TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Izloženost pesticidima povezana s razvojem Parkinsonove bolesti

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Meta analiza više od 100 studija iz cijelog svijeta objavljenih između 1975. i 2011. godine, ukazuje da je pojava Parkinsonove bolesti povezana s utjecajem pesticida. Istraživanje otkriva da izloženost otrovnim kemikalijama za uništavanje korova ili kukaca te otapalima povećava rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za 33 do 80%.

Istraživači su pregledali 104 studije koje su proučavale učinke izloženosti kemikalijama za uništavanje korova, gljivica, glodavaca ili kukaca te otapalima i rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Studije su uzele u obzir i blizinu izloženosti, poput života na selu, izbor posla i kvalitetu pitke vode. Naime, pesticidima nisu izloženi samo oni koji rade s njima, već svi oni koji žive ili rade u blizini farmi na kojima se koriste ovi otrovi, a koji se slijevaju i u pitku vodu.

Dr. Cereda, voditelj ove analize studija i njegovi kolege nisu posebno studirali vrstu izloženosti, je li do nje došlo udisanjem ili apsorpcijom kroz kožu te način primjene poput prskanja ili miješanja nego su razmatrali precizno povezanost rizika od razvoja ove bolesti i doze pesticida. Zaključili su da što je osoba izložena većoj količini pesticida, veći je i njen rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Pesticidi se ne koriste samo na velikim usjevima, već se na široko koriste i za kućnu upotrebu čime su direktno ugroženi svi ukućani, a ponajviše djeca.

Pesticidi se ne koriste samo na velikim usjevima, već se na široko koriste i za kućnu upotrebu čime su direktno ugroženi svi ukućani, a ponajviše djeca.

U novijim studijama, primjerice one iz 2011-te, istraživanje Nacionalnog instituta za zdravstvo koje je proučavalo farmere, pronašlo je da neki pesticidi, za koje se zna da ometaju rad stanica, su povezani s razvojem Parkinsonove bolesti. Druga studija koja je objavljena 2012. je također izvijestila da je više vjerojatno da će ljudi s Parkinsonovom bolesti prijaviti svoju izloženost pesticidima od onih koji nemaju ovu bolest.

Današnja prekomjerna izloženost pesticidima je više nego alarmantna, oni su jednostavno sveprisutni na usjevima, na i u tlu te u pitkoj vodi. Rezultati izloženosti su razvoj raznih bolesti i stanja, poput alergija, a najstrašnije je to što je jedna studija provedena na animalnom modelu dokazala da utjecaj izloženosti kemikalijama naših predaka utječe i u trećoj generaciji, odnosno, izloženost naših baka i djedova se manifestira na današnjoj generaciji, o čemu više možete čitati ovdje.

Prema Stockholmskoj konvenciji o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, 9 od 12 najopasnijih i postojanih organskih kemikalija su pesticidi. Opće poznata činjenica je da su pesticidi kancerogeni, neki djeluju kao hormonalni disruptori, neurotoksični su, urokuju smetnje u rastu i razvoju, dok su neki”samo” otrovni. Niti jedan nije siguran za ljudsku uporabu. Kao da nam nisu dovoljni pesticidi u hrani i vodi, pojavljuju se u velikim količinama i na rastućem novom trendu – golf terenima, o čemu možete čitati ovdje.

Koliko su opasni možete se uvjeriti i čitajući tragičnu priču o djeci koja su se otrovala školskim obrokom krcatim pesticidima u Indiji, koja su na žalost svojim životom platila ljudsku gramzivost i glupost. Tekst u cjelosti pročitajte ovdje.

Sasvim je sigurno da živimo u zatrovanom svijetu, jedemo GM namirnice obilato začinjene pesticidima i ne trebamo se zavaravati da je sve to samo lokalnog karaktera, pesticidi nisu biorazgradivi, niti se mogu oprati s povrća i voća. Rizik od izloženosti pesticidima možemo smanjiti uzgojem ili konzumacijom organski uzgojene hrane, te prestankom korištenja hrane koja je tretirana  ovim otrovima.