PRIZMA DRUŠTVA

Ljudska bića imaju više empatije prema zlostavljanim psima nego li prema zlostavljanim odraslim ljudima

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U nedavno objavljenom istraživanju je otkriveno kako ljudska bića imaju više empatije prema mučenim psima i psićima nego li prema odraslim ljudima koji su prošli istu kalvariju. S druge strane, sudionici studije su imali istovjetnu razinu empatije prema mučenoj ljudskoj djeci kao i prema psima i psićima.

Na 108. godišnjem susretu ASA-e (American Socioalogical Association), znanstvenici sa sveučilišta Northeastern su objavili rezultate nedavne studije u kojoj su ispitivali razinu empatije polaznika koledža na različite životinjske vrste, te su istu uspoređivali s njihovom empatijom prema odraslim ljudima i djeci.

Jack Levin, profesor kriminologije i sociologije, ko-autor studije je izjavio slijedeće za web stranicu EurekAlert:

„Unatoč uvriježenom stanovištu, ljudi imaju puno više empatije prema životinjama nego li prema pripadnicima svoje vlastite vrste. Rezultati našeg istraživanja sugeriraju puno kompleksniju situaciju u kojoj je iznimno važno koliko su žrtve zlostavljanja stare i kojoj vrsti pripadaju. Čini se da je starost žrtve i te kako važna, za razinu nečije empatije. Pokazalo se da odrasli ljudi, žrtve nasilja i kriminala stvaraju manje empatije nego li djeca, psići i odrasli psi. Činjenica da odrasli psi stvaraju jednaku razinu empatije kao djeca i psići je objašnjena na takav način da su sudionici studije smatrali kako su odrasli psi jednako ranjivi i osjetljivi kao ljudska djeca i psići.”

Jack Levin i Arnold Arluke, profesori sociologije na sveučilištu Northeastern, su ispitivali reakcije 240 žena i muškaraca u dobi između 18-25 godina. Participanti su dobivali po četiri fikcijska novinska isječka u kojima se izvještavalo o navodnom mučenju; jednogodišnjeg djeteta, odrasle osobe stare tridesetak godina, šteneta i odraslog šestogodišnjeg psa. Novinske priče su sve bile identične osim identiteta i vrste žrtve. Nakon čitanja novinskih isječaka, participanti su trebali opisati razinu empatije prema žrtvama.

Levin je o zaključku studije rekao slijedeće:

„Bili smo iznenađeni odnosima starosti i vrste. Čini se da starost i te kako ima više veze s empatijom, nego li pripadnost nekoj vrsti. Također se čini da se odrasla ljudska bića percipiraju kao osobe koje se mogu same zaštiti, dok se odrasli psi percipiraju kao „veći psići.“

Najinteresantniji podatak iz studije je da mučenje ljudske djece ne stvara više empatije od slučajeva u kojima su žrtve bili maleni psići. Zapravo razlika između razine empatije prema zlostavljanim psićima i djeci je statistički zanemarljiva.

Lewin je napomenuo da je ova studija pokazala određen uzorak razmišljanja, no da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se zaključci mogli primijeniti na cijelu populaciju, no također je napomenuo slijedeće:

„Nemam razloga vjerovati da bi rezultati bili znatno drugačiji ako bi se istraživanja napravila na većem uzorku s različitim nacionalnostima participanata, naročito ako bi se istraživanja održavala među studentima koledža.“

Lewin također smatra da bi slični rezultati bili dobiveni da su se umjesto pasa i psića u studiji koristile priče o mačkama i mačićima:

„Mačke i psi su naši najpopularniji obiteljski kućni ljubimci, ovim ljubimcima mi često pripisujemo ljudske atribute.“

Live Science je otkrio kako su žene bile više empatične prema ljudskim i životinjskim žrtvama. Znanstvena studija je potvrdila prijašnju pretpostavku da su žene više empatičnije od muškaraca. Na to je Lewin objasnio:

„Vrlo je moguće da su žene empatičnije od muškaraca zbog bioloških razloga, točnije zbog uloge žena koje one imaju u rađanju djece i najvećoj ulozi koja se tiče aktivnosti vezanih za staranje o djeci.“

S obzirom da su u studiji sudjelovali samo studenti s koledža, ne zna se kakvi bi rezultati bili da se ispitanici bili značajno stariji ili mlađi.

Izvor:

Abused Puppies Get More Sympathy Than Adult Crime Victims

People have more empathy for battered dogs than human adult, but not child, victims