U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Lijekovi za krvni tlak udvostručuju rizik od nastanka raka dojke

Autor: Barbara Arbanas – Kovačević

Matrix World

Ako ste žena i koristite kalcijeve blokatore kanala kao što su amlodipin ili nikardipin kako biste održavali razinu krvnog tlaka, riskirate razvoj raka dojke. Prema novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu JAMA interne medicine otkriveno je da su žene koje koriste takve lijekove 250% ugroženije rizikom od dobivanja nekih od najčešćih vrsta raka dojke u odnosu na ostale žene.

Doktor Christopher Li i njegovi kolege s Fred Hutchinson istraživačkog centra za rak u Seattleu su ovo saznali nakon što su ocijenili nekoliko grupa žena od kojih su neke bolovale od raka dojke i koje su dugi niz godina koristile kalcijeve blokatore.  U odnosu na žene koje nisu koristile takve lijekove pokazalo se da su žene koje su ih koristile znatno ugroženije i da postoji veća vjerojatnost obolijevanja od  duktalnog ili loboralnog raka dojke.

„Provjeravali smo ove lijekove jer osobe koje ih koriste za regulaciju njihovog krvnog tlaka ih obično koriste ostatak svojeg života“, rekao je doktor Li. „Postojali su određeni dokazi koji su ukazivali na to da neki od ovih antihipertenziva mogu biti povezani  s rizikom od dobivanja raka dojke.“

woman-taking-pill

Opservacijska studija je uključivala skoro 3000 žena od kojih je njima 905 bio dijagnosticiran duktalni rak dojke u razdoblju između 2000. i 2008. godine. 1055 je dijagnosticiran loboralni rak dojke dok je njih 891 služilo kao kontrolna skupina jer je bila riječ o ženama koje nisu oboljele. Među svim ženama, oko 40% iz svake grupe je uzimalo ili uzima kalcijeve blokatore kanala kako bi kontrolirale visoki krvni tlak.

Nakon analize stope korištenja lijekova među svim skupinama i nakon uspoređivanja tih podataka sa stopama raka dojke, istraživački je tim otkrio da su žene koje koriste kalcijeve blokatore kanala tijekom deset godina i duže za više od dvostruko ugroženije rizikom obolijevanja od raka dojke. Ovo se prevodi u izračun od 2,4 do 2,6 puta povišen rizik od razvoja karcinoma dojke kod žena koje koriste takve lijekove što je značajno povišen rizik. I dok ovi podaci nužno ne služe kao neoboriv dokaz da kalcijevi blokatori uzrokuju rak dojke, ovo šokantno otkriće ukazuje da milijarde izdanih recepata zaslužuju veću pažnju iz sigurnosnog stajališta.

„Određivanje veze između kalcijevih blokatora kanala s najčešćim vrstama karcinoma kod žena je važno kliničko i javno zdravstveno pitanje, osobito uz sve veću dostupnost alternativnih opcija koje upravljaju hipertenzijom“, rekao je doktor Li.

Blokatori kanala uključuju amlodipin (Norvasc, Diltiazem (Cardizem VA, Tiazac), Isradipin (DynaCirc CR), Nikardipin (Cardene SR), Nifedipin (Procardia, Adalat CC), Nizoldipin (Sular) i Verapamil (Calan, Verelan).

Iako točan mehanizam putem kojeg kalcijevi blokatori dovode do veće stope raka još uvijek nije u potpunosti jasan, istraživači vjeruju da bi to moglo biti povezano s načinom na koji lijekovi utječu na prirodnu sposobnost tijela da izaziva smrt stanica raka. Prema izvješćima, istraživači koji su upoznati s procesom kažu da ovi blokatori mogu povećati intrastanične razine kalcija što zauzvrat sprečava apoptozu stanica karcinoma. Ostali lijekovi za tlak, kao što su diuretici, beta blokatori i antagonisti angiotenzina II u studiji nisu bili povezani s povećanim rizikom raka dojke.