MISTERIJE

Kuglice željeza – znanstvenici otkrili način ptičje navigacije

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Svake godine milijuni ptica selica prelete tisuće kilometara preko oceana i kontinenata vođeni Zemljinim magnetskim poljem. Ono što je desetljećima zbunjivalo znanstvenike je to kako one detektiraju magnetska polja. Sada je dijelić te zagonetke riješen, otkrićem željeznih kuglica u senzornim neuronima.

Do otkrića je došlo suradnjom između laboratorija s Instituta za molekularnu patologiju (IMP) u Beču i istraživača Centra za mikroskopiju, karakterizaciju i analizu Sveučilišta Zapadne Australije (CMCA).  Ovi senzorni neuroni, živčane stanice zvane stanice vlasi, nalaze se u uhu te su odgovorni za otkrivanje zvuka i gravitacije. Zanimljivo, svaka ova stanica ima jednu željeznu kuglicu, i to na istom mjestu u svakoj stanici.

Slika prikazuje stanice iz unutarnjeg uha golubova obojenih kemikalijom koja pretvara željezo u svijetlo plavu boju.

Slika prikazuje stanice iz unutarnjeg uha golubova obojenih kemikalijom koja pretvara željezo u svijetlo plavu boju.

Istraživači vjeruju da željezo reagira slično kao kompas – poznat kao magnetoreceptor – kako bi ptice znale lete li na sjever ili jug, položaj Sunca i vizualne mape što im sve pomaže da pronađu svoj put.

Stanice vlasi (vestibularne stanice koje se nalaze u organima ravnoteže u unutarnjem uhu sisavaca, a koje osjećaju položaj tijela u odnosu na silu težu) su također uključene u sluh i ravnotežu kod većine životinja, pa istraživači vjeruju da željezo može pomoći pticama osjetiti magnetsko polje.

Mattias Lauwers, istraživač IMP-a navodi:

“To je vrlo uzbudljivo. Našli smo ove željezne kuglice u svakoj ptici, bilo da je golub ili noj, ali ne i kod ljudi.”

Dr. David Keays, voditelj studije, analizirao je stanice iz unutarnjeg uha kod vrste zeba, patki, kokoški, nojeva i papigica i pronašao je željezne granule u stanicama vlasi kod svake vrste. Kod pregleda sisavaca, kao što su miševi, zamorci i ribe, nisu mogli naći nikakve željezne granule.

Znanstvenici se sada nadaju da će provesti još istraživanja na željeznim kuglicama, koje su i do 2000 puta manje od širine ljudske kose, kako bi saznali hoće li one reagirati kad se kreću kroz magnetsko polje.

Dr. Keays navodi:

“Kod kralježnjaka, otkrivanje zvuka, pokreta i gravitacije je posredovano izvanrednim skupom osjetnih receptora poznatih kao stanice vlasi.”

Znanstveni suradnik CMCA, dr. Jeremy Shaw, koji je istraživao željezo kod životinja u rasponu od školjaka pa sve do ljudi, kaže da je ovo zapanjujuće otkriće:

“Unatoč desetljećima istraživanja, ove osobite kuglice od željeza nikada nisu ranije uočene. Priroda nas i dalje začuđuje s različitim načinima kako željezo može biti korišteno od strane životinja.”

Dr. Shaw i kolega istraživač s CMCA -a, profesor Martin Saunders, obojica specijalizirani za korištenje analitičkih elektronskih mikroskopa, pomogli su analizirati nove željezne strukture i opisati ih u radu.

Otkriće se temelji na prethodnom istraživanju Keays laboratorija i CMCA-a koje je prošle godine pokazalo da su stanice bogate željezom u kljunu golubova – za što se prije vjerovalo da su magnetski senzori – zapravo samo krvne stanice.

Dr. David Keays navodi:

“Ove stanice su puno bolji kandidati, jer one su definitivno neuroni, no mi smo jako daleko od razumijevanja kako osjetila za magnetizam funkcioniraju, još uvijek ne znamo što te tajanstvene željezne kuglice rade. Tko zna? Možda su neuhvatljivi magnetoreceptori. Samo će vrijeme pokazati.”