SVEMIR KROZ TELESKOP

Podaci o upadima PHO-a u atmosferu postali vojna tajna, vojska ukida program za nadgledanje istih

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Prije četiri godine vojni vrh SAD-a je donio odluku da se podaci o eksplozijama i upadima svemirskih lutalica u našu atmosferu proglase vojnom tajnom, prije nekoliko dana kongres SAD-a je izvijestio o ukidanju programa koji je pretraživao planetarnu okolicu i atmosferu od upada prirodnih bolida i vojnih projektila. Jesmo li mi zapravo na pragu potpune cenzure podataka o potencijalno opasnim objektima i NEO-ima?

Politika „transparentne vlade“ čista laž

„The Open Government Initiative“ ili „Inicijativa otvorene (transparentne) vlade“ je akcija koju je 20.01.2009. godine osmislio predsjednik Barak Obama. Iako su sve medijske kuće i veliki dio svjetske javnosti podržali ovakvu inicijativu kako dobrodošlu promjenu nakon laži i smicalica Busheve administracije, Obama je uskoro pokazao kako jedno govori, a drugo radi.

Obamina inicijativa otvorene vlade je obična floskula i nema veze s istinom.

Obamina inicijativa otvorene vlade je obična floskula i nema veze s istinom.

Filozofija surađivanja s američkim građanima se uskoro postala floskula na kojoj je Obama zarađivao jeftine poene u medijima i javnosti, dok je s jedne strane zagovarao povlačenje trupa iz okupiranih zemalja, ukidanje zatvora konc logora u kojima su se politički neprijatelji klasificirani kao teroristi držali više od desetljeća bez suđenja, s druge strane je smanjio građanske slobode, uveo pravo na trenutačnu blokadu interneta i medija, policiju je pretvorio u okupacijske snage, te uveo je vanredno stanje u Sjedninjenim Američkim Državama uz pomoć odobravanja zloglasnog zakona o obrambenoj autorizaciji.

Podsjetimo se da je ovaj predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir dok je ubrzano radio i još uvijek radi na stvaranju visoko sofisticirane vojske dronova i letjelica s nuklearnom propulzijom koje mogu uništiti bilo koga ili bilo što na bilo kojem dijelu globusa, on je također odobrio i stvaranje specijalne grane američke vojske koje će moći zatvarati civile bez odluke suda, drugim riječima omogućio je popunjavanje famoznih FEMA kampova, no najupečatljivije je od svega da je njegova administracija cenzurirala brojne iznimno važne znanstvene informacije, poput onih o nadgledanju eksplozija meteora, meteorita i asteroida u našoj atmosferi.

Zašto je taj podatak toliko važan?

Sustav koji je radio odlično upropašten jednom jedinom odlukom

U više od 15 godina rada, znanstvenici širom svijeta su dobivali podatke od vojnih satelita američke vojske, čija je primarna namjena otkrivanje nuklearnih eksplozija i testova, kako na površini planete, tako u njenoj atmosferi, no sekundarna namjena ovih satelita je bilo nadgledanje eksplozija i upada svemirskih lutalica, u našu atmosferu, bez obzira na veličinu i sastav. Zahvaljujući mogućnosti nadgledanja bolida, znanstvenici su bili u stanju dobiti točne i brze podatke o količini, jakosti i utjecaju takvih eksplozija.

Dio Space Fence u jugozapadnom dijelu SAD-a, Fotografija vlasništvo ONR-a.

Dio Space Fence u jugozapadnom dijelu SAD-a, Fotografija vlasništvo ONR-a.

Odlukom Obamine vlade i glavnog stožera vojske SAD-a radarska mreža i sateliti od 2009. više ne smiju dijeliti podatke s civilnim znanstvenicima o eksplozijama, upadima i prolazima meteora, meteorske prašine, asteroida i bilo kakvih sličnih objekata iz svemira, čak što više takvi podaci su se klasificirali vojnom tajnom.

Zahvaljujući podacima američke vojske znanstvenici su do sada mogli uspoređivati godišnje podatke o bolidima, no najvažnije od svega mogli su nadgledati područja prekrivena vodom i eksplozije koje su se događale za vrijeme dana, kada sunčeva svjetlost onemogućava praćenje istih uz pomoć običnih teleskopa.

U zadnjih deset godina znanost je pratila na stotina upada bolida u planetarnu atmosferu, a zbog cenzure i stvaranja tajnosti nad takvim podacima, mi smo ostali u „mraku.“

Podatci američke vojske o NEO-ima i PHO-oma su postali vojna tajna.

Podatci američke vojske o NEO-ima i PHO-oma su postali vojna tajna.

David Morrison znanstvenik koji radi na programu NEO (Near Earth Objects ili praćenju svemirskih objekata koji se približavaju planeti) je izjavio slijedeće za web stranicu Space.com:

„Podaci o eksplozijama bolida koje smo dobivali od američke vojske su bili od iznimne važnosti za NEO program, jer smo na takav način mogli procijeniti eventualnu opasnost.“

Morrison je na kraju dodao kako je ovo njegovo osobno mišljenje, a ne mišljenje NASA-e u čijem se sastavu nalazi i odjel za NEO-e.

Clark Chapman, znanstvenik sa Instituta za planetarnu znanost sveučilišta Boulder u Koloradu, koji se bavi promatranjem asteroida i njihovih udara je izjavio slijedeće istoj web stranici:

„Informacije koje smo dobivali od vojske su bile esencijalne za naš rad, te informacije trebaju ponovno postati javne. Najvažnije od svega je da se javnost educira o eventualnom potencijalu udara asteroida o planetu. Podaci koje smo dobivali sa satelita su omogućavali veliku točnost, budemo li mi ovisili isključivo o podacima sa tla, naša mjerenja i studije neće prikazivati pravo stanje, niti će podaci biti točni.“

Iako je ovo bio značajan udar na otkrivanje istine što se događa u našem neposrednom svemirskom susjedstvu, prije nekoliko dana znanost je zakinuta ukidanjem još jednog vojnog programa.

Smrt programa „Space Fence“

Space Fence ili svemirska ograda je složeni sustav sačinjen od satelita koji orbitiraju oko Zemlje i radarskih stanica na tlu, s kojima su se pratili meteoriti, svemirsko smeće ostalo nakon raznoraznih svemirskih misija i zastarjeli sateliti koji još uvijek kruže oko naše planete.

Space Fence radarske i satelitske postaje.

SSN radarske i satelitske postaje, ostaju bez dijela koji pripada Space Fence radarima i sateltima.

Radarske jedinice na tlu su bile u stanju pratiti objekte na udaljenosti 25.000 milja od tla, drugim riječima Space Fence je bio nadzorni sustav koji je omogućavao pravovaljano alarmiranje u slučaju dolaska PHO-a (potencijalno opasnih objekata). Ukidanjem svemirske ograde znanstvenici na tlu su gotovo u potpunosti onemogućeni u krajnjem praćenju NEO-a i PHO-a.

Američki kongres je opravdao odluku o ukidanju svemirske ograde sa značajnim smanjenjem vojnog budžeta, pa ipak brojni znanstvenici su se usprotivili ukidanju tako vitalnog sustava, ne samo zbog povećanja bolida i sve većeg broja eksplozija meteorita i dijelova asteroida u planetarnoj atmosferi, već i zbog ogromne količine smeća koje orbitira oko Zemlje i koje predstavlja značajnu opasnost za nas na površini planete.

General William Shelton je izdao naredbu o zatvaranju programa Space Fence.

General William Shelton je izdao naredbu o zatvaranju programa Space Fence.

Nakon donošenja kongresne odluke, zapovjednik vojnih zračnih snaga SAD-a, general William Shelton je izdao odluku o ukidanju iste 01.10.2013. Shelton je također izdao zapovijed o zatvaranju svih radarskih postaja u okviru svemirske ograde, koji se nalaze na tlu SAD-a.

01.10. je kraj petogodišnjeg ugovora kojeg vojska SAD-a ima sa kompanijom Five Rivers Services iz Colorado Springsa, koja je servisirala, održavala i upravljala sa ovim sustavom nadgledanja.

Ovaj vojni sustav je u sastavu veće mreže nadgledanja koja se naziva SSN (Space Surweliance Network) uz pomoć koje se pratilo 40% svemirskog smeća i NEO-a koji veličine čak 10 centimetara. Iako neki smatraju kako praćenje istih objekata na visini od 30.000 kilometara i nije neki važan podatak, ne smijemo zanemariti njegovu točnost, naročito ako se uzme u obzir gusti zračni promet i koliko će on biti ugrožen ukidanjem SF-a.

I bez asteorida, meteora, meteorita, oko planete orbitira toliko svemirskog smeća da će ga biti jako teško pratiti bez podrške Space Fencea.

I bez asteorida, meteora imeteorita, oko planete orbitira toliko svemirskog smeća da će ga biti jako teško pratiti bez podrške Space Fencea. Na slici vidite ilustraciju s podacima o najvećim komadima svemirskog smeća i neaktivnim satelitima, ilustracija objavljena 2012. godine.

Universe Today je priznao kako im nije jasna kongresna odluka naročito nakon objave vijesti da je vojska SAD-a 2009., godine potrošila 500 milijuna dolara na dizajn nove generacije SF-a koju su osmislili inženjeri iz Raytheona, Northorp Gummana i Lockheed Martina. Cijeli program je inače trebao koštati tri milijarde dolara, no Ministarstvo Obrane ga nije niti odbacilo niti odobrilo.

Vrhovni stožer američkih vojnih zračnih snaga tvrdi da su oni sasvim zadovoljni trenutačnim resursima nadzora svemira oko planete te da sve potrebne podatke dobivaju od klasičnih radarskih postaja u bazi Elgin na Floridi i bazi Cavalier u Sjevernoj Dakoti.

No čini se da vojska zapravo i nema baš dobar uvid u ono što se događa nad našim glavama, osim eksplozija dijelova asteroida nad Kalifornijom i Južnom Amerikom, te udara meteora u okolicu Chelyabinska, događaju se i brojne havarije na aktivnim satelitima u orbiti planete. 2009., godine kolizija između satelita Iridium 33 i deaktiviranog satelita Cosmos 2251 je raspršila brojne krhotine oko planete, dok su astronauti ISS-a početkom ove godine spazili štetu koju su napravili mikro meteoriti na solarnim panelima i tijelu internacionalne svemirske postaje. A svako malo brojni sateliti se moraju premještati kako bi se izbjegle dodatne štete i kolizije u moru smeća koji orbtira oko Zemlje.

Kongres SAD-a trenutačno pokušava namaknuti novac za novi SF, no čini se kako se to neće dogoditi osim ako ne budemo svjedoci kakve teške havarije ili upada svemirskog objekta koji bi eventualno prouzročio štetu na tlu SAD-a.

Iako se čini da SAD nema novca niti interesa za nadgledanje okoliša planete, NASA je već završila s programom koji nosi naziv NEOCam, koji će pretraživati svemirski okoliš za potencijalno rudarski isplativim asteroidima i većim meteorima, NEOCamova sekundarna uloga je eventualno otkrivanje i praćenje PHO-a i NEO-a.

NASA nije imala problema s novcem za novi satelit, čak što više najbogatiji ljudi svijeta su i te kako zainteresirani za rijetke i dragocjene metale koji se nalaze na nebeskim lutalicama, no nama još uvijek nije jasno koliko će informacije koje skupi NASA biti dostupne javnosti i koliko će NEOCam obraćati pažnju na planetarnu sigurnost umjesto potencijalne zarade.

Izvor:

Military Hush-Up: Incoming Space Rocks Now Classified

The USAF’s ‘Space Fence’ Surveillance System: Another Victim of Sequestration

Sequester Shuts Down Space Surveillance System

Open Government Initiative