PONERIZACIJA DRUŠTVA

Znanstvenici stopili umove dvoje ljudi – po prvi put ostvarena direktna kontrola pokreta

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici sveučilišta Washington su ostvarili prvi korak u “telepatiji” potpomognutoj tehnologijom naprednih moždanih sučelja i korištenja interneta, s kojom je jedna osoba mogla kontrolirati pokrete druge osobe.

Desetljećima znanost pokušava otkriti način na koji bi se mogli stopiti ljudski umovi, iako se ova istraživanja otvoreno prikazuju po medicinskim i znanstvenim žurnalima, poznato je da tajne službe i vojska također imaju jako veliki interes u stanovitom „Vulkanskom stapanju uma.“ DARPA – Američka vojna agencija za napredna istraživanja je počela s različitim istraživanjima utjecaja i kontrole ljudskih umova još sredinom 70-tih godina XX vijeka, no tim sa sveučilišta Washington je postigao nešto, čemu se nitko nije nadao. Potpunom anuliranju volje jednog učesnika i premošćivanja osobne motorike s utjecajem uma druge osobe.

Prijašnji pokušaji direktne kontrole uma

U veljači ove godine znanstvenici sa sveučilišta Duke i medicinskog fakulteta Miguel Nicolelis su koristili električne senzore kako bi „uhvatili“ misli jednog štakora u Brazilskoj laboratoriji, nakon toga su podatke iz štakorskog mozga poslali internetom u mozak drugog štakora koji se nalazio u SAD-u. Štakor primatelj je nakon toga u potpunosti oponašao pokrete štakora čije su se misli „pokupile.“ Nešto kasnije se napravio isti pokus s majmunom iz Sjeverne Karoline, čije su misli upravljale pokretima robota smještenog u Japanu.

Jezivo moždano sučelje s kojim su misli s jednog štakora prešle u mozak drugog štakora.

Jezivo moždano sučelje s kojim su misli s jednog štakora prešle u mozak drugog štakora.

Pentagonova agencija DARPA pokušava omogućiti distopisjku viziju robotske vojske s kojima upravljaju ljudski umovi. Sjetimo li se njihova „božjeg šljema“ s kojim su se inducirale vizije, glasovi i promjene u kognicijskim procesima učesnika eksperimenta, nije ni čudilo da se novac nastavio slijevati u slične opskurne projekte.

DARP-in eksperiment s božjim šljemom je otvorio stanovitu Pandorinu kutiju.

DARP-in eksperiment s božjim šljemom je otvorio stanovitu Pandorinu kutiju.

Nas je osobno najviše uznemirio eksperiment s PNASA iz 2011., godine u kojemu se učesnicima eksperimenta u potpunosti poništio osjećaj empatije s TMS-om ili trans-kranijalnom magnetskom stimulacijom. Naime aktivacijom elektromagneta nad moralnim centrima sudionika poremetila se neuralna aktivnost u dijelu mozga koja upravlja uvjerenjima o moralu i etici, nakon aktivacije elektromagneta učesnike nije bilo briga dok su gledali slike u kojima se nanosila bol drugim ljudima.

Liane Young i njene kolege su napravile ekspertiment u trans-kranijalnoj magnetskoj stimulaciji (TMS) s kojom se poremeti neuralna aktivnost u dijelu mozga koji je poznat po procesuiranju informacija o uvjerenjima i moralu.

Liane Young i njene kolege su napravile ekspertiment u trans-kranijalnoj magnetskoj stimulaciji (TMS) s kojom se poremeti neuralna aktivnost u dijelu mozga koji je poznat po procesuiranju informacija o uvjerenjima i moralu.

Drugim riječima ako je potrebno stvoriti vojsku robota poslušnika, koja će uništiti i terminirati sve i svakoga tko im se nađe na putu, dovoljno je koristiti trans-kranijalne elektromagnete.

Znanost je u zadnjih nekoliko mjeseci toliko napredovala da se pitamo može li se uopće izbjeći patokratski utjecaj na ovakva i slična istraživanja?

Nakon što su početkom 2013. španjolski znanstvenici s Neovisnog sveučilišta u Barceloni otkrili kako je potpuna kontrola magnetskog polja sasvim moguća, i krajnje jednostavna, počele su se čuti ideje o svim mogućim aplikacijama iste, od mirnodobskih do vojnih potencijala.

Najnovije istraživanje

Svi ovi prethodni pokusi su doživjeli kulminaciju u radu znanstvenika sa sveučilišta Washington, ne samo da je ovaj tim uspio u gotovo nemogućem – anulaciji volje primatelja misli, već su s iznimno jednostavnim moždanim sučeljima i intrenetom gotovo otvorili Pandorinu kutiju.

Profesor Rajesh Rao, je stvorio tehnologiju s kojom je 12.08.2013. poslao signal iz svog mozga u mozak svojeg kolege Andree Stoccoa, nakon čega je Stocco nevoljko pomakao ruku, točnije prste, baš onako kako je to želio Rao.

Profesor Rao u trenutku slanja mentalne poruke.

Profesor Rao u trenutku slanja mentalne poruke.

Naime, rao je gledao video igricu, no s njom je mogao upravljati tek mentalno, u jednom trenutku je poželio pomaknuti kažiprst na desnoj ruci kako bi aktivirao top u igrici, EEG elektrode na njegovoj glavi su pokupile taj signal i internetom ga transferirale kilometrima daleko u Stoccov mozak nad čijim su se motoričkim centrom nalazili transkranijalni magneti spojeni na Internet. Gotovo u istom trenutku Stocco je nevoljko pritisnuo odgovarajuću tipku na tipkovnici, ne znajući zašto mu to treba. Stoccova tipkovnica je upravljala kontrolama video igrice koju je promatrao Rao, nakon pritiska odgovarajuće tipke Stocco je aktivirao top baš kako je Rao želio.

Profesor Stocco u trenutku primanja mentalne poruke, kada mu je ruka učinila nevoljki pokret, baš kako je Rao htio.

Profesor Stocco u trenutku primanja mentalne poruke, kada mu je ruka učinila nevoljki pokret, baš kako je Rao htio.

Neki znanstvenici, poput Andrewa Schwartza sa sveučilišta Pittsburg, smatraju kako ovaj eksperiment nije nimalo impresivan, smatrajući da EEGT može pokupiti jednostavne moždane signale i stvoriti jednostavne šokove u transkranijalnim magnetima koji se nalaze na glavi drugog ljudskog bića, no očigledno ne razmišljaju da je ovo tek prvi korak u nečemu što se smatralo gotovo nezamisljivo.

Rao se složio da su oni više iz šale nazvali opisani eksperiment „Vulkansko spajanje umova,“ no napomenuli su kako se ovi signali ne mogu implementirati na ljudima bez njihove privole i uz pomoć stacionirane i pomalo nezgrapne tehnologije. No tako je bilo i s prvim kompjutorima iz 40-tih godina XX vijeka koji su se koristili za dešifriranje njemačkih kriptiranih poruka slanih uz pomoć slavne Enigme, naime britanski kompjuteri iz tog vremena su težili nekoliko desetak tona i zauzimali su nekoliko prostorija ili jednu tvorničku halu, promatramo li naše smartphone i tablete, jasno nam je što minijaturizacija i napredak tehnologije radi. Sigurno će se slične stvari dogoditi i s Raovom tehnologijom.

Jednostavna shema koja pokazuje kako se postiže stapanje umova.

Jednostavna shema koja pokazuje kako se postiže stapanje umova.

Dr. Stocco je izjavio slijedeće za The Telegraph:

 „ Uz pomoć interneta smo nekada spajali kompjutore, a danas uz pomoć interneta možemo spajati ljudske mozgove.“

Dvojac Rao i Stocco smatra kako bi implementacija i razvoj ove tehnologije omogućila značajan proboj na području medicine, naročito u domeni omogućavanja pokreta kod osoba s invaliditetom i paralizom ili bi se tehnologija mogla koristiti za stanovitu komunikaciju s osobama koje su preživjele teške moždane udare, one bi već sada s ovakvim jednostavnim sučeljima mogle poručiti „slušateljima“ jesu li gladne ili žedne, dakle mogle bi ostvariti sasvim razumljivu komunikaciju koja bi im svakodnevno mogla donijeti olakšanje.

Ljubitelji Star Treka se zasigurno sjećaju Vulkanskog spajanja umova, po čemu je ovaj eksperiment i dobio ime.

Ljubitelji Star Treka se zasigurno sjećaju Vulkanskog spajanja umova, po čemu je ovaj eksperiment i dobio ime.

No Rao i Stocco razmišljaju i o aplikaciji na drugim levelima, po njima ovaj način komunikacije bi se mogao koristiti čak i da se izbjegnu katastrofe poput padova zrakoplova, no poručuju kako njihov sustav može samo iščitavati i transmitirati jednostavne moždane signale, te da ne bi bili u stanju čitati kompleksne ljudske misli.

Rao je nakon održavanja eksperimenta objasnio da je impuls koji je poslao Stoccou nalikovao nehotičnom mehaničkom pokretu, on za The Telegraph naveo slijedeće:

„Bilo je nevjerojatno i pomalo jezivo gledati kako se tuđa ruka pomiče uz pomoć mojeg uma, moje misli je primio i „preveo“ na adekvatan način tuđi mozak. Ovo je u stvari bila jednosmjerna komunikacija umova, slijedeći korak je stvaranje direktne dvosmjerne komunikacije između dva mozga.“

Glasnogovornik sveučilišta Washington je priznao Reutersu kako je Stoccov pokret bio poprilično neobičan no, također je dodao kako je poznato da drugi znanstveni timovi rade na istoj tematici, te da je vrijeme ovdje bilo od iznimne važnosti.

Izvor:

Šokantno: Znanstvenici poremetili moralno rezoniranje s magnetima prikačenima na glave ljudi

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Potpuna kontrola magnetskog polja je stvarnost

Direct Brain-to-Brain Communication in Humans: A Pilot Study

One rat brain ‘talks’ to another using an electronic link

Scientists achieve human ‘mind meld’

‘VULCAN MIND MELD’: FIRST HUMAN BRAIN-TO-BRAIN COMMUNICATION LETS SCIENTIST CONTROL ANOTHER PERSON’S MOVEMENT

‘Vulcan mind meld’ a first for humans