PRIZMA DRUŠTVA

Kako pobijediti stres

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Stres je pojam koji se danas u ovom suvremenom dobu koristi često za svaku situaciju u kojoj osjećamo nelagodu, no posljedice koje on ostavlja za zdravlje i blagostanje rijetko se priznaju. Povezan s rasponom bolesti od degenerativnih bolesti, raka, dijabetesa do moždanog udara, stres je tihi otrov, koji nam oduzima vitalnost duha i tijela. Dobivanje na težini, duševne bolesti i gubitak kose česti su pokazatelji da je život ispunjen s previše stresa, a život bez stresa bi trebao biti cilj svakome tko želi živjeti miran i kvalitetan mentalni, fizički i emocionalni život.

Kada smo pod stresom, tijelo proizvodi tri hormona: adrenalin, noradrenalin i kortizol. Sve proizvodi nadbubrežna žlijezda i svi su okidač za:

– Potisnutu neurotransmitersku aktivnost

– Raspad endokrinog sustava

– Slab imunitet

– Tromu probavu

Ti hormoni utječu i na odgovor tijela na stres. Promjene raspoloženja, opsesivno-kompulzivni i bipolarni poremećaji dodatno otežavaju hormonsku neravnotežu izazvanu stresom. Oni također uzrokuju gubitak kose i nakupljanje masnoća, posebno u trbušnoj regiji. Osim toga, kako učestalost kroničnog stresa postaje česta, tako postaje i inzulinska rezistencija. Kad smo stalno u stanju ‘prijetnje’ ili ‘izvanrednog stanja’, tijelo oslobađa glukozu kako bi osiguralo gorivo za borbu ili bijeg. Nažalost, to nije doista potrebno, tako gušterača stvara val inzulina kako bi se bavila s najezdom glukoze. Tijekom vremena, ovaj ciklus iscrpljuje gušteraču i stvara stanice otporne na inzulin.

Tijelo regira na stresne situacije s velikim rasponom bolesti i stanja.

Tijelo regira na stresne situacije s velikim rasponom bolesti i stanja.

Kad metabolizam glukoze postane neučinkovit, drugi organi poput mozga, jetre, nadbubrežne žlijezde, štitnjače i crijeva pate zbog nedovoljnog goriva te slijedi razvoj bolesti što uključuje visoki krvni tlak, artritis, zatajenje bubrega, neurološke probleme i čireve.

S takvim zdravstvenim problemima ukorijenjenim u sustavu pod prevelikim stresom, balansiranje tijela kako bi razbilo ovaj štetan ciklus je izuzetno važno za dobrobit zdravlja.

Promjena načina života

Osim promjene načina života kako bi se smanjili stres poput bavljenja jogom, meditacijom ili vježbama disanja, nekoliko dodataka je korisno za pravilno usklađivanje hormonalnog sustava i smanjenje pojave bolesti.

 • Progesteron – potiče proizvodnju dopamina, neurotransmitera povezanog s pozitivnim raspoloženjem, motivacijom i normalnom seksualnom reakcijom. Moćan je antioksidans i posjeduje anti-upalna svojstva. Sprječava zadržavanje vode, što smanjuje krvni tlak. Balansira hormone estrogen i testosteron.
 • Vitamin D – Stres značajno oštećuje ovaj vitamin. Održava pravilan krvni tlak. Ima snažna antioksidativna svojstva i nepohodan je za naše zdravlje.
 • Glicin i GABA – Dva važna smirujuća neurotransmitera.
 • Tirozin – amnokiselina koju stres umanjuje. Prekursor dopamina. Sprječava upale.
 • Cink i krom – važni za uravnoteženu razinu glukoze.
 • B kompleks – smiruje živčani sustav, a pruža energiju.
 • Inozitol – pomaže smanjiti otpornost na inzulin. Smiruje depresiju, promjene raspoloženja, tjeskobu i bipolarni poremećaj. Također sprječava gubitak kose povezan sa stresom.

Osim toga, od bilja tu su matičnjak, korijen odoljena, pasiflora i gospina trava te aminokiselina L-Teanin koji obećavaju u smanjenju stresa također.

Stres se može pobijediti na razne načine, neki od njih su i vježbanje ili bavljenje jogom.

Stres se može pobijediti na razne načine, neki od njih su i vježbanje ili bavljenje jogom.

Stres je zapravo naša percepcija na stresne situacije, naše stajalište o nečemu. Kako one utječu na nas, tako će i naše tijelo reagirati. Znači, kako vidimo neku situaciju, naš stav prema tome će odrediti to kako ćemo se osjećati i kako će naše tijelo reagirati. Postoje i iznimno stresne situacije poput smrti bližnjih, teške bolesti, rat ili gladovanje kao i one manje poput razvoda, selidbe i slično. Svaki pojedinac će imati drugačiju reakciju, no bitno je znati da ono što se događa ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti naš odnos prema tome što se događa.

Ponekad je dovoljno ne brinuti toliko o svemu, pokušati raditi i riješiti ono što možemo, najbolje kako možemo. Kada se prenapunimo stresom i jednostavno ne možemo dalje, a situacija nam izgleda ne rješiva, možemo napraviti i jednostavan zaokret. Svatko od nas bi trebao imati par takvih jednostavnih zaokreta poput:

 • Kretanje – najbolji način “spaljivanja”hormona stresa bez da promijenite način razmišljanja je da se krećete i znojite. Trčanje, skakanje, plesanje, vožnja, plivanje, rastezanje – učinite nešto snažno i živo. Joga je također nevjerojatna, jer kombinira pokret i disanje.
 • Disanje – većina nas često drži ili guta dah, tjeskobno diše. Duboko, sporo, puno disanje ima dubok utjecaj na resetiranje odgovora na stres, jer živac za opuštanje (nervus vagus) prolazi kroz dijafragmu i aktivira se sa svakim dubokim disanjem.
 • Kupanje u kupki – za borbu protiv stresa pokušajte ovu kupku za relaksaciju: 2 šalice magnezijeve soli (magnezij ima opuštajuće djelovanje), pola šalice sode bikarbone i 10 kapi eteričnog ulja lavande (snižava razinu kortizola) u vrlo toplu kupku. Uživajte cca. 20 minuta. Zajamčeno izazva opuštanje.
 • Spavanje – nedostatak sna povećava hormona stresa. Odspavajte svojih osam sati bez obzira na sve. Odrijemate ako ste propustili svoje spavanje. Spavanje je prioritet.
 • Mislite drugačije – vježbajte umijeće primjećivanja stresa, zapažajući kako vas razmišljanje čini stresnima. Prakticirajte duboko disanje i ostavite brige koje vas more.
 • Meditirajte – dokazano je da meditacija smiruje stres i poboljšava koncentraciju
 • Masaža – pokušajte masažu ili samomasažu tehnikom Shiatsu koja u velikoj mjeri pomaže u opuštanju, rješavanju od stresa, reguliranju krvotoka, krvnog tlaka, toka limfe, hormonalnom uravnoteženju, reguliranju disanja, opuštanju mišića i liječenja cijelog niza fizičkih bolesti koje su direktno povezane s blokadama protoka energije kroz meridijane.

Prakticirajte nešto od ovoga ili sve, onako kako vam najbolje godi i sasvim sigurno ćete vi zavladati nad stresom, a ne on nad vama.

Reference:

Five Ways To Never Be Stressed Again

Stress – The modern poison that is making us fat, bald, crazy and extremely unhealthy

Lutajući živac: moćan prijatelj za borbu protiv stresa i očuvanja vašeg zdravlja

Meditacija smiruje stres i poboljšava koncentraciju

Lutajući živac: moćan prijatelj za borbu protiv stresa i očuvanja vašeg zdravlja

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz Shiatsu

Kako vitamin D zaustavlja upale?

Kako kontrolirati emocionalno stanje kroz disanje