MISTERIJE

Tajanstvene amazonske strukture zbunjuju znanstvenike

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Nešto u peruanskoj Amazoni stvara neobične, zamršene strukture koje nalikuju na bijelu drvenu ogradu koja okružuje spiralu. Nitko nema pojma koja je vrsta izradila ovaj neobičan oblik i čemu on služi, izuzev dijela koji se odnosi na ogradu koja je gotovo smislena.

Troy Alexander, apsolvent s Georgia Tech, je prvu od tih struktura uočio 7. lipnja ove godine. Mala, naizgled utkana ograda se nalazila pri dnu plave cerade u blizini Istraživačkog centra Tambopata u jugoistočnom Peruu. Kasnije je otkrio još tri strukture na deblima u džungli.

tumblr_mslvwaeq411ry6g3ro1_500

„Svi su se nalazili na malom otoku kojeg koristi Istraživački centar Tambopata,“ rekao je Alexander. On je ove ograde opisao kao male (oko 2 cm dijagonalno) te je objavio fotografije na Redditu nadajući se da će netko moći objasniti o čemu je riječ. No nitko ne zna. Alexander je ispod fotografija napisao da „se u bazi motke u središtu tora nalaze jajašca iako bi to moglo biti i nešto začahureno“.

Chris Buddle, arahnolog sa Sveučilišta McGill, je rekao da ni on niti itko od njegovih suradnika ne znaju što je to. „Nemam pojma,“ izjavio je. Ovo je „ozbiljno fascinantna misterija.“

„Nemam pojma koja je životinja ovo izradila,“ rekao je za LiveScience Norman Platnick, umirovljeni kustos s američkog Prirodoslovnog muzeja u New Yorku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografije vlasništvo: Troy Alexander

Mnogo je hipoteza, no ne postoji konsenzus o tome što je izradilo minijaturni sigurnosni kompleks (gotovo je zasigurno riječ o atropodu neke vrste), od čega je napravljen (znakovi upućuju na svilu) ili koja mu je svrha.

Ukoliko se ispostavi da je nova vrsta ono što ovo stvara, to ne bi bilo iznenađenje jer se od svjetske kišne šume i očekuje da pruža dom milijunima novih vrsta člankonožaca. Jedno je istraživanje člankonožaca u panamskoj džungli otkrilo 25 000 vrsta kukaca, pauka i ostalih člankonožaca od kojih je 70% bilo do tada nepoznato znanosti. Ta je studija također pokazala da na svaku vrstu sisavca postoji 300 artropodnih vrsta.