MISTERIJE

Morima sjeverne Europe se širi riba koja voli gricnuti ljudske testise

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon objave prirodoslovnog muzeja Danske da je u njihovim teritorijalnim vodama uhvaćen primjerak ribe koja voli gricnuti ljudske testise, sjevernom Europom se širila nevjerica i strah. Otkrijte zašto je riba koja ima zube nalik na ljudske od običnog vegetarijanca postala mesojed.

Tipičan primjerak Pacua iz rijeke Amazone.

Tipičan primjerak Pacua iz rijeke Amazone.

Pacu, rođak puno poznatije Pirane, naraste do dužine od preko 90 centimetara i težine do 25 kilograma. Ova riba je u Amazoniji poznata kao – riba koja gricka testise, jer je podsjećaju na voće i orašaste plodove koje skuplja po vodama Amazone i njenih pritoka. Pacu je interesantna jer ima zube koje nalikuju ljudskim očnjacima, no veliki primjerci obično imaju trošne zube koji s vremenom poprime oblik ljudskih sjekutića.

Pacui su zbog gubitka originalnog staništa postali mesojedi.

Pacui su zbog gubitka originalnog staništa postali mesojedi.

Nakon što je u vode Papue i Nove Gvineje pušteno preko 14.000 primjeraka mlađi ove ribe 1990. godine, lokalni živalj joj je uskoro nadjenuo isto ime kao i domoroci Amazonije, no čini se da su prirodoslovci ostali skeptični prema tome nazivu, jer se očigledno nisu kupali u vodama koje obitavaju ove ribe.

Riba neobičnih zuba koji gotovo podsjećaju na ljudske, je prvotno bila običan vegetarijanac.

Riba neobičnih zuba koji gotovo podsjećaju na ljudske, je prvotno bila običan vegetarijanac.

Kako god bilo, The Telegraph je objavio informaciju da su Pacu ribe odgovorne za smrt barem dvoje ljudi, naime ribe ovoga roda su ih kastrirale za vrijeme plivanja, a jadnim ljudima nije bilo spasa.

Huffington Post je opisao ovu ribu kao Piranu vegetarijanku, te je objasnio kako u tropskim područjima igra ogromnu ulogu jer služi kao prenositelj sjemena i orašastih plodova s jednog mjesta na drugo. Također su objasnili da Pacu ne jede ništa drugo osim voća.

Relativno mali Pacu je ulovljen u teritorijalnim vodama Danske.

Relativno mali Pacu je ulovljen u teritorijalnim vodama Danske.

No čini se da je ovaj podatak zastario jer je Animal Planet otkrio kako su Pacui koji su doneseni u mora i rijeke Papue i Nove Gvineje postali mesojedi 1999. jer su promjenom staništa iz Amazone ostali bez svoje prirodne hrane, točnije biljnih plodova na koje su evolucijski navikli.

Pa ipak, nakon što je početkom kolovoza 2013. uhvaćen maleni primjerak u vodama Danske, znanstvenici su uvidjeli kako to nije jedini slučaj širenja staništa ove inače tropske ribe, naime pronađeni su primjerci u jezeru Lou u SAD-u, u Seini pored Pariza, a smatra se da migrira polako i prema Londonu.

Pacu rođak Pirane i Lososa, riba s ljudskim zubima.

Pacu rođak Pirane i Lososa, riba s ljudskim zubima.

Wiki Pacue opisuje kao svejede, s brojnim varijacijama, kako u veličini tako u boji i načinu ponašanja. Inače Pirane i Pacui su iz roda lososa no s obzirom da su se davno podijelile iz originalnog jata, izgledaju i ponašaju se potpuno drugačije od benignog lososa.

Jesu li primjerci Pacua u vodama sjeverne Europe prirodno migrirali ili su pušteni iz akvarija?

Jesu li primjerci Pacua u vodama sjeverne Europe prirodno migrirali ili su pušteni iz akvarija?

Riba koja polako osvaja vode sjeverne Europe, ima crveni stomak, kao i Pirane i ne prelazi težinu od nekoliko kilograma. Znanstvenici su zbunjeni nalaskom primjeraka u hladnim vodama sjeverne Europe jer inače ova riba nema mogućnost preživljavanja na niskim temperaturama, zbog toga smatraju da je netko pustio primjerke iz akvarija neposredno prije nego li su isti primjerci uhvaćeni.

Nakon medijske pomame, na sve strane su se počeli objavljivati tekstovi kako Pacu nije opasna te da nema razloga za paniku, pa ipak, u Jadranu trenutačno obitava gotovo 300 stotina tropskih i sub-tropskih vrsta riba, od kojih su neke i otrovne, gotov je isti slučaj i sa širenjem tropskih i sub-tropskih algi od kojih je najviše poznata Caulerpa Taxifolia koja se Mediteranom proširila poput kuge u srednjem vijeku, nakon što je nehotično puštena iz oceanografskog muzeja u Monte Carlu.

Pitamo se nije li primjer Pacua, još jedan takav nesretan slučaj?

Izvor:

Meet the Ball Cutter fish, the piranha-cousin nicknamed for exactly what you think

Testicle-eating fish, the Pacu, found in Paris with fears it could be coming to the UK

Testicle eating fish may be migrating

MOST WATCHED ON RIVER MONSTERS

Pacu – Wiki