SVIJET POD LUPOM

Menstrualna čašica za ekološki osviještene žene

Autor: Arijana Dojčinov

Matrix World

Jeste li se ikad zapitali koliko higijenskih uložaka potroši žena tijekom svog života? Prosječna žena dobiva menstruaciju jednom mjesečno, ona traje otprilike pet dana i tako u prosjeku 40 godina ženina života! Za vrijeme “onih dana u mjesecu” su joj potrebni razni proizvodi za održavanje higijene i čistoće koji se smatraju nužnima. Logično je da za takve proizvode mora postojati ogromno tržište.

Prema nekim izvorima, industrija proizvodnje tampona i higijenskih uložaka je tržište vrijedno 718 milijuna dolara. Što opet dovodi u pitanje etičnost i nužnost te industrije, pogotovo kad pomislimo na tone i tone teško razgradivog otpada koje za njom ostaju. Još malo matematike: ako žena u prosjeku iskoristi 17.000 higijenskih uložaka ili tampona tijekom svojih plodnih godina i taj broj pomnožimo sa 3.5 milijarde žena na svijetu…… ostajemo osupnuti. Naravno, nemaju sve žene na svijetu pristup komercijalnim proizvodima za intimnu higijenu, no čak i kad bismo tu brojku prepolovili, i dalje bi nas užasnula količina teško razgradivog i u biti infektivnog otpada.

Pads-1

Higijenski ulošci i tamponi se masovno i jeftino proizvode od izbjeljenog rejona (umjetne svile) i plastike, agresivno se reklamiraju na tv-u između svake serije i filma, a nitko nam ne govori da predstavljaju potencijalan rizik za žensko tijelo. Naime, ne samo da kombinacija izbijeljenog rejona, pamuka i plastike sigurno nije zdrava za postavljanje tik uz ili unutar rodnice, već ti proizvodi za sobom ostavljaju i vlakna koja mogu uzrokovati vaginalne infekcije, infekcije mokraćnog mjehura i Sindrom toksičnog šoka.

Sindrom toksičnog šoka je rijetka, po život opasna bakterijska infekcija. Javlja se nakon što bakterije koje normalno žive na koži prodru u krvotok i ispuste toksine. Ovo izaziva nagli pad krvnog tlaka, što je ključni simptom ovog stanja. Uz to se javlja i bol u mišićima i proljev, pa se može zamijeniti za želučanu virozu.

Tamponi također upijaju i prirodne tjelesne tekućine i bakterije koje vagina prirodno proizvodi da bi ostala čista i zdrava.

Rejon je sintetičko vlakno koje se koristi se ne samo za proizvodnju tampona i uložaka već i za proizvodnju odjeće. Proizvodi se od vlakana celuloze. Celuloza je u biti prirodno vlakno, no za proizvodnju rejona podvrgnuta je kemijskim postupcima koji uključuju korištenje ugljikovog disulfida, sumporne kiseline, klora i natrijevog hidroksida (kaustične sode). Nuspojave prekomjernog izlaganja rejonu uključuju mučninu, povraćanje, bol u grudima, glavobolje i mnoge druge.

Higijenski ulošci također sadrže i dosta plastike koja ne osigurava dovoljnu prozračnost “tamo dolje” što pogoduje raznim infekcijama.

Tamponi i higijenski ulošci se izbjeljuju pomoću klora, što rezultira proizvodnjom dioksina, koji se pak povezuje sa rakom dojke, endometriozom jajnika, padom imuniteta i raznim drugim oboljenjima. Naravno, postoje i ekonomičnije, sigurnije i zdravije opcije  za naše tijelo i za okoliš, a za koje nikad ne vidimo reklame na televiziji i u ostalim medijima. To su:

IMG_1048

Menstrualne čašice

 Menstrualna čašica. Radi se o mekanoj silikonskoj čašici koja se postavlja u rodnicu. U njoj se skuplja menstrualna krv, prazni se svakih 6-12 sati za vrijeme ciklusa, ispere, pa se ponovno postavlja u rodnicu. Znam što mislite… “odvratno”. To je bila i moja prva pomisao – no mnoge se žene kunu u njezine pozitivne učinke i žale što ju nisu počele koristiti ranije. Tvrde da je osjećaj vrlo prirodan, u tolikoj mjeri da čak zaborave da su je postavile te da s njom mogu bezbrižno plivati, baviti se sportom, skakati, mokriti, a ona je uvijek na svom mjestu. Ako se pravilno postavlja i vadi, ne dolazi se u dodir s krvlju, no za to je vjerojatno potrebno nešto prakse. Iskusne korisnice preporučuju da se za početak zajedno s menstrualnom čašicom i dalje koriste dnevni ulošci dok se ne savlada tehnika. Na kraju krajeva, što je to malo krvi (i to još vlastite) za nas žene – samo trebamo oprati ruke.

Prednosti:

  •         mnoge su žene primjetile da doživljavaju manje menstrualnih bolova i grčeva,
  •         uštediti ćete puno novaca i naravno,
  •          time ćete učiniti uslugu i prirodnom okolišu, jer uz odgovarajuću njegu i čuvanje one mogu potrajati i po 15 godina. 

Na tržištu postoji nekoliko robnih marki menstrualnih čašica, a to su: ‘DivaCup’, ‘MoonCup,’ ‘Ladycup’, ‘Softcup’, ‘Keeper’ i ‘Lunette’. U   Hrvatskoj se u ljekarnama može kupiti “MoonCup”, dok se ostale mogu naručiti online.

A koliko je menstrualna čašica važna za žene pokazuje i nedavno pokrenut projekt u Švedskoj. Pod imenom Lingonsystrar (u slobodnom prijevodu “Sestrinstvo brusnice”) sudionice projekta kupuju menstrualne čašice i šalju ih u Tanzaniju. Kladimo se da niste znali da mnoge djevojke na svijetu ne idu u školu kad dobiju menstruaciju. Nekada mogu zbog toga propustiti i po cijeli tjedan škole, zaostaju s gradivom i na kraju lako odustaju od školovanja. Više o tome na lingonsystrar blog (na švedskom).

divacupmonth

             Platneni higijenski ulošci. Mogu se višekratno koristiti, proizvedeni  su od ekoloških i za zdravlje sigurnih materijala, a dolaze u kompletu s perivim, visoko upijajućim “uloškom za uložak” za različite jačine menstruacije. Ovo je odlična opcija za one žene koje ne vole proizvode koje treba umetnuti u rodnicu. Platneni higijenski ulošci izrađeni su od materijala koji omogućavaju prozračivanje (što sprječava infekcije), no ne propuštaju menstrualnu krv. Lijepo su dizajnirani i privlačno izgledaju. Neke robne marke koje su na tržištu: ‘Luna Pads,’‘Glad Rags,’ ‘Pleasure Puss’, a možete ih napraviti i same.

          Higijenski ulošci i tamponi od prirodnog pamuka. Ako se i dalje pomalo gadite krvi ili ne želite prati svoje higijenske uloške, postoje jednokratni proizvodi od prirodnog pamuka koji ne otpuštaju kemikalije niti ispuštaju sintetske materijale u rodnici. Oni i dalje mogu upiti i vaše prirodne vaginalne tekućine osim menstrualne krvi (drugim riječima: isušuju rodnicu) i nisu baš najbolji za okoliš, ali ako ništa drugo, tješi nas činjenica da je pamuk puno prirodnija supstanca koja je biorazgradiva u puno kraćem roku. Neke od robnih marki tih proizvoda su ‘Seventh Generation’i ‘Natracare” kojih ima i u Hrvatskoj.

inserting-a-divacup

Način umetanja menstrualne čašice

 

Osim njih, na hrvatskom tržištu postoje i “Natura Femina” (od prirodnog pamuka) i “Natura Femina Organic” (od 100% organskog certificiranog pamuka) proizvođača Tosama ili “Lola Lady” – oni “staromodni” u mrežici, ali nezamjenjivi, pogotovo za rodilje, proizvođača Lola Ribar d.d.

S obzirom da mi ne volimo reklamirati nikoga, pa čak ni sebe, ne želimo da mislite kako je ovo sponzorirani tekst – nije, ova tema je jako malo obrađena na našem jeziku i kako je iznimno važna za žensko zdravlje, za dodatne informacije možete pretražiti internet sa specifikacijama i ocjenama proizvoda.

Nadamo se da će vas ovaj članak ponukati za pronalazak zdravstveno i ekološko prihvatljivog proizvoda za intimnu higijenu koji će odgovarati vama i vašem životnom stilu.