SVIJET POD LUPOM

Nizozemska zatvara zatvore zbog manjka kriminalaca

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Nizozemska je poznata kao jedna od najsigurnijih zemalja za život. Zločini se dešavaju vrlo rijetko iako su, s obzirom da je riječ o turističkoj zemlji, turisti još uvijek meta otimača torbi i džepara. Lopovi ponekad provale u hotelske sobe ili automobile pa bi svatko tko se nađe u toj zemlji svejedno trebao biti oprezan i ne uljuljkati se u sigurnost niskih stopa kriminala.

U Nizozemskoj se još od 2004.g bilježi pad stope kriminaliteta, uključujući i prometne prekršaje. Svojevremeno je problem krađe bicikala bio jedan od glavnih problema kojeg je vlada ove zemlje riješila tako da se u svaki od bicikala ugradio čip i da se svaki od njih registrirao u bazi podataka.

Vlada i lokalni dužnosnici su još tijekom 1980-ih godina provodili razne projekte kako bi uvidjeli na koji bi se način broj kriminalnih radnji smanjio. U to je vrijeme uočeno da učenici koji izbivaju iz škole vrlo često sudjeluju u zločinima kao i ostalim oblicima delikventnog ponašanja. Kroz sustav registracije markiranja počeli su se pratiti izostanci iz škole te su se o tome obavještavali roditelji pojedinih učenika. Uz to, u školama su se osnovali posebni razredi pod nazorom učitelja specijaliziranih za tehničke vještine. Ovaj je projekt rezultirao drastičnim padom izostanaka ali i kriminalnih radnji koje su uključivale učenike.

dutch-prison-transformed-into-luxury-hotel-L-YZk3_d

Zatvor u Nizozemskoj pretvoren u hotel

Kako bi se nosili s vandalizmom i krađama u trgovinama, proveden je još jedan projekt, a koji se sastoji od slijedećih postupaka:

Utvrđivanje prisutnosti dvaju zaštitara koji pružaju pomoć vlasnicima objekata ali i javnosti

Upute vlasnicima trgovina vezane uz to kako se nositi s krađom

Montaža novih elektroničkih alarma

Nekonvencionalne posljedične metode koje uključuju i posebna sudska ročišta,

Ovaj se projekt također pokazao uspješnim te se njime smanjio broj krađa. Uz to, dugoročno se pokazalo da vlasnici štede mnogo više novaca unatoč zapošljavanju dvaju zaštitara.

Danas je cijeli projekt smanjivanja kriminaliteta doveo do još jednog, za današnje pojmove, neuobičajenog postupka: nizozemska je vlada izjavila da će zatvoriti 19 zatvora zbog nedovoljnog broja zatvorenika! Ova zemlja ima kapacitet zadržavanja oko 14 000 zatvorenika dok se trenutno u zemlji nalazi „samo“ njih 12 000.

Ministarstvo ove zemlje je također izjavilo da se očekuje daljnji pad stope kriminaliteta dok je zamjenik ministra pravosuđa, Nebahat Albayrak rekao da se njihove mjere protive prisilnom otpuštanju. Naravno, ovome je pridonijelo i rezanje troškova te će trenutni zatvorenici morati dijeliti ćelije, a povećat će se i broj kućnih pritvora.