SVIJET POD LUPOM

U Kini zaplijenjene 22 tone „lažne“ govedine

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Kada na susjednoj tržnici po jeftinoj cijeni kupite Chanelovu torbu, tada i sami pretpostavljate da je velika vjerojatnost da je ona lažna. No tako nešto čovjek obično ne posumnja kada su u pitanju namirnice iako postoji i uspješno ilegalno tržište vezano uz proizvodnju i distribuciju surogat hrane, a koje uključuje sve od kave do jaja i mesa.

Početkom svibnja ove godine je kinesko Misnistarstvo za javnu sigurnost objavilo da su tijekom protekla tri mjeseca uhićene 904 osobe zbog „prekršaja vezanih uz meso“. U ta je uhićenja bio uključen i krug lopova koji je do tada prodajom mesa štakora, lisica i nerca na tržištu zaradio više od 1,6 milijuna dolara. Objavljeno je da je voditelj organizacije kupio navedeno meso, tretirao ga želatinom, karminom i nitratom, začinio ga i prodavao kao ovčetinu (ili janjetinu) u Jiangsu i Šangaju.

U toj je akciji tijekom tri mjeseca zaplijenjeno više od 22 tone lažnih mesnih proizvoda u kojima je, kako ministarstvo navodi, razina e. coli „ozbiljno premašivala postavljene standarde“.

1379381542mca3

Ovog je tjedna Shangaiist objavio da je policija iz Xi’ana izvijestila da je ponovo u lokalnoj tvornici zaplijenjeno više od 22 tone lažne govedine koja je ovog puta bila napravljena od svinjskog mesa. Svinjetina je jeftinija i lakše ju je proizvesti od govedine, no čini se da je moguće učiniti da izgleda i ima okus poput prave govedine.

Policija je izjavila da je i ovaj puta meso bilo tretirano kemikalijama koje su uključivale parafin i industrijsku sol. Tvornica koja je proizvodila ovo meso je prodala više od 1500 kilograma lokalnim tržnicama po cijeni od 4 do 5 dolara po kilogramu. Šest radionica u kojima se proizvodilo lažno meso je zatvoreno. U Xi’anu živi velika zajednica muslimana, a ova je vijest kod mnogih osoba urodila brigom zbog moguće konzumacije mesa zabranjene životinje.

Reuters pretpostavlja da je možda pad potražnje za svinjetinom i peradi uzrokovao da se farmeri okrenu prevarama kako bi nadoknadili pad prodaje. U ožujku je, primjerice, u rijeci Huangpu u provinciji Zheijang otkriveno 16 000 svinjskih polovica. Vlasti još nisu objasnile zbog čega su se one našle ondje, no vjerojatno je pad prodaje svinjetine bio uzrok i ovom slučaju. Prodaja pilećeg mesa je od travnja 2009. g opala za 80% kada se virus ptičje gripe H7N9 počeo širiti Kinom.

46032934-fake-egg

Izrada “lažnih” jaja

Sigurnost hrane je posljednjih godina u Kini postala veliki problem. Samo u nekoliko posljednjih godina čitali smo o mnogim izvješćima vezanim uz kemijski tretirano mlijeko i dječje formule, o riži zagađenoj kadmijem i olovom, lažnim jajima, voću umakanom u pesticide, kancerogenim uljima kao i o svinjetini koja svijetli u mraku.

Guardian javlja da se državni službenici sve više trude stati na kraj ovakvim prevarama . Primjerice, predlažu nove smjernice i oštrije kazne za osobe koje su krive za zločine vezane uz hranu. Iako možda djeluje gnjusno, ali meso štakora nije nužno opasno za konzumaciju. U nekim se zemljama (osobito Kambodži i Tajlandu) uobičajeno služi u restoranima ali i u domovima. Međutim, kada se to meso prodaje „ispod pulta“ i pod lažnim izgovorom, tada postoji razlog za zabrinutost zbog velike mogućnosti zaraze.