TEHNOLOGIJA I ZNANOST

U mokraći ima preko 3000 spojeva

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Do sad je bilo dokumentirano samo oko 50 do 100 spojeva u ljudskom urinu, dok većina kliničkih testova urina mjeri samo šest do sedam spojeva. No znanstvenici su uspjeli izložili cijeli kemijski sastav ljudskog urina, otkrivajući da se u njemu nalazi više od 3000 spojeva. Kao biološki otpad, urin obično sadrži produkte metaboličke razgradnje iz širokog spektra namirnica, pića, lijekova i zagađivača okoliša, otpadnih metabolita tijela i bakterijskih nusprodukata.

U istraživanju, koje je trajalo sedam godina, istraživači su pronašli da se najmanje 3.079 spojeva može otkriti u urinu. Od toga, 72 spoja nastaju od strane bakterija, dok 1453 dolaze iz samoga tijela. Još 2282 nastaje iz prehrane, lijekova, kozmetike ili izloženosti okoliša.

Znanstvenik David Wishart, profesor biologije i računalnih znanosti na Sveučilištu u Alberti navodi:

“Urin je nevjerojatno složen biofluid. Nismo imali pojma da bi moglo biti toliko različitih spojeva koji završavaju u toaletima”.

Urin je odavno “omiljeni” biofluid kod metabolomičkih istraživača, jer je sterilan, a može se dobiti lako u velikim količinama, napisali su znanstvenici u svojoj studiji objavljenoj u časopisu PLoS ONE. No, zbog kemijske složenosti, urin je teško razumijeti u potpunosti, ističu istraživači.

Prof. David Wishart, voditelj tima istraživača koji su radili na projektu analize urina.

Prof. David Wishart, voditelj tima istraživača koji su radili na projektu analize urina.

Metabolomika je relativno novo područje istraživanja u kojem znanstvenici proučavaju razne kemikalije (ili metabolite) proizvedene od strane stanica i organizama. Ove kemikalije su često proizvodi nevjerojatno složenih interakcija genoma i proteoma, a često se može koristiti za mjerenje i procjenu zdravlja organizma.

U usporedbi s drugim tjelesnim tekućinama kao što su slina ili likvor, urin sadrži oko pet do 10 puta više spojeva, i pokazuje veću kemijsku raznolikost, otkrili su istraživači.

Spojevi u ljudskom urinu svrstavaju se u 230 različitih kemijskih klasa. Istraživači zaključuju:

“S obzirom na to da postoji samo 356 kemijskih klasa u cijelom ljudskom metabolomu, to sigurno ukazuje na ogromnu kemijsku raznolikost koja se nalazi u urinu”.

Također su otkrili da za više od 480 spojeva u urinu nije prethodno navedeno postojanje u krvi, u suprotnosti s dugogodišnjom idejom da je skup kemikalija u urinu podskup spojeva u krvi. Stoga oni navode:

“Činjenica da su toliki spojevi jedinstveni za mokraću vjerojatno ima veze s činjenicom da bubrezi čine izvanredan posao koncentriranja određenih metabolita iz krvi”.

Da bi pronašli kemikalije u mokraći, znanstvenici su koristili razne tehnike, uključujući nuklearnu magnetsku rezonancu, plinsku kromatografiju, spektrometriju mase i tekuću kromatografiju. Analizirali su uzorke urina od 22 zdrave osobe i pretražili su znanstvenu literaturu napisanu u rasponu od više od 100 godina o ljudskom urinu da bi dopunili svoje nalaze.

Svakodnevno smo izloženi raznim kemikalijama, od kojih su mnoge izrazito štetne, putem udisanja, prehranom ili pićem te preko kože.

Svakodnevno smo izloženi raznim kemikalijama, od kojih su mnoge izrazito štetne, putem udisanja, prehranom ili pićem te preko kože.

Kemijski sastav urina može biti važan za liječnike, nutricioniste i znanstvenike koje proučavaju okoliš jer on otkriva medicinskih stanja, kao i informacije o tome što osoba konzumira, te kojim je kemikalijama iz okoliša bila izložena.

Baza podataka o kemijskom sastavu urina će i dalje rasti kako se razvijaju nove tehnike i instrumenti koji će identificirati dodatne spojeve, rekli su znanstvenici.

Znanstvenik Wishart, jedan od 20 istraživača koji su radili na ovom projektu Sveučilišta Alberta, Kanada, izjavljuje:

“Ovo sigurno nije konačna riječ o kemijskom sastavu urina”.

Treba napomenuti da se ovim saznanjem odlično može i potvrditi ljekovito djelovanje urina, ukoliko je isti čist od kemijskih zagađivača, budući da je izložen čitav njegov sastav. Urinoterapijom se mogu liječiti mnoge bolesti i stanja o čemu možete više čitati u našim člancima o ovoj temi.