U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Liječnici uzgojili nos na pacijentovom čelu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Nakon što se jednom Kinezu zbog dobivene infekcije oštetio nos , njegovi su liječnici odlučili “uzgojiti” drugi nos na njegovom čelu kako bi se zamijenio onaj izvorni.

Pacijent (javnosti poznat pod imenom Xiaolian) je, nakon prometne nesreće u kolovozu 2012. g, zaprimio osnovnu medicinsku njegu, ali iz financijskih razloga nije bio podvrgnut plastičnoj operaciji. Međutim, zbog neizvođenja te operacije se razvila infekcija koja je izgrizla hrskavičnu kost u nosu zbog čega kirurzi više nisu bili u mogućnosti izvršiti nosnu rekonstrukciju.

No, kirurzi su predložili da se na Xiaolianovom čelu uzgoji nos što do tada još nikada nije bilo učinjeno. Liječnici su to izveli tako da su na njegovo čelo stavili proširivač tkiva kože i odrezali ga kako bi dobio oblik nosa. Nakon toga je od njegovih rebara izrađena hrskavica. Sada, nakon devet mjeseci rasta, kirurzi su zadovoljni formom i stanjem “zamjenskog” nosa koji će uskoro biti i presađen.

579642-Surgeons-grow-nose-on-patient-forehead

“Prošli smo najteže, a provođenje kirurške transplantacije sada nije težak posao,” reko je Guo Zhihui, direktor Odjela plastične kirurgije bolnice Xiehe s Medicinskog sveučilišta Fujian. Dodao je da će Xiaolian nakon toga moći nastaviti živjeti normalnim životom.

Dr. Patrick Byrne, direktor Facijalne, plastične i rekonstrukcijske kirurgije s John Hopkins medicinskog centra je rekao da se pri reformaciji nosa koristi koža s čela jer najbolje odgovara koži na nosu. “Rekao bih da su osjetili da je tkivo u nosu oštećeno u tolikoj mjeri da su morali iskoristiti kožu s čela u unutarnjem dijelu nosa,” rekao je Byrne. “To će biti pravi nos s otvorima za disanje.” Dodao je da će, sve dok će se izbjegavati komplikacije, njegov nos funkcionirati kao i izvorni.

“Trebao bi biti u mogućnosti osjetiti i mirise jer se mirisni receptori nalaze visoko u nosu,” rekao je Bryne koji smatra da će liječnici u budućnosti prije transplantacije moći uzgojiti cijele uši ili nosove u laboratorijima.