SVIJET POD LUPOM

Kako se zaštititi od zračenja?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

S obzirom da su brojne nuklearke u svijetu dizajnirane ne jednak način kao i ona iz Fukushime, stručnjaci nju nazivaju samo jednom od mogućih prijetnji. Uz izlaganje zračenju kroz medicinsku praksu kao što su mamografi i zračenja protiv karcinoma, CT snimanja, rendgen,  zajedno s curenjem iz mjesta kao što je Fukushima, postaje važnije nego ikad informirati se i educirati o prirodnim načinima zaštite protiv zračenja.

Alternativna medicina nudi široku paletu tretmana za zaštitu i liječenje bolesti uzrokovanih zračenjem. Određeni homeopatski lijekovi i ostale prirodne tvari mogu pomoći i pružiti olakšanje od simptoma bolesti ili mogu poboljšati prirodnu obranu tijela kojom bi se ono moglo zaštititi od izloženosti zračenju.

Jedan od najpoznatijih elemenata koje tijelo koristi u zaštiti endokrinog sustava, osobito štitne žlijezde,  od zračenja je jod. Štitna žlijezda jod u stvari koristi kako bi stvarala hormone koji su odgovorni za održavanje metabolizma tijela. To ne znači da pomaže samo pri topljenju masnoća nego osigurava da će pluća procesuirati udahnuti zrak, da će srce i dalje kucati i da će jetra, bubrezi i slezena i dalje učinkovito obavljati svoju ulogu.

Dr. David Brownstein je stručnjak za jod i, kada je u pitanju izlaganje zračenju, on objašnjava: “Ako se u našim tijelima nalazi dovoljna količina anorganskog, ne-radioaktivnog joda, radioaktivni se otpad ne veže ni uz što u tijelu. Proći će kroz nas i ostaviti tijelo neoštećenim. Važno je osigurati prikladnu količinu joda PRIJE ulaska tog otpada u tijelo.”  Bolest uzrokovana zračenjem može uzrokovati proces raspadanja DNK već nekoliko sati nakon visoke izloženosti zračenju. Kronična izloženost može uzrokovati karcinom, a niske doze zračenja štete staničnoj obnovi.

Postoje mnoge namirnice koje su bogate jodom i koje se mogu konzumirati,  a o čemu možete više pročitati u jednom od naših tekstova ovdje. Nadomjestak joda se može uzimati i kao dodatak ishrani iako je hrana bogata jodom najbolji i najkorisniji izvor.

The-element-iodine_full_size_landscape

Jod – za zaštitu štitne žlijezde

Rani znakovi bolesti zračenja uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje i groznicu. Dodatni se simptomi mogu pojaviti kasnije i mogu uključivati slabost, vrtoglavicu, mentalnu konfuziju, ispadanje kose, kožne lezije, krvave stolice popraćene povraćanjem, nizak krvni tlak, rane koje sporo zarastaju, pogoršanja koštane srži, zastoj u radu gastrointestinalnog i kardiovaskularnog  sustava te maligne tumore. Mnogi se od ovih simptoma pojavljuju i kod životinja.

Homeopatski pripravak fucus vesiculosus je tinktura napravljena od oblika morske alge kelp koja se koristi za zaštitu od radioaktivne kontaminacije štitne žlijezde. Ona, poput kalijeva jodida, djeluje blokadom receptora štitnjače, ali je njezino doziranje lakše kontrolirati. Blaža je i bolje ju podnose osobe koje boluju od poremećaja rada štitne žlijezde.

Pri lokalnoj primjeni mogu poslužiti mnoga sredstva, a jedno od njih je sirov, organski med koji posjeduje antibakterijska svojstva te tako može smanjiti opekline kože i lezije kao i upalu i gnojenje sluznice probavnog trakta.

Ekstrakt cvijeta nevena je iscijeljujuća, umirujuća tekućina koja se može pomiješati s vodom i primijeniti kod ublažavanja opeklina, čireva, svraba, ljuštenja i drugih kožnih bolesti koje proizlaze iz izloženosti zračenju.

Ekstrakt biljke ehinaceje je bogat protuupalnim agensima i djeluje kao antibiotik kada se primjenjuje na ugroženim područjima kože. Može se također koristiti kod bilo koje kožne bolesti, osobito one koja se može inficirati i uzrokovati sepsu.

Kupka od sode bikarbone je izvrstan način čišćenja i uklanjanja zračenja iz tjelesnih stanica. Soda bikarbona je vrlo alkalna i pomaže tijelu pri vraćanju prirodnom pH smanjujući učestalost acidoze, stanja koje potiče slabost i oboljenje. Pijenje sode bikarbone pomiješane s vodom može smanjiti upalu i izliječiti čireve u ustima koji nastaju kao posljedica izloženosti zračenju.

80b4624fd5

Kliničko iskustvo je pokazalo učinkovitost još nekih homeopatskih lijekova pri liječenju simptoma uzrokovanih zračenjem:

Kadmij sulfuratum može ublažiti svrbež, gastrointestinalne simptome kao što su povraćanje i proljev , te ozbiljne tegobe nalik onima koje uzrokuje gripa uključujući i bolove u mišićima. Osoba kojoj je potreban ovaj lijek bi mogla osjećati hladnoću i u dobro zagrijanoj prostoriji.

Fosfor je obično prvi lijek koji je potreban nakon izloženosti zračenju. On pomaže pri smanjenju boli i intenziteta kožnih opeklina, a smanjuje i povraćanje te ostale želučane probleme. Doza fosofora može pomoći pri centriranju osobe nakon izloženosti omogućujući joj da se lakše nosi s time. Osobe kojima je potreban fosfor su često žedne i žude za ledenom vodom koju najčešće nakon konzumacije povrate zbog vrućine želuca.

Radium brom može pomoći osobama koje podnose ozbiljnu, artritičnu bol koju ublažava pokret. Također je učinkovit pri liječenju kožnih rana, čireva i akni kao i rana koje sporo zarastaju. Uz navedene, postoje još mnogi homeopatski lijekovi koji mogu ublažiti simptome bolesti zračenja, no u slučaju izloženosti bi bilo najbolje zatražiti savjet homeopata ili liječnika.

Nedavna su istraživanja pokazala da lan posjeduje određene značajke koje ga čine posebno korisnim pri zaštiti od zračenja. “Lan je siguran, vrlo jeftin, dostupan i nije ga potrebno sintetizirati,” rekao je dr. Christofidou-Solomidou, profesor s Odjela za medicinu, pulmologiju, alergiju i intenzivnu njegu Medicinskog fakulteta Perelman sa Sveučilišta Pennsyvanija gdje je istraživanje provedeno. “On se može davati oralnim putom, može se pakirati i proizvesti u velikim količinama, a , najbolje od svega, može se uskladištiti na duže razdoblje,” zbog čega je i privukao pažnju državnih službenika koji su u potrazi za radioprotektivnim stvarima.

Crni i zeleni čaj su također pokazali radioprotektivne učinke kada se uzimaju prije ili nakon izloženosti zračenju. Katehini iz čaja su povezani s antioksidativnim svojstvima i mogu štiti od zračenja. U rujnu 2010.g je u časopisu Environmental Biology objavljena studija u kojoj je dokumentirano da čaj od kombuche štiti od toksičnosti uzrokovane gama zračenjem (zračenje koje uzrokuju plutonij i uran) putem borbe protiv slobodnih radikala. Čaj od kombuche se radi vrenjem slatkog crnog čaja s kulturom kvasca i bakterijama koje se često nazivaju “gljivom” iako je to pogrešan naziv. Više o kombuchi pročitajte ovdje.

007hyge3

Sikavica

Iako zračenje dolazi od teških metala, potrebno je naglasiti da samo zračenje nije metal. Ono može biti ili subatomska čestica ili val, no nije potpuni atom kao što su to metali te zbog toga čišćenje od zračenja nije moguće vršiti uobičajenim lijekovima i sredstvima koji se inače koriste pri izbacivanju teških metala iz organizma.

Svaka situacija koja od jetre traži dodatni rad zahtjeva i dodatnu podršku tom organu, a zračenje ju posebno teško opterećuje. Srećom, postoji isprobana biljka koja pomaže pri radu jetre, a to je sikavica poznata pod nazivom silimarin koju je preporučljivo konzumirati čak i ako se ne koristi niti jedan od drugih sredstava za borbu protiv zračenja. Radu jetre će svakako pomoći i bilo koja hrana bogata sumporom koja pomaže tako što veže i deaktivira radioaktivne izotope i otrovne metale.

Dimetilsulfoksid (DMSO) je antioksidativni  sumporov spoj za kojeg su studije pokazale da aktivno pročišćava i štiti tijelo od štetnih utjecaja zračenja, a neutralizira i izloženost radioaktivnim izotopima. Studija provedena na Medicinskom fakultetu u Yokohami je otkrila da DMSO nudi zaštitu od uništavanja stanica kao i od zastranjenja DNK.

000418-titleimage

Jabučni pektin može očistiti ostatke radioaktivnih čestica prašine iz probavnog trakta. On je često bio korišten nakon katastrofe u Černobilu. Jabučni je pektin topljiv izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja crijeva. U probavnom traktu on bubri i stvara gel koji probavni trakt čisti od otpadnog materijala.

Kao što se može vidjeti iz svega nabrojanog, mnogi se prirodni izvori mogu koristiti kako bi se spriječili, detoksicirali i prevladali učinci zračenja na ljudski organizam. Prirodne metoda očito nude mnogo više od modernih medicinskih pripravaka koji obično štite jedan organ, štitnu žlijezdu, a kada tijelo počinje gubiti svoju prirodnu sposobnost obrane, dodatnim korištenjem toksičnih antibiotika.

U svakom je slučaju najbolje raditi na preventivi i osigurati zdrav i pravilan rad organizma u što je većoj mjeri moguće dok će dodatne količine magnezija i kalcija također biti od pomoći u današnjem svijetu zagađenom mnogim teškim metalima i radioaktivnim otpadom.