SVIJET POD LUPOM

Flaute otkrivaju glazbu ledenog doba

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Prije najmanje 35 000 godina, u srcu posljednjeg ledenog doba, zvuk glazbe je ispunjavao pećine na području kojeg danas poznajemo kao jugozapadna Njemačka. To je mjesto  na kojem su rani Homo sapiensi rezbarili najstarije poznate primjere figurativne umjetnosti u svijetu.

Arheolozi su prije nekoliko godina otkrili flautu izrađenu od kostiju bjeloglavog supa, zajedno s dva fragmenta flaute od bjelokosti za koje su izjavili da predstavljaju najstariji procvat glazbe kulture ledenog doba. Izjavili su da je flauta od kostiju pronađena u spilji Hohle Fels u brdima zapadno od Ulma i da se smatra “daleko najkompletnijim glazbenim instrumentom ikada otkrivenim u spiljama” i to u regiji u kojoj su se posljednjih godina pojavili mnogi dijelovi flauta.

Do sada su najstariji dokazi o glazbenim instrumentima pronađeni u Francuskoj i Austriji, ali su bili mnogo mlađi od 30 000 godina.  Ono što flautu otkrivenu u Njemačkoj čini najupečatljivijom jest to što ona izgleda vrlo poznato današnjem čovjeku jer je u osnovi riječ o zviždaljci iz ledenog doba: svatko može vidjeti da je riječ o oruđu za stvaranje glazbe koje na sebi ima pet rupa i zarez u obliku slova V na jednom kraju.

HohleFelsFlute

Iako je datiranje ugljikom predmeta starijih od 30 000 godina neprecizno, uzorci s kostiju i ostalih materijala su nezavisno testirani u dva laboratorija u Engleskoj i Njemačkoj uz korištenje različitih metoda. Znanstvenici su izjavili da se slažu o starosti koja premašuje 35 000 godina.

Zvuk kojeg pronađena flauta proizvodi je iznenađujuće vrlo poznat, a to znamo zahvaljujući izrađenoj replici.  Eksperimentalni arheolog, Wulf Hein, je na You tubeu objavio snimku sebe, odjevenog u životinjsku kožu kako na replici svira The star spangled banner . Hein je pokazao da note koje se na ovom instrumentu mogu svirati formiraju pentatonsku skalu, istu onu koja je temelj mnogih pjesama koje danas slušamo.

Dok se sluša glazba koju stvara ova flauta i ako se zamišlja kako je bila korištena od strane drevnih ljudi koji su je svirali, nestaju tisućljeća koja stoje između nas i njih. Glazba je nekada, kao i sada, očito bila važan dio društvenog povezivanja.