SVIJET POD LUPOM

Žene u SAD-u prodaju kosu i majčino mlijeko da bi preživjele

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Tisuće žena u SAD-u svoja su tijela pretvorile u bankomate prodajući svoju kosu, jajašca pa čak i izdojeno majčino mlijeko kako bi spojile kraj s krajem jer gospodarski oporavak ne uspijeva plaće i mogućnost zapošljavanja dovesti na predrecesijsku razinu.

Mnoge od tih žena su majke iz srednjeg staleža koje se bore zadržati standard za svoju djecu pet godina nakon najvećeg gospodarskog kraha od Velike depresije. “Tražila sam način kako zaraditi novac i sjetila sam se Jo iz Malih žena i da je ona prodala svoju kosu,” rekla je 35-godišnja April Hare. “Oduvijek sam imala mnogo kose, ali sam sada prvi puta počela razmišljati o tome da ju prodam jer se nalazim u financijskom škripcu.” Ona je sliku svoje kose objavila na web oglasniku, a sada u obzir uzima i prodaju svojeg mlijeka dok traži nekonvencionalne načine stjecanja novca.

Ova majka 4-mjesečnog sina i 7-godišnje kćeri je pri istraživanju otkrila da majčino mlijeko može prodati za cijenu od 5 dolara po unci.

Dok Amerikanci mogu na zakonit način prodati kosu, izdojeno mlijeko i jajašca, prodaja i kupnja bubrega je protuzakonita iako se, da tome nije tako, njihova prodajna vrijednost u SAD-u procjenjuje na oko 15 000 dolara. “Činjenica da ljudi istražuju takve načine zarade pokazuje da su zabrinuti za svoje financijske izglede,” rekao je Nicholas Colas, glavni marketinški strateg ConvergEx grupe.

celule-stem-sange-placentar

Centar za plodnost Shady Grove također bilježi dramatičan porast broja žena koje žele prodati svoja jajašca. Prema marketinškom pomoćniku nadzornika, Ali Williams, riječ je o povećanju od 13% u odnosu na 2012.g. Centar za plodnost donatoricama plaćanje vrši ovisno o fazi procesa u kojoj se nalazi jajašce uz ukupno plaćanje do 7000 dolara za prvi donacijski ciklus jajašca, 7500 dolara za drugi te 8000 dolara za svaki sljedeći do maksimalno njih šest.

Prema anketama Centra, 65% podnositeljica zahtjeva navodi financijske razloge kao motivaciju, a uz daljnji pad prihoda i povećanu stopu nezaposlenosti, interes za prodaju dijelova tijela neće jenjavati. “Ovo su teška vremena,” rekla je Hare. “Bogati postaju sve bogatiji dok svi ostali gube radna mjesta i svoje domove. To je jednostavno strašno.”

Tijekom posljednjih pet godina u SAD-u je prosječni dohodak kućanstava u padu zbog prilagođavanja inflaciji dok Amerikanci zarađuju manje nego što su zarađivali 1996.g. Dobici i plaće radnika zaostaju još od prethodne krize iz 2001.g. “Da ste godinama nezaposleni, ovisite o bonovima za hranu i mučite se dok pokušavate preživjeti, razumljivo je da ćete biti ekonomski vrlo očajni,” rekao je Colas. “Mislim da bubrege ne prodaje veliki broj osoba iako vjerujem da u očaju traže način u slučaju da dođe do najgoreg.”