PRIZMA DRUŠTVA

Schwarzenegger želi biti predsjednik SAD-a

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Popularan glumac i bivši guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger, radi na promjenama ustavnih zakona kako bi se mogao uključiti u predsjedničku utrku 2016. godine. Američki Ustav zabranjuje građanima koji su rođeni u inozemstvu da imaju glavnu izvršnu poziciju, ali neki pravni stručnjaci izjavljuju da iako je zakon o tom pitanju vrlo jasan, nije u potpunosti jasno da će sudovi radije provoditi zakon, umjesto da odluku prepuste biračima odnosno političkom procesu.

Bilo koji amandman na Ustav zahtijeva dvotrećinsko odobrenje u Predstavničkom domu i Senatu, a zatim to mora ratificirati najmanje 38 od 50 država.

Schwarzenegger, koji je rođen u Austriji, postao je američki državljanin 1983., a još 2010. u emisiji “Tonight Show” izjavio je da bi se kandidirao za predsjednika, ako se zakon promijeni.

U moru svakvih likova koji se ili kandidiraju ili su bili predsjednici SAD-a, pojava Arnolda Schwarzeneggera uopće ne iznenađuje.

U moru svakakvih likova koji se ili kandidiraju ili su bili predsjednici SAD-a, pojava Arnolda Schwarzeneggera uopće ne iznenađuje.

To nije bilo prvi put da Schwarzenegger daje ovakve izjave. 2008. je u emisiji “60 minutes” izjavljivao:

“Mislim da sam ja uvijek osoba koja gleda sljedeći veliki cilj, a i volim izazove. Uvijek sam si postavljao ciljeve koji su toliko visoki, da ih je gotovo nemoguće postići. Zato, jer si onda uvijek gladan za uspinjanjem, to je uvijek zanimljivo. Uspon je uvijek zanimljiv, a kada dospijete gore, onda samo odaberete drugi cilj.”

Najnovije vijesti o kandidaturi je objavio New York Times gdje navodi kako je neimenovani izvor potvrdio njegove težnje te navodi kako on ulaže napore kako bi utjecao na promjene zakona.

Jedan od izvora navodi:

“Schwarzenegger govori otvoreno o radu na promjenama ustavnih pravila, tako da bi se mogao kandidirati za predsjednika 2016. Spreman je podnjeti pravnu papirologiju za promjenu tih pravila.”

Ako povede predsjedničku kandidaturu bez promjene u zakonu, bit će zanimljivo vidjeti kako će republikanski birači reagirati.

Prema anketi provedenoj početkom 2012,. više od 55% onih koje sebe nazivaju republikancima su oduvijek vjerovali da je predsjednik Barack Obama rođen u nekoj drugoj zemlji, a još 8% ljudi je prije vjerovalo da je rođen u SAD-u, ali su promijenili mišljenje. Tako bi se i Schwarzenegger, koji živi odvojen od svoje supruge Marie Shriver, nakon što je priznao očinstvo sina iz afere s domaćicom, mogao suočiti s protivljenjem birača koji podupiru tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Reference:

Report: Schwarzenegger intends to challenge law and run for president

Arnold Schwarzenegger 2016? Former Governor Mulls Rule Change Push To Run For President: REPORT

Schwarzenegger lobbies for law banning foreigners from becoming president to be scrapped so he can run for office