SVEMIR KROZ TELESKOP

Najveća ikad viđena eksplozija na Mjesecu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Na Mjesecu se stvorila nova rupa, zahvaljujući gromadi koja se u ožujku ove godine zabila u njega. Udarac je stvorio najveću eksploziju koju su znanstvenici ikada vidjeli na Mjesecu. Spomenuti je meteorit udario Mjesec 17. ožujka brzinom od nevjerojatnih 90 000 km/h čime se stvorio krater širine 20 metara.

NASA-ini znanstvenici su izjavili da je eksplozija bila toliko jaka da ju se moglo vidjeti sa Zemlje golim okom. Iste je večeri, također, zabilježen i veliki broj meteora koji su prolazili i kroz Zemljinu atmosferu. No, većina meteora obično izgori prije nego što udari u tlo iako tome, kao što znamo, nije uvijek tako. U veljači je vijest o jednoj takvoj “stijeni iz svemira” obišla cijeli svijet nakon što je eksplodirala iznad Čeljabinska u Rusiji, a koja je oštetila zgrade i ozlijedila više od 1500 osoba. To je bio najveći objekt koji je od 1908.g pogodio Zemlju.

image

Udar u Mjesec; Obojane snimke ekstrahirane iz originalnih crno-bijelih slika pokazuju tijek eksplozije. Na svojem vrhuncu je bljesak sjajio jačinom zvijezde 4. magnitude

“Ruska je vatrena lopta bila mnogo veća i posjedovala je energiju koja je bila do 100 000 puta veća od udara na Mjesec,” rekao je Bill Cooke iz NASA-inog Ureda za meteoroidni okoliš iz Alabame. On također smatra da su udar u Mjesec i kiša meteora od 17. ožujka povezani i da su rezultat dvaju tijela koja zajedno putuju kroz područje svemira posutog malim stijenama i prašinom. “Pazit ćemo na znakove opetovanosti slijedeće godine kada će sustav Zemlja – Mjesec ponovo putovati kroz isto područje svemira,” dodao je.

Ron Suggs, analitičar iz Centra za svemirske letove Marshall je bio prvi koji je uočio udar i to na digitalnoj snimci koju je snimio jedan od teleskopa: “Odjednom je iskočilo pred mene, bilo je tako svijetlo.” Ova je stijena bila samo oko stopu i pol široka (otprilike od 0,3 do 0,4 metara) i težine oko 40 kg, ali putovala je i udarila velikom brzinom jer Mjesec nema atmosferu koja bi usporila ovakve meteoroide. Snaga udarca je uzrokovala topljenje stijena na Mjesecu i otpuštanje vrućih plinova zbog čega je nastao toliko vidljiv sjaj.