SVEMIR KROZ TELESKOP

U svemiru otkrivena – plastika!

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Riječ “plastika” obično označava nešto neprirodno – plastičan osmijeh, plastična kirurgija, plastično cvijeće…I kada je rover Curiosity prošle godine otkrio plastiku na Marsu, ispostavilo se da je i ona lažna.

Plastika se sastoji od organskih molekula koje su organske u smislu da sadrže ugljik, ne da je riječ o nečem uzgojenom pod prirodnim i poštenim uvjetima. Ukoliko vaša definicija organskog podrazumijeva uključivanje biljke ili životinje, potrebno je znati da se petrokemija, koja pruža osnovne sastojke onoga što obično zovemo plastika, sastoji od lešina drevnih mikroorganizama.

U svakom slučaju, dok su stvari koje obično prepoznajemo kao plastiku uglavnom sintetičkog porijekla, postoje i polimeri (plastika su polimeri, iako svi polimeri nisu plastika) prirodnog porijekla kao što su celuloza, guma i jantar. Također postoji i plastika koja je potpuno prirodnog porijekla i uključuje životinje, a to su, primjerice, životinjski rogovi i kornjačevina.

No, znanstvenici su sada tragove plastike otkrili i u – svemiru! Srećom, nije riječ o zagađenju sa Zemlje (ako ne računamo svemirsko smeće ). Korištenjem putnog spektometra, letjelica Cassini je otkrila propilen u nižoj atmosferi Saturnovog mjeseca Titana. Propilen (poznat i kao propen ili metiletilen) je plastika. Conor Nixon, vodeći autor rada koji opisuje ovo otkriće, je objasnio u priopćenju: “Ova je kemikalija prisutna u našem svakodnevnom životu, nanizana u dugim lancima koji formiraju plastiku naziva polipropilen. Plastični spremnik s brojem 5 na dnu – to je polipropilen.” Ovdje na Zemlji čak i neko drveće prirodno otpušta propilen.

Propilen je plin koji se sastoji od tri atoma ugljika, poput propana i propina koji su još prije trideset godina otkriveni u atmosferi Zemlje. Sljedeći korak u istraživanju jest otkriti koliko je tog sastojka prisutno i gdje je njegova najviša koncentracija.

Titan je jedan ledeni svijet i jedini mjesec u Sunčevom sustavu koji ima oblake. Vrijeme je ondje slično Zemljinom, no obasipa ga kiša tekućeg metana koji ondje ispunjava rijeke i jezera. Ugljikovodici na Titanu nastaju nakon što sunčeva svjetlost razbije metan koji je drugi najobilniji plin u toj atmosferi. Ti oslobođeni dijelovi metana se mogu povezati u obliku lanca s dva, tri ili više ugljika. Skupina kemikalija s dva ugljika uključuje i zapaljivi plin etan. Propan pripada skupini s tri ugljika. Voyager je, prije ovog otkrića, otkrio propan, najtežeg člana, i propin, jednog od najlakših, ali sve do sada nisu bile otkrivene kemikalije koje spadaju u srednju skupinu.

Misija Cassini – Huygens je suradnički projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije. JPL, odjel Kalifornijskog instituta za tehnologiju u Pasadeni, upravlja misijom za Upravu NASA-inih znanstvenih misija u Washingtonu.