TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Student osmislio kako sakupiti električnu energiju iz zraka

Autor: Denis Pellegrini

Matrix World

Kapacitivna elektromagnetska polja nastaju prolaskom struje u uređajima kao što su fotokopirni uređaji, pisači, aparati za kavu, bežični uređaji i električni vodovi. Mnoge od aktivnosti tih uređaja uključuju prijenos podataka kao njihovu primarnu svrhu, ali njihov nusproizvod je kapacitivno elektromagnetsko polje koje može biti „sakupljeno“ uz korištenje zavojnice i diode visoke frekvencije.

Dennis Siegel, student na Fakultetu umjetnosti u Bremenu, Njemačka, izradio je, kako ga on sam naziva, elektromagnetski sakupljač koji  iz neposrednog okoliša elektromagnetsko polje pretvara u elektricitet za punjenje AA baterija. Takvi sakupljači mogu skoro iz bilo čega sakupiti besplatni elektricitet, uključujući dalekovode, aparate za kavu, hladnjake ili čak emisije s vaših WiFi rutera ili smartphonea.

47

Ovo može zvučati kao hokus – pokus pseudoznanosti, ali u osnovi znanosti ovo zvuči iznenađujuće. Nakon svega, govorimo samo o bežičnom prijenosu energije – baš kao i smartphoni koji se počinju isporučivati s odgovarajućim  punjačima koji koriste tehnologiju bežičnog punjenja.

U suštini, svaki električni uređaj otpušta elektromagnetsku radijaciju – prođe li ta radijacija kroz zavojnicu žice, električni napon je proizveden. Siegel kaže da je napravio dvije verzije sakupljača struje: jedan za vrlo niske frekvencije od 50/60 Hz koje otpuštaju glavni uređaji (hladnjaci, štednjaci itd.) i drugi  za megaherce  (radio frekvencija, GSM) i gigaherce (Bluetooth, WiFi).

Učinkovitost bežičnog punjenja, kako bilo, snažno ovisi o dometu i usmjerenosti odašiljača i o tome koliko je snažna zavojnica koja je okrenuta frekvenciji odašiljača. U slučaju Siegela, ta učinkovitost ovisi o jačini elektromagnetskog polja: njegov elektromagnetski sakupljač može napuniti jednu AA bateriju na dan. Nije specificirao, ali vjerojatno je riječ o jednoj bateriji na dan kada sjedi blizu velike trafostanice. Možete samo zamisliti koliko bi trajalo punjenje baterije putem aparata za kavu ili kroz prijateljev razgovor na mobitel.

electromagnetic harvester dennis 11_

Kao koncept, Siegelov elektromagnetski sakupljač je jako zanimljiv. Samostalno, jedan sakupljač nije toliko zanimljiv, ali ako ih sakupimo mnogo  za različite uređaje oko vaše kuće? Ili, možda važnije, zašto ne koristiti takve sakupljače za napajanje sićušnih uređaja koji ne zahtijevaju mnogo energije? Senzori, slušna pomagala, pametni uređaji oko vaše kuće, svi oni mogu biti pokretani malim količinama energije iz okoliša, a znanost nam kaže da će to možda uskoro i biti tako.