SVIJET POD LUPOM

Riješena misterija jezera s kosturima

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Drugi je svjetski rat bio jedan od prvih istinski globalnih ratova, a vojnicima je u svakoj zemlji rečeno da obrate pažnju na dokaze o neobičnim događanjima. Čak su i šumari u Roopkundu u Indiji 1942.g hodali oko Himalaja i pratili sve što je bilo neuobičajeno. Jedan je od njih, šećući se duž svoje rute, došao do omanjeg jezera koje se nalazilo unutar okrugle provalije. Uspio se spustiti prohodnim padinama kako bi ondje otkrio da je jezero prepuno kostura. Pod površinom je ležalo na stotine njih.

U početku se smatralo da je riječ o japanskim vojnicima koji su putovali Indijom tijekom njihove invazije, no s obzirom da je hladna klima oko jezera, koje se nalazi na 4900 m nadmorske visine, pomogla očuvati kosu, meso i kožnu odjeću žrtava, otkriveno je da tijela potječu iz otprilike 850. g. n. e. Postavilo se pitanje: što ih je ubilo? Postavljene su mnoge teorije, uključujući epidemiju, odron, pa čak i ritualno samoubojstvo, ali šest desetljeća nitko nije uspijevao razjasniti misteriju “Jezera kostura”.

13sd-roopkund-lake

Analiza kostura je tijekom tog vremena pokazala da je riječ o dvije glavne obiteljske ili etničke skupine i da su ubijeni teškim udarcem u lubanju. U početku se smatralo da je riječ o dvije zaraćene skupine koje su se međusobno poubijale, no daljnja je analiza otkrila nešto daleko više užasavajuće. Pokazalo se da kratke i duboke pukotine na lubanjama nisu uzrokovane oružjem već okruglim predmetom. Na tijelima su se rane nalazile samo na glavama i ramenima što je ukazivalo da su udarci došli odozgora.

Skupina o kojoj je riječ je bila hodočasnička. Glavni putnici su svi došli iz istog područja i unajmili su skupinu nosača koji su poznavali područje i koji su im pomagali pri prenošenju prtljage kroz visoke planine. Jezero je vjerojatno bilo mjesto gdje su se odlučili odmoriti i prikupiti svježu vodu. Kada su se oblaci iznad njih počeli micati, vjerojatno su se nalazili u podnožju planine. Teško je reći tko je bila prva stradala osoba kada je skupina bila pogođena tučom veličine teniskih loptica.

1

Ovakve su se kiše javljale i u modernijim remenima, a ponekad bi i ubile neke osobe, no rijetko bi dugo trajale. Ovo jezero pokazuje što se događa kada se ovakvo nevrijeme dogodi u pogrešno vrijeme. Moguće je da su se neki od njih uspjeli skloniti ispod prtljage ili tuđih tijela i da su se kasnije uspjeli spasiti, nakon što je oluja završila. Također postoji mogućnost da je cijela skupina bila kamenovana do smrti unutar nekoliko minuta. Duge padine ovog brda su još uvijek prekrivene sitnim šljunkom i kamenjem. Tijela su, pretpostavlja se, polako gurnuta do jezera klizištima ili kišom, pa možda i samom nastalom tučom. Voda jezera je toliko hladna da je uspjela očuvati tijela tijekom tisuća godina.