SVEMIR KROZ TELESKOP

Istraživanje Mjeseca u 3D

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Znanstvenici koriste podatke dobivene s NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO) kako bi razvili način istraživanja Mjeseca u tri dimenzije. Tim je koristio slike snimljene iz različitih kutova pomoću kojih su uspjeli generirati bogate 3D karte površine Mjeseca.

NASA je misiju LRO pokrenula 2009.g, a njezin je zadatak mapiranje Mjesečeve površine sve do najmanjih detalja. 500 milijuna dolara vrijedan orbiter je izgrađen kako bi otkrio potencijalna mjesta pogodna za slijetanje budućih misija, za istraživanje lunarne radijacijske površine, ali i kako bi potražio prirodne resurse kao što je vodeni led u Mjesečevim trajno zasjenjenim kraterima.

Ljudski mozak dešifrira tri dimenzije tako što su mu oči lagano razmaknute pa tako uspijeva istovremeno vidjeti svijet iz različitih uglova. Ljudski mozak može interpretirati te slike i kombinirati ih u 3D prikaz. NASA-in LRO kruži iznad Mjesečeve površine i može vidjeti samo po jedan kut, no on snima iz različitih kutova u različitim orbitama nakon čega se snimke mogu kombinirati i zajedno rekonstruirati 3D prikaz.

Tim LRO kamere uskog kuta (LROC NAC) sa sveučilišta u Arizoni trenutno razvijaja sustav za obradu koji automatski generira stereoskopsku sliku. Stereoskopska se slika može promatrati uz korištenje crveno-plavih/zelenih 3D naočala. LROC zaprima stereo slike ciljajući jedno određeno mjesto koje fotografira iz jednog kuta u jednoj orbiti i iz drugog kuta u slijedećoj orbiti.

Prema NASA-inim riječima, stereoskopija se u ovom slučaju može koristiti kako bi se unaprijedilo naše razumijevanje 3D strukture lunarne površine. Primjerice, LROC NAC stereoskopija čini da se Mjesečeve značajke kao što su krateri, vulkanski tokovi i tektonska obilježja pojave u 3D prikazu. Snimke možete pogledati ovdje, a u međuvremenu, provjerite ove četiri snimke koje je zabilježio LRO (Napomena: ukoliko posjedujete crveno-plave/zelene 3D naočale, fotografije će vam biti još fascinantnije) :

Korolev lobatni nagib

Lobatne se litice na Mjesecu nalaze uglavnom u gorju i relativno su male i mlade. Znanstvenici smatraju da se one formiraju kao rezultat lomljenja kore i smanjivanja Mjeseca. Zbog čega se Mjesec smanjuje? Odgovor na to pitanje možete pronaći u jednom od naših prethodnih tekstova ovdje.

lroc_korolev_lobate_scarp-563x580

Krater Janssen K

Janssen K je krater promjera oko 12 kilometara i nalazi se na velikom krateru Janssen. Moguće je vidjeti nekoliko tokova krhotina koje se strmoglavljuju niz stranice ovog kratera.

moon-3d-lro-jansen-k-crater

Krivudava brazda Alpes

Drevni kanal kojeg su formirale masovne erupcije vrlo tekuće lave se razlijeva površinom Mjeseca. Astronauti misije Apolla 15 su sletjeli na rub brazde Hadley.

lroc_alpes_sinuous_rille-580x557

Orijentalna skulptura 4

Drevni radijalni ožiljci nastali od izbačenih materijala se od Orijentalnog bazena protežu duljinom od nekoliko stotina kilometara i sastoje se od poravnatih kratera i masivnih oblika koji podsjećaju na pješčane dine. Formirali su se kao mlazovi lunarnih stijena izbačenih udarcem, a koje su se srušile natrag na površinu.

lroc_orientale_sculpture-538x580