SVIJET POD LUPOM

Afrički novi ocean

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Obično se nove rijeke, mora i planine rađaju usporenim tempom, no Afar trokut u blizini Roga Afrike je sasvim druga priča. Ondje se nevjerojatnom brzinom stvara novi ocean, a Afrika će izgubiti svoj rog.

Geolog Dereje Ayalew i njegovi kolege sa Sveučilišta Adis Abeba su bili van sebe, ali i uplašeni kada su na pustinjskim ravnicama središnje Etiopije izašli iz svojeg helikoptera, a tlo im se počelo tresti pod nogama. Piloti su znanstvenike uputili da se vrate natrag u helikopter, nakon čega se to dogodilo: zemlja se rastvorila! Procjepi su se počeli širiti, a nekoliko sekundi kasnije je sve utihnulo.

Obično se promjene u našem geološkom okruženju odvijaju neprimjetno. Životni je vijek prekratak da bi čovjek doživio mijenjanje toka rijeke, uzdizanje planine ili stvaranje doline. No, u sjeveroistočnom se afričkom Afar trokutu pojavilo na stotine pukotina koje su rascijepile pustinjsko tlo dok se ono istovremeno srozalo za 100 metara.  Znanstvenici su primijetili da se iz dubine uzdiže i magma koja formira ono što će u konačnici postati bazaltno oceansko dno. Geološki gledano, Crveno će more uskoro poplaviti regiju, a ocean koji će tada nastati će razdvojiti Afriku.

AEB2D3A2-F702-F4A8-1EA4397859D1DC20_1

Afar trokut, koji se proteže diljem Etiopije, Eritreje i Džibutija je postao najveće gradilište na svijetu. Ondje se tri tektonske ploče susreću s afričkom i arapskom koje se pomiču duž dvije odvojene rasjekline brzinom od jedan centimetar godišnje. Dok se ove dvije ploče razdvajaju, one stvaraju mjesta za Crveno more i Adenski zaljev. Treći se procjep stvara na jugu, nedaleko od jezera Viktorija.

Mnoge su se pukotine otvorile na raznim mjestima, ispod tankog sloja vulkanske prašine koja pokriva to područje.  Iz nekih od njih izbija para temperature i do 400 °C dok se iz drugih širi zvuk kipuće magme i miris sumpora. Veće su pukotine duboke po nekoliko desetaka metara, a dugačke i po nekoliko stotina. Također su vidljivi i tragovi nedavnih vulkanskih erupcija koje su se većinom odigravale krajem 2005. g.

Velika se područja već nalaze 100 metara ispod površine mora. Visoravni koje okružuju depresiju Denakil za sada sprečavaju prodiranje Crvenog mora, no erozije i gibanja tektonskih ploča konstantno smanjuju visinu ove prirodne barijere.

new-ocean-005

Lanac vulkana, koji se proteže duž 6000 km dugog istočnoafričkog procjepa pruža daljnje svjedočanstvo raspadanju kontinenta. U nekim se područjima oko vanjskih rubova zemljina kora ondje već odškrinula stvarajući prostora za magmu. Modeli predviđaju da bi se magma, obično, trebala nalaziti ispod pukotina, u kori jer je to ono što se dešava u oceanima, na mjestima kao što su Srednjoatlantski procjep i procjep Juan de Fuca. No, ne samo da je ogroman bazen u Adar trokutu izuzetno dubok, on se također nalazi ispod uspavanog vulkana Badi, nekoliko milja udaljenog od mjesta upadanja magme 2005. g.

Dr. James Hammond, seizmolog sa Sveučilišta u Bristolu, a koji se radio u Afaru, kaže: “Na kraju će se razdvojiti. More će poplaviti područje i počet će se stvarati novi ocean…Dijelovi Etiopije i Somalije će se odvojiti, stvoriti novi otok, a mi ćemo imati manju Afriku i vrlo veliki otok koji pluta Indijskim oceanom.”