TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Novi prirodni lijek protiv gripe – japanska ukiseljena repa

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

S prvim znakovima zime, navalit će na nas s reklamama o zaštitnim cjepivima protiv gripe, kao i o silnim lijekovima koji ublažavaju simptome. Naravno, neće navoditi moguće nuspojave, kao ni što neće reklamirati isprobane lijekove iz prirode koji ne samo da podižu imunitet već i uništavaju viruse. No znanstvena istraživanja koja promoviraju prirodna rješenja ipak dolaze na svijetlo dana, tako nam dolazi i novi lijek iz prirode koji djeluje čak i protiv svinjske gripe – tradicionalno japansko jelo – ukiseljena repa.

U istraživanju na miševima pokazalo se da bakterija Lactobacillus brevis iz popularnog jela suguki (ukiseljena repa) dovodi do povećanja proizvodnje antitijela uključujući i onih koja su važna u borbi protiv gripe. Važno je napomenuti da je utjecaj ove bakterije na miševe koji su bili izloženi bio dovoljno jak da spriječi zarazu virusom H1N1.

Lactobacillus brevis je grampozitivna, štapičasta bakterija mliječne kiseline, postoji oko 16 različitih sojeva. Može se naći u mnogim različitim okruženjima poput fermentirane hrane. Također je jedan od najčešćih uzroka kvarenja piva.

Suguki, tradicionalno japansko jelo od ukiseljene repe.

Suguki, tradicionalno japansko jelo od ukiseljene repe.

Istraživači navode da se provodi i nova studija, i to na ljudima, u kojoj se ljudima daje probiotički napitak koji sadrži isti KB290 soj bakterije pronađene u sugukiju.

Autorica istraživanja Naoko Waki izjavljuje:

“Naši rezultati pokazuju da kada miševi jedu poseban soj bakterije Lactobacillus brevis, razvijaju zaštitni učinak protiv virusa influence.”

Još uvijek se ne zna što to ovoj bakteriji daje ovakvu snagu, no japanski znanstvenici vjeruju da je to zbog zaštitnog sloja šećera egzopolisaharida koji štite bakterije protiv djelovanja kiseline u želucu.

Autorica Waki navodi:

“Mi znamo da egzopolisaharidi imaju učinak jačanja imuniteta i kod drugih sličnih bakterija, tako da se pitamo jesu li egzopolisaharidi KB290 odgovorni za posljedice koje vidimo.”

Utjecaj bakterija je povećanje proizvodnje imunološkog sustava molekula u tijelu – IFN-α i antitijela specifičnih za gripu, kako bi se poboljšala aktivnost uništavanja stanice zaražene virusom. Osim što su ovi učinci bili dovoljni da spriječe infekciju virusom gripe H1N1 znanstvenici misle da bi mogli biti zaštita i od drugih virusnih infekcija, uključujući i od smrtonosnog virusa gripe H7N9, koja se nedavno pojavila u Kini.

Zanimljiv je i podatak da su znanstvenici prošli mjesec predvidjeli da bi novo “čudotvorno” cjepivo protiv gripe, koje daje doživotnu zaštitu protiv svih sojeva virusa moglo biti dostupno u roku od pet godina. Znanstvenici iz Velike Britanije i Europe izjavljuju da se sprema početak istraživanja velikih razmjera ovog univerzalnog cjepiva nakon ranih uspješnih testova na ljudima. Naravno, program je dobio multimilijunska bespovratna sredstava EU za financiranje istraživanja.

Ne znamo kako su uspjeli predvidjeti sve sojeve virusa koji će se pojaviti, no znamo da će lijekovi iz prirode uvijek biti nepobjedivi i neškodljivi za ljude.

Koji su ostali prirodni lijekovi za liječenje prehlade i gripe možete saznati u članku Prirodni lijekovi protiv gripe.

Ako želite znati koje štete mogu nastati od cjepiva protiv gripe više pročitajte u tekstovima:

Istina je svuda oko nas? 1. dio – Priča o H1N1

Više od 800 djece trpi trajnu štetu zbog cjepiva protiv gripe H1N1

Odobreno prvo GM cjepivo protiv gripe

Cjepiva protiv gripe mogu naštetiti srcu, maloj djeci i razvoju fetusa

Opasnosti cjepiva protiv gripe: studije dokazuju da pridonose spontanim pobačajima i rađanju mrtvorođenčadi

Cjepiva protiv gripe su opasna i neučinkovita!

FDA odobrila opasan lijek protiv gripe za bebe!

Odobreno prvo GM cjepivo protiv gripe

Šestogodišnjak obolio od narkolepsije nakon cijepljenja protiv gripe

Cjepivo protiv svinjske gripe uzrokuje povećanje slučajeva narkolepsije za 17 puta!

Cjepiva su loša za vas

Sva su cjepiva kontaminirana!

Strava i horor cjepiva

Reference:

Preventing flu: Scientists find bacteria in Japanese pickled turnips which could boost immune system

Japanese Superfood Prevents Flu Infection

Probiotic drink made from Japanese pickle could provide wonder cure for flu

Lactobacillus brevis