SVEMIR KROZ TELESKOP

Izvanzemaljska poruka je možda zabilježena u našem genetskom kodu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru se možda nalazi pred našim očima, ili, doslovce, unutar svake stanice našeg tijela. Sadrže li naši geni inteligentno dizajniranu „oznaku proizvođača“ ispisanu prije mnogo eona negdje drugdje u našoj galaksiji?

Dva znanstvenika u Kazahstanu vjeruju da ljudi doista u svojem genetskom kodu nose matematičku poruku i da je napredna izvanzemaljska civilizacija našu galaksiju „oplodila“ izvanzemaljskim signalom koji je na neki način pronašao put do Zemlje i ljudi.

Vladimir I. shCherbak s kazahstanskog Nacionalnog sveučilišta al-Farabi i Maxim A. Makikov s Astrofizičkog instituta Fesenkov pretpostavljaju da se ta matematička i semantička poruka ne može objasniti Darwinovom teorijom evolucije. Oni to nazivaju „biološki SETI“ i tvrde da je ova shema trajnija i da ima veću šansu otkriti izvanzemaljski signal od prolaznog izvanzemaljskog radio prijenosa.

U članku objavljenom u časopisu „Icarus“ tvrde: „Jednom fiksiran, kod je mogao ostati nepromijenjen tijekom kozmičkih epoha; u stvari, to je najtrajnija poznata konstrukcija. Iz tog razloga ona predstavlja izuzetno pouzdano mjesto za pohranu inteligentnog zapisa. Jednom nakon što se genom prikladno prepiše, ostat će zamrznut i u stanicama potomstva, a kasnije se može dostaviti kroz prostor i vrijeme.“ Autori dalje navode da svi obrasci u genetskom kodu moraju biti statistički značajni i posjedovati inteligentne značajke koje su u skladu s bilo kojim poznatim prirodnim procesom kako bi mogli proći test dizajnerske oznake.

k-bigpic

Nadalje, oni tvrde da njihova detaljna analiza ljudskog genoma pokazuje cjelokupnu preciznu urednost u mapiranju nukleotida DNK kao i aminokiselina. „Jednostavno uređenje koda otkriva ansambl aritmetičkih i ideografičkih obrazaca simboličkog jezika,“ izjavili su. Kažu da to uključuje korištenje decimalnog zapisa, logičnih transformacija i korištenje apstraktnog simbola nule. „Ovi se temeljni obrasci, točno i sustavno, pojavljuju kao produkt precizne logike i netrivijalnog računarstva,“ dodaju.

Ovo ih tumačenje dovodi do jednog pomalo nategnutog zaključka, a to je da se čini da je genetski kod „izumljen van sunčevog sustava prije nekoliko milijardi godina.“ Ova izjava podupire ideju o panspermiji, teoriji da je Zemlja oplođena vanzemaljskim životom. Ovo je svakako nov i odvažan pristup osvajanju galaksije.

Mi toliko malo znamo o porijeklu života na Zemlji, a čak i otkriće života negdje u Sunčevom sustavu ne bi pružilo nezavisno testiranje ove ideje jer se panspermija mogla pojaviti i prirodno među planetima i mjesecima. Uz to, čak i ako će se genetski kod u konačnici smatrati otiskom vanzemaljskog Velikog stvoritelja, tada se postavlja pitanje: tko je stvorio njega?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.