SVIJET POD LUPOM

Trećina ribe ulovljena u Engleskom kanalu kontaminirana je plastikom

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Trećina ribe uhvaćene na jugozapadnoj obali Engleske u sebi sadrži tragove kontaminacije plastikom iz raznih izvora, a koji uključuju sanitarne proizvode i  vrećice. U studiji Sveučilišta Plymouth proučavala se pojavnost plastike kod 10 vrsta ribe ulovljene u Engleskom kanalu.

Ispitano je više od 500 riba te je u više od trećine tih uzoraka otkriveno da sadrže male komadiće plastike koji su manji od jednog milimetra, a koje znanstvenici nazivaju „mikrokrevetići“. Profesor Richard Thompson sa sveučilišta Plymouth je u izjavi napisao:

Već smo i ranije pokazali da su na svjetskim obalama, morskom dnu i vodenom stupcu oko Velike Britanije ti sićušni fragmenti široko rasprostranjeni. Novo je istraživanje pokazalo da ribe konzumiraju te fragmente. Laboratorijske studije provedene nad dagnjama su pokazale da se neki organizmi mogu zadržati nakon gutanja plastike zbog čega se ostaci mikroplastike mogu akumulirati u prirodnim populacijama.

????????????????????????????????????????

“Mikrokrevetići”

Istraživači kažu da bi ovo moglo rezultirati ozbiljnim fizičkim posljedicama po ribe jer se u njihovom probavnom sustavu stvaraju svojevrsne blokade koje im pružaju lažan osjećaj sitosti. Ispitane su ribe prikupljene iz priobalnih voda, 10 km jugozapadno od Plymoutha na dubini od oko 55 metara.

Thompson je nastavio:

Ne postoji opasnost za ljudsko zdravlje jer se otkrivena plastika nalazila u ribljim crijevima koja se inače ne konzumiraju. No,  u moru se ne bi trebao nalaziti plastični otpad. Ovo su materijali koje je vrlo lako reciklirati, no, nažalost, on je već desetljećima dio naše kulture bacanja.

Nakon što su pomorski konzervatori proveli kampanju, tvrtka Unilever je objavila da će iz svojih proizvoda kao što su sapuni i gelovi za čišćenje lica ukloniti mikrokrevetiće. No, postoji li način hvatanja u koštac s plastikom koja se već nalazi u moru?

NiceArtLife.com Island of recycled plastic Greater Pacific Garbage Patch WHIM recyced island Hawaii

19-godišnji Bojan Slat vjeruje da postoji. On je nedavno predstavio svoje planove vezane uz stvaranje stroja za čišćenje oceana (Ocean Cleanup Array) koji bi iz svjetskih mora i oceana mogao ukloniti 7,25 milijuna tona plastičnog otpada.

Ova se naprava sastoji od usidrene mreže plutajućih grana i platformi za obradu koje bi se mogle rasporediti diljem svijeta. Umjesto da se kreće oceanom, ovaj bi stroj uhvatio radijus kretanja komadića plastike djelujući kao ogroman tunel. Kutovi grana bi obuhvatili plastiku i usmjerili ju prema platformama gdje bi se razdvojila od planktona, filtrirala i pohranila za reciklažu.

Slatov je projekt do sada osvojio nekoliko nagrada, a osnovao je i Zakladu za čišćenje oceana što je neprofitna organizacija odgovorna za razvoj tehnologije koju je on osmislio. Njegovo bi genijalno rješenje moglo spasiti na stotine tisuća vodenih života godišnje, smanjiti onečišćenje (uključujući i PCB i DDT) u prehrambenom lancu, ali i uštedjeti na milijune dolara koji se troše na čišćenje ili koji su izgubljeni zbog izgubljenog turizma i oštećivanja plovila.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.