TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pomoć iz prirode za liječenje multiple skleroze – 2. dio

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Multipla skleroza je za sada neizlječiva bolest, no u prirodi postoji mnogo tvari, biljaka i tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma ove bolesti, a neke od njih dovode i do velikih poboljšanja. Prvi dio teksta, u kojem su predočeni mogući uzroci kao i dio ljekovitosti iz prirode, možete pročitati ovdje.

5. D vitamin

Kao i kod svih autoimunih bolesti, podizanje i održavanje razina D vitamina je neophodno. Veliki broj istraživanja je potvrdio da se rizik od multiple skleroze povećava s udaljenošću od ekvatora. U stvari, nedostatak sunčeve svjetlosti je identificiran kao faktor rizika za MS još 1922. godine.

D vitamin ćete najbolje i najzdravije priskrbiti sunčanjem, minimalna dnevna doza je 15 minuta sunčanja na prirodnom suncu. Dokazano je da ovaj vitamin sprječava upale, o čemu možete čitati ovdje.

6. Prehrana

Obavezno je izuzimanje sve procesuirane hrane, šećera i rafiniranih ulja, odnosno sve nezdrave hrane koja potiče upale. Odličan primjer kako promjena prehrane može izmjeniti status MS-a je i primjer dr. Terry Wahls, kojoj je 2000. dijagnosticirana multipla skleroza. Za par godina je tako uznapredovala da ona više nije mogla ni sjediti u invalidskim kolicima, nakon vlastitog istraživanja odlučila je radikalno mijenjati svoju ishranu, tako da je prešla na paleo (ketogenu) dijetu, ishranu koja je pokazala mnoge svoje prednosti u liječenju mnogih bolesti. Kao rezultat, njezin umor se smanjio, počela je sjediti, zatim hodati, a nakon 5 mjeseci je vozila bicikl.

Dr. Terry Wahls koja je promjenom prehrane postigla veliko poboljšanje stanja svoje bolesti.

Dr. Terry Wahls koja je promjenom prehrane postigla veliko poboljšanje stanja svoje bolesti.

Njezina Paleo dijeta ima najmanje devet šalica organskog povrća i voća svaki dan. Tri šalice čini lisnato zeleno povrće, jer je puno vitamina A, C, K, B i minerala, sve što mozgu treba. Tri šalice čini povrće bogato sumporom što uključuje kupus, brokulu, cvjetaču, repu, luk, gljive i šparoge, jer su sumporni spojevi stvarno dobri u podržavanju uklanjanja toksina i stvaranju neurotransmitera. Još tri šalice čini šareno povrće i voće (idealno tri različite boje, svaki dan), jer je puno antioksidanata. Konzumira se sirovo ili kratko kuhano na pari.

U svakom obroku, također treba biti kvalitetnih proteina ​​bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao što je divlji losos ili haringa i meso životinja hranjenih ispašom. Također se konzumiraju zdrava ulja poput kokosovog, maslinovog, lanenog ili konopljinog ulja. Žitarice se ne konzumiraju ili iznimno male količine bezglutenskih žitarica poput kvazi žitarica (kvinoja, heljda i druge).
Testirala je učinke ove prehrane i na drugim ljudima, koji koriste istu dijetu, vježbe i  neuromuskularnu električnu stimulaciju, rezultati su jako dobri, najznačajnije je smanjenje umora što je najčešći otežavajući simptom progresivne multiple skleroze.

O ketogenoj prehrani se više možete informirati ovdje.

7. Joga, meditacija i vježbanje

Jedna studija koja je promatrala učinke 6-to mjesečnog vježbanja i bavljenja jogom kod oboljelih od MS-a ukazala je na značajno poboljšanje stanja umora u odnosu na kontrolnu skupinu, no nije ukazala na relativno poboljšanje kognitivnih funkcija ni u jednoj od skupina.Međutim, mnogi oboljeli osobno svjedoče o znatnom poboljšanju ne samo kod umora već i kod relaksacije mišića te mogućnošću koncentracije na određeni pojam, kao i na bolju kontrolu mjehura što im je kao oboljelima često vrlo teško ili nemoguće.

Ovo potvrđuje i studija koja ukazuje na sigurnost i djelotvornost joge za simptome povezane s mjehurom.

U studiji kojom je obuhvaćeno 150 ispitanika s multiplom sklerozom, meditacija se pokazala učinkovitom u borbi protiv umora, depersije i anaksioznosti te je utjecala na sveukupnu kvalitetu života oboljelih.

Vježbe, meditacija i joga su vrlo dobar način za poboljšavanje kvalitete života oboljelih.

Vježbe, meditacija i joga su vrlo dobar način za poboljšavanje kvalitete života oboljelih.

Beneficije vježbanja, pravilnog disanja, meditacije i joge su općenito znanstveno priznate, koriste kako u zdravlju, tako i u bolesti stoga i kod oboljelih od MS-a mogu popraviti kvalitetu života.

Više o meditaciji čitajte ovdje, a o vježbama disanja ovdje.

8. Akupunktura

Akupunktura je učinkovit tretman za bolove i ostale simptome multiple skleroze. U jednoj studiji koja je obuhvatila 20 pacijenata, nalazi su pokazali jasnu korist od akupunkture kao tretman za bol. Većina pacijenata uspjela je smanjiti svoje zahtjeve analgezije, neki su prestali uzimati tablete protiv bolova u potpunosti. Također je evidentirano poboljšanje raspoloženja, mobilnosti i energetske razine, a više od polovice je osjetilo poboljšanje sna. Preporuka je da se pacijente oboljele od MS-a potakne na razmišljanje o mogućim prednostima komplementarne i alternativne medicine. To potvrđuje i druga studija, u kojoj je akupunktura testirana uspješno za smanjenje umora.

Više o koristima akupunkture možete pročitati ovdje.

9. Biljke i suplementi

Iako ne postoji lijek za MS, može se postići bolja kvaliteta života ublažavanjem simptoma koji prate ovu bolest. Većinom se nisu provodile studije koje ispituju učinak bilja na oboljelima, no neke animalne studije pokazuju dobre rezultate. Treba napomenuti da su moguće interakcije prilikom istodobnog korištenja biljaka i farmaceutskih lijekova, stoga je potreban oprez. Ovdje su istaknute samo neke od biljaka koje bi mogle imati korisne učinke u liječenju.

Petrovac (Agrimonia)

Korištenje ove biljke temelji se na stoljećima uporabe u liječenju raznih zdravstvenih problema. Nedavno istraživanje je otkrilo antivirusna, antioksidativna i protuupalna svojstva te svojstva poticanja metabolizma. Istraživanja na ljudima u vezi ove biljke kao tretman za MS su gotovo nepostojeća, iako postoje obećavajuće životinjske studije koje istražuju svojstva biljke koje se odnose na MS simptome.

Amrit Kalash

Maharishi Amrit Kalash je Ayurvedski dodatak prehrani koji se koristi za promicanje imunološkog zdravlja i za usporavanje propadanja središnjeg živčanog sustava. Studije na ljudima nedostaju, no studije na životinjama pokazuju obećanje za ovaj dodatak u liječenju potencijalnih problema povezanih s multiplom sklerozom.

List borovnice

Povijesno gledano, ova biljka je korištena za liječenje svega, od problema s vidom i skorbuta do proljeva i problema s cirkulacijom. Postoji nekoliko pouzdanih istraživanja na ljudima gdje se ispitivala ova biljka, ali u vezi s MS-om su gotovo nepostojeća. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju da je borovnica bogata antioksidansima i ima potencijal za poboljšanje vida, smanjuje upalu i štiti kognitivne funkcije.

Mačja trava

Neki pojedinci koriste ovu biljku za ublažavanje boli. Mačja trava ima sedativno djelovanje no naravno nedostaje istraživanja na ljudima. Testiranja ekstrakata raznih vrsta ove biljke na životinjama pokazuju da mačja trava možda ima protuupalno djelovanje i sposobnost ublažavanja boli.

Ljekovito bilje nije zasebno testirano za učinkovitost liječenja multiple skleroze, no mnoge od njih posjeduju ljekovita svojstva koja će ublažiti simptome ove bolesti.

Ljekovito bilje nije zasebno testirano za učinkovitost liječenja multiple skleroze, no mnoge od njih posjeduju ljekovita svojstva koja će ublažiti simptome ove bolesti.

Kamilica

Koristi se već stoljećima i lokalno i oralno za kožne bolesti, nesanicu ili anksioznost, nervozu želuca, plinove ili proljev. Česta upotreba i dostupnost u različitim oblicima čini ovu biljku vrlo popularnom kod oboljelih od multiple skleroze. Ona ima antioksidativni i antibakterijski učinak, a također se proučava po svojoj sposobnosti da spriječi rast tumora i čireva usne šupljine kod pacijenata oboljelih od raka. O učinkovitosti liječenja simptoma kod MS-a nema istraživanja.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 se koristi zbog svoje potencijalne sposobnosti usporavanja razvoja neurodegenerativnih bolesti. Istraživanja o učinkovitosti su mješovita, ali neke studije su pokazale mali pozitivan učinak CoQ10 kod bolesnika s različitim neurološkim poremećajima.

Maslačak korijen i list

Dijelovi maslačka se koriste u korejskoj medicini za poboljšanje energetskog i općeg zdravlja, dok ih indijanska i arapska medicina koristi za probavne i kožne probleme. Istraživanja na životinjama predlažu da maslačak može smanjiti umor i promicati imunološko zdravlje. Istraživanja također pokazuju da maslačak ima antioksidativne i protuupalne učinke. Nisu provedena istraživanja koja ispituju utjecaj maslačka na multiplu sklerozu, ali čini se da ima neka ljekovita svojstva koja bi mogla biti korisna za osobe s MS simptomima.

Echinacea

Dugo je korištena za liječenje prehlade i infekcija gornjih dišnih puteva. Za oboljele od MS-a, istraživanja općenito podržavaju protuupalni potencijal ove biljke za središnji živčani sustav i njezinu sposobnost promicanja zdravlja imunoloških stanica.

Đumbir

Znanstveno su potvrđene mnoge njegove zdravstvene prednosti. Istraživanja također počinju otkrivati ​​njegov protuupalni i neuroprotektivni potencijal. Potencijalna uloga u prevenciji upalnih problema čini đumbir odličnim izborom. Više o svojstvima đumbira čitajte ovdje.

Gingko biloba i Ginseng

Poznati su po svojim potencijalima za poboljšanje memorije i mentalnu bistrinu. Gingko biloba je korišten za razne bolesti tijekom stoljeća. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje ginko ekstrakt pomaže razmišljanju i pamćenju, olakšava bol u nogama i preaktivne živčane reakcije, utječe na poteškoće s vidom, pa čak i smanjuje vrtoglavicu i nesvjesticu. Ginseng koristi kod problema s pamćenjem, može prevenirati respiratorne infekcije. O ovim biljkama koje potiču rad mozga više čitajte ovdje.

Probiotici

Probiotici su bakterije koje se smatraju korisnim za tijelo. Ograničena istraživanja pokazuju da probiotici mogu biti korisni u izbjegavanju malapsorpcije hranjivih tvari u osoba s MS-om. Općenito, probiotici mogu imati anti-upalna svojstva koja mogu potaknuti imunološko i neurološko zdravlje. Više o probioticima čitajte ovdje.

Kurkuma

Kukurma je popularan začin koji pokazuje neuroprotektivne učinke. Njegove protuupalne sposobnosti također pokazuju obećanje za ublažavanje simptoma MS-a i drugih autoimunih bolesti.

Vitamin B1, B6 i B12

Vitamin B1 ključan je za pravilno funkcioniranje mozga. Također je bitan za zdrav metabolizam i funkciju živaca, mišića i rad srca. Nedostatak tiamina je povezan s različitim uvjetima, uključujući i neurodegenerativnu multiplu sklerozu. Premalo vitamina B1 može izazvati slabost i umor. Tiamin se može naći u orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, jajima i mesu. Vitamin B6 je bitan za metabolizam hranjivih tvari koje se nalaze u određenim namirnicama. Iako su nedostaci rijetki, niska razina vitamina B6 nije rijetka kod autoimune bolesti. Nedostatak može biti povezan s abnormalnom funkcijom mozga, depresijom, smetenošću i bubrežnim problemima. Vitamin B12 je važan za pravilan rad živčanih stanica, crvenih krvnih stanica, mozga i mnogih drugih dijelova tijela. Nedostatak može dovesti do slabosti, gubitka težine, ukočenosti i bockanja u rukama i nogama, problema s ravnotežom, zbunjenosti, problema s memorijom, pa čak i do oštećenja živaca.

Više o vitaminima B skupine saznajte ovdje.

Iako toj bolesti još uvijek nema lijeka niti se zna uzrok, postoje brojni osobni dokazi da je moguće poboljšanje kvalitete života s multiplom sklerozom. Uz psihičku stabilnost i prihvaćanje života s ovom bolešću, uz bolje razumijevanje te primjenom nekih ili svih navedenih tretmana, moguće je postići veliko poboljšanje zaista teških simptoma.

Reference:

Treating multiple sclerosis

Can an Abnormality in Your Neck Cause MS?

Multiple Sclerosis Tied to Iron in Brain

Side Effects of MS Treatments

Corticosteroids for multiple sclerosis

Doctor Reverses Multiple Sclerosis in 9 Months by Eating These Foods

An MS-Stricken Doctor Changes Her Diet… and Reverses Her ‘Irreversible’ Decline

Randomized controlled trial of yoga and exercise in multiple sclerosis.

Effect of integrated Yoga on neurogenic bladder dysfunction in patients with multiple sclerosis-A prospective observational case series.

MS quality of life, depression, and fatigue improve after mindfulness training: a randomized trial.

Going Herbal: Vitamins and Supplements for Multiple Sclerosis

Acupuncture is an effective treatment for pain and other ms symptoms.

Amantadine and the place of acupuncture in the treatment of fatigue in patients with multiple sclerosis: an observational study.