SVEMIR KROZ TELESKOP

Kako su povezane simultane vulkanske erupcije i stvaranje novog otoka u Pacifiku s aktivnošću Sunca i električnim univerzumom?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Na planeti Zemlji se nalazi 1511 aktivnih vulkana, od kojih prosječno 60 eruptira u tijeku jedne godine. Prošli tjedan smo imali 34 erupcije vulkana, dok je šest vulkana na različitim stranama svijeta eruptiralo gotovo istovjetno. Najinteresantnija vijest nam dolazi iz južnog Japana, u čijem se akvatoriju zbog vulkanske aktivnosti stvorio novi otok.

Trenutačno stanje i uznemirujuća statistika

Institut Smithsonian smatra kako se aktivnim vulkanima mogu nazivati sve kaldere koje su eruptirale u zadnjih 10.000 godina, dok se na godišnjoj razini zabilježi od 45 do 75 erupcija. Trenutačno je na planeti aktivno 34 vulkana, dok su vulkani; Colima u Meksiku, Vatrena planina u Gvatemali, Yasur na Vanatuu, Etna u Italiji, vulkani Sinabung i Merapi u Indoneziji eruptirali u razmaku od nekoliko sati.

Novi otok u akvatoriju Japana.

Novi otok u akvatoriju Japana.

U tekstu koji je objavio Activist Post također stoji podatak od Instituta Smithsonian u kojemu se navodi kako se može smatrati normalnim do 20 dnevnih erupcija vulkana, ali mi smo već na broju od 34 poprilično snažne erupcije, od kojih je jedna čak stvorila novi otok u Pacifiku.

Nastanak otoka Surtsey.

Nastanak otoka Surtsey.

Naime, podmorska erupcija kod Nishino-shine, je u manje od jednog dana „izgradila“ otok duljine 200 metara i visine 42 metra. Ova erupcija u mnogočemu podsjeća na onu koja se dogodila prije 50 godina u podmorju Islanda kada je nastao otok Surtsey.

Erupcija u Indoneziji.

Najnovija erupcija u Indoneziji.

Imajući na umu da vulkan u Gvatemali s početkom erupcije stvorio šok val koji se mogao osjetiti na daljini od 10 kilometara, dok erupcija na Etni svakog dana jača sve više, mogli bi se zapitati, što se to događa s planetom i zbog čega imamo porast geološke aktivnosti?

Ilustracija koja prikazuje presjek tipičnog vulkana, planetarnog ventila - odušnika.

Ilustracija koja prikazuje presjek tipičnog vulkana, planetarnog ventila – odušnika.

Vulkani su, najjednostavnije rečeno, planetarni ispušni ventili, kada se u duboko pod zemljinom korom stvori neizdrživ pritisak od magme i plinova, tada eruptiraju vulkani, ispuhujući u atmosferu desetke tona pepela i visoko nabijenih čestica zbog čijeg se utjecaja stvaraju dobro poznate vulkanske munje. S druge strane, u vrijeme vulkanskih erupcija se događa stanovito električno pražnjenje, koje znanstvenici nazivaju „podzemnim munjama.“

Istraživanja o kojima se malo zna

2011., godine je Centar za znanstvena i svemirska istraživanja na Floridi objavio istraživanje o povezanosti između solarne aktivnosti i povećanja vulkanskih erupcija i potresa. Zahvaljujući toj studiji znanstvenicima je postalo jasno kako se s povećanjem sunčanih pjega u 80% slučajeva događaju snažne vulkanske aktivnosti ili pak seizmički fenomeni od kojih se najjača potvrda ove studije dogodila za vrijeme potresa u podmorju Japana kada je nastradao sjeveroistočni dio ove otočne zemlje, dok je najveća katastrofa uslijedila nakon tsunamija u području Fukushime.

Fotografija snimljena nedugo nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je pogodio sjevernoistočni dio Japana.

Fotografija snimljena nedugo nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je pogodio sjevernoistočni dio Japana.

Solarna aktivnost i solarne pjege stvaraju radio buku i geomagnetske anomalije, što pak ima ekskluzivnu ulogu u okidanju potresa i destabilizaciji planetarne kore. Maksimalna frekvencija potresa slijedi neposredno nakon završetka snažne solarne aktivnosti, točnije nakon završetka ciklusa u kojemu je Sunce bilo najaktivnije.

Iste godine znanstveni tim sveučilišta Peloponeza u Grčkoj i njihov odjel za telekomunikacijske znanosti i tehnologiju je objavio studiju koja je na žalost ostala u sjeni događaja iz Japana. Naime, ovaj tim je potvrdio izučavanja o električnom univerzumu trojca; prof. dr. Jamesa M. McCanneya, dr. Wallacea Thornhilla i dr. Davida Talbota, koji su povezali solarnu EM aktivnost, planetarna poravnanja i prolaze negativno nabijenih kometa s razornim potresima i vulkanskim erupcijama.

O učinku planetarnih poravnanja seizmičke poremećaje i vulkanske erupcije, još uvijek malo ili nimalo znamo.

O učinku planetarnih poravnanja na seizmičke poremećaje i vulkanske erupcije na planeti Zemlji, još uvijek malo ili nimalo znamo.

Ioannis Pappos, Konstantinos Raikakos, Basiaka Eirini, Tsixli Anastasia, Moumtzidou Panagiota N. Tselikas i A. C. Boucouvalas su razvili kompjuterski program koji je pratio sve potrese od 2004-te do 2011-te godine s jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru i planetarnim poravnanjima. Utvrđeno je da su gotov svi takvi potresi nastali u roku od najviše 24 sata nakon planetarnih poravnanja.

Ne smijemo zaboraviti da je u tijeku i obrtanje solarnih EM polova koje dodatno mogu napraviti fluktuacije u planetarnoj magnetosferi. Iako se ovakvi događaji ciklički ponavljaju svakih 11 godina, sada imamo nekoliko novih elemenata koji bi i te kako mogli pomoći u takozvanom pražnjenju solarnog kondenzatora. U području između Marsa i Jupitera se nalazi ogromno asteroidno polje iz kojih je u zadnjih deset godina iskočilo 12 reaktiviranih kometa. Takve svemirske lutalice se nazivaju „Lazarus komete“ i u skoroj budućnosti bi mogle nastaviti upadati u unutrašnji dio sunčevog sustava.

S obzirom da ovakvi podaci konzervativnim znanstvenicima mogu pridavati i te kako velike probleme, postavlja se pitanje, žele li određeni znanstveni krugovi uskratiti činjenice o tome kako događaji na planeti Zemlji i te kako imaju poveznice s događajima u najbližem svemirskom susjedstvu, te da općepriznata teorija o autonomnosti planetarne seizmologije i vulkanologije stoji na staklenim nogama koje polako pucaju pod pritiskom najnovijih istraživanja?

Matrix World će s velikom pažnjom nastaviti pratiti najnovije studije koje nam mogu otkriti stvari o kojima se relativno malo zna i jako puno šuti. Također s velikim zanimanjem očekujemo prolazak kometa ISON i Loveyoj s pratnjom.

Izvori MW-a:

KOMETA STOLJEĆA: Stiže nam ISON – C/2012 S1

Električni svemir i aktivne komete

Komet Elenin, poravnanja u solarnom sustavu i posjetitelji iz dubokog svemira

Sunčevi magnetni polovi će se obrnuti u narednih nekoliko dana

Električni svemir: Komet Elenin – debata koja se nikada nije dogodila

Električni svemir: Komet Elenin – debata koja se nikada nije dogodila – drugi dio

Ruski meteor je bio djelić asteroida duljine od 200 metara, mogući novi udari

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

Strani izvori:

Activity for the week of 13 November-19 November 2013

Is Solar activity to blame for Japan’s massive earthquake?

A Planetary Alignment Solar System Simulator for Earthquake Research