TEHNOLOGIJA I ZNANOST

“Terminatorski” polimer

Autor: Denis Pellegrini

Matrix World

Još uvijek nismo sposobni napraviti Terminatora  (T 1000) od tekućeg metala, ali smo poduzeli veliki korak da sagradimo jednog takvog od plastike. Znanstvenici su uspjeli razviti novi polimer koji – kada ga prerežemo napola –može zacijeliti samog sebe.

Razvijen od strane španjolskih znanstvenika, tehnički, materijal je „trajno umrežena poli (urea – uteranska) elastična mreža“, ali oni to zovu – „Terminator polimer“.

Znanost je u pozadini pomalo kompleksna i jedinstvena za nas laike. Materijal se sastoji od poli (urea – uteranske) elastične matrice, mreže izrađene od složenih molekularnih međudjelovanja koja će se spontano međusobno povezati da bi „izliječila“ gotovo svaki prekid. U samo dva sata,  razrezana plastika će se bez ikakvog pokretača ili vanjske intervencije na sobnoj temperaturi stopiti zajedno i vratiti 97% prvobitnog spoja. Video zapis o “samo – izlječenju” polimera možete pogledati ovdje.

Ovo je definitivno nešto terminatorsko, ali praktična primjena nečega ovakvog je manje ubojita, kao kod, primjerice, plastičnih komponenti u automobilima, raznih plastičnih naprava i slično.

Činjenica  da se poli (urea – uretanska) sa sličnom kemijskom kompozicijom i mehaničkim značajkama  već koristi u velikom krugu komercijalnih proizvoda čini ovaj proizvod vrlo privlačnim za brzu i laku implementaciju u industrijskoj primjeni.

Kada bismo ovu tehnologiju polimera mogli izmiješati sa zastrašujućom tehnologijom tekućeg metala imali bismo razloga da se počnemo bojati nove tehnologije kao što je to sa slučajem robota koji su slični onome iz filma Terminator kojeg glumi Arnold Schwarzenegger, a o čemu možete više pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova ovdje.