SVIJET POD LUPOM

Bebe pamte glazbu koju su slušale dok su bile u majčinom trbuhu

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Prema studiji, bebe koje su bile izložene slušanju pjesmica dok su još bile u majčinoj utrobi, pamte te pjesme i nakon što dođu na svijet. Štoviše, što su više bile izložene, to je njihovo prepoznavanje bilo jače. Zabilježeno je i da je učinak slušanja trajao čak i nakon 4 navršena mjeseca.

Za potrebe studije, finski znanstvenici su angažirali 24 trudnice, te su 12 trudnica dali CD snimke i zamolili su ih da ih glasno puštaju pet puta tjedno tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće. Također su ih uputili da unište CD-e nakon poroda kako bi se osiguralo da sjećanje na pjesme dolazi isključivo iz trudnoće.

Studija ukazuje da to što majke izlažu nerođene bebe glazbi nije uzaludno.

Studija ukazuje da to što majke izlažu nerođene bebe glazbi nije uzaludno.

Nakon rođenja, djeci su puštali pjesmicu “Blistaj, blistaj zvjezdice”, koja se vrtila tri puta na CD-u, te su im elektroencefalografom izmjerili moždane valove. Presudno je to, da je jedna od oko osam nota uspavanke bila izmjenjena.

Također je i drugoj skupini djece koja nisu bila izložena pjesmi u maternici bila mjerena aktivnost mozga.

Mozak onih koji su čuli glazbu prije rođenja imao je veći električni odgovor na slušanje uspavanke – ali samo na poznate note. Što su više slušali pjesmu prije rođenja, to je prepoznavanje bilo jače.

EEG je bio dovoljno brz da uhvati “notu po notu” neuronski odgovor, a kada je odsvirana kriva nota, njihov je mozak reagirao drugačije.

Odavno je poznata činjenica da bebe mogu čuti vanjske zvukove u maternici, iako zvuče prilično prigušeno. Prethodna su istraživanja pokazala da se novorođenčad sjeća riječi koje su čuli prije rođenja, no ovo je istraživanje pokazalo da su sjećanja pohranjena tijekom najmanje četiri mjeseca.

Znanstvenici također predlažu da stavljanje slušalica izravno na trbuh ili izlaganje nerođenih beba preglasnim zvukovima iz okoliša može donjeti više štete nego koristi.

Znanstvenici također predlažu da stavljanje slušalica izravno na trbuh ili izlaganje nerođenih beba preglasnim zvukovima iz okoliša može donjeti više štete nego koristi.

Jedna studija o slušnom fetalnom učenju, pod nazivom “Fetalna ‘Soap’ ovisnost”, obuhvatila je majke koje su redovito gledale određenu sapunicu dok su bile trudne. Nekoliko dana nakon rođenja, njihova djeca su prepoznala pjesmu kada god su je čuli. Prestali bi tugovati i umjesto toga usredotočiti su se nepomućenom pažnjom prema televizoru.

U članku objavljenom u časopisu PLoS ONE, znanstvenici Sveučilišta u Helsinkiju su objavili da slušanje glazbe u maternici može utjecati na kritično razdoblje razvoja mozga. Oni izjavljuju:

“Ovi rezultati pokazuju da su djeca sposobna za učenje u vrlo mladoj dobi i da učinci učenja ostaju očito u mozgu dugo vremena.”

Studija posebno upozorava da djeca koja su u utrobi slušala klasičnu glazbu ne moraju ispasti pametnija od prosjeka, kao i da stavljanje zvučnika na trbuh majke može izazvati više štete nego koristi. No znanstvenici sugeriraju da buduće majke slušaju glazbu u kojoj uživaju i da pjevaju uspavanke.

Neuroznanstvenik Eino Partanen, koji je sudjelovao u istraživanju, navodi:

“Ako majka pjeva ili pjevuši bez glasa neke melodije tijekom trudnoće, više je vjerojatno da će novorođenče prepoznati te pjesme. Tada to pjevanje ili pjevušenje iste melodije može biti korisno u pokušaju umirivanja bebe kada plače.”

Linda Geddes, autor knjige o trudnoći “Bumpology” također komentira:

“Još uvijek nema pouzdanih dokaza da pjevanje trbuhu može potaknuti razvoj mozga bebe. Međutim, istraživanja ukazuju da nerođene bebe mogu naučiti povezati opuštanje svoje majke uz određene pjesme.”

Znanstvenici također nagađaju da i neugodni ili glasni zvukovi koje fetus čuje u utrobi mogu imati negativne učinke:

“Čini se vjerojatnim da štetni prenatalni zvukovi iz okoliša mogu također imati dugoročne štetne učinke, primjerice, bučna radna mjesta kao i u slučaju prerano rođene dojenčadi, neonatalne jedinice intenzivne njege.”

Jedna od prethodnih studija o kojoj smo pisali  izvještava da nerođene bebe uče svoj materinji jezik dok su još u maternici. Ovu tvrdnju potkrepljuje spoznaja da bebe, koje su stare tek jedan sat, razlikuju zvukove na svom materinjem jeziku od onih na stranom jeziku. Stoga, buduće majke, budite oprezne, vaše nerođene bebe čuju sve, i pamte!

Babies remember music they heard in the womb up to four months after they are born

Babies remember melodies heard in womb, study suggests

Babies know songs played to them in womb: study