TEHNOLOGIJA I ZNANOST

V duge i promjene u atmosferi

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U nekoliko zadnjih godina sve više u javnost izlaze fotografije i snimke raznoraznih atmosferskih fenomena koji začuđuju javnost. Pored brojnih klimatskih anomalija, velikih odstupanja u godišnjim temperaturama i nestajanju jasnih razlika u četiri godišnja doba, sada smo dobili još jedan pokazatelj temperaturnih promjena i sve složenijih oblika leda u nižim slojevima atmosfere.

Raznolike vrste duga i atmosferske promjene

Do sada smo pisali o brojnim vrstama duga:

10_lunar_rainbow

Jedan od najljepših primjera noćnih duga, ikada zabilježen kamerom.

mjesečevim dugama ili noćnim dugama koje nastaju zbog isparavanja i aerosola vode u blizini vodenih površina za puna mjeseca

fire reainbow3

vatrenim dugama koje nastaju kada je Sunce visoko u zenitu i kada difuzna svjetlost prolazi kroz oblake

Jedna od najljepših fotografija Brockenove duge.

Jedna od najljepših fotografija Brockenove duge.

brockenove ili planinske duge, koje nastaju na oblacima i magli kada je Sunce planinarima iza leđa

Savršen nebeski osmjeh, sve češće vidljiv na nebu Europe.

Savršen nebeski osmijeh, sve češće vidljiv na nebu Europe.

obrnute duge ili nebeski osmijesi koje nastaju gotovo u zenitu kada je Sunce jako blizu horizonta, ove duge se formiraju zbog pravilnih šesterostranih kristala leda koji se nalaze u oblacima cirrusima na visinama većima od pet kilometara

Kernov luk, najsloženiji atmosferski fenomen, tipičan za polarne predjele ili zimu u sub-polarnim predjelima, no iznimno rijedak za ostatak planete.

Kernov luk, najsloženiji atmosferski fenomen, tipičan za polarne predjele ili zimu u sub-polarnim predjelima, no iznimno rijedak za ostatak planete.

– i drugim dijelovima atmosferskog svjetlosnog fenomena u okviru Kernovog luka, poglavito duge koje nastaju u dijelu koji se naziva cirkumzenitalni luk ili arkada.

Potpuni prikaz Kernovog luka zajedno s fenomenima nasmijane dugem, solarnog luka ili aure sa solarnim psima, s desne strane možete vidjeti od kojih vrsta leda nastaju ovakvi atmosferski fenomeni.

Potpuni prikaz Kernovog luka zajedno s fenomenima nasmijane duge, solarnog luka ili aure sa solarnim psima, s desne strane možete vidjeti od kojih vrsta leda nastaju ovakvi atmosferski fenomeni.

U tekstu pod nazivom: „Obrnute duge i naglo zaleđivanje gornjih dijelova atmosfere – najava ledenog doba?“ pisali smo nešto više o javnosti uglavnom nepoznatim atmosferskim svjetlosnim fenomenima:

U polarnim područjima su obrnute duge obično dio kompliciranog optičkog fenomena koji se naziva Kernov luk. Naime H. F. A. Kern je 1895. godine prvi prijavio složeni optički fenomen u našoj atmosferi koji je sadržavao solarnu auru, solarne pse ili parhelion i često po dva „nebeska osmijeha“ na različitim visinama. Prvi takav moderan fenomen je snimio Marko Mikkila u Finskoj 2007. godine iako su brojni polarni posjetitelji prijavljivali dijelove Kernovog luka s vremena na vrijeme.

Po našem skromnom mišljenju, najfascinantnija fotografija Undulatusa Asperatusa.

Po našem skromnom mišljenju, najfascinantnija fotografija Undulatusa Asperatusa.

Nebeski osmijesi su polako ali sigurno u zadnjih tridesetak godina počeli putovati „na jug“ zajedno s još jednim interesantnim novitetom, a to su izrazito niski oblaci undulatusi asperatusi koji su tek 2009. zvanično klasificirani kako najnovija vrsta oblaka.

Sunčev luk snimljen 2012-te godine nad Havanom. Ovaj fenomen je inače tipičan za polarna i sub-polarna područja jer ga stvaraju ledeni kristali u donjem dijelu atmosfere.

Sunčev luk snimljen 2012-te godine nad Havanom. Ovaj fenomen je inače tipičan za polarna i sub-polarna područja jer ga stvaraju ledeni kristali u donjem dijelu atmosfere.

Iako se u SAD-u i Kanadi nebeski osmijesi mogu vidjeti uglavnom s parhelijem, Velika Britanija je za njih postala uobičajeno nalazište tek sredinom osamdesetih godina, dok je jug Ujedinjenog Kraljevstva još uvijek ostao začuđen ovakvom pojavom, naročito zbog činjenice da su ovakvi fenomeni najčešće zaklonjeni oblacima iz donjeg dijela atmosfere. Nedavan primjer solarnog ili sunčevog luka nad Havanom je još jednom pokazao kako se planetarna klima nepovratno mijenja na način koji nama još uvijek nije u potpunosti jasan. O tome smo pisali ovdje.

Nakon što su se prije nekoliko dana u blizini Banja Luke i Đakova snimile obrnute duge, s pravom se pitamo koliko je naše trenutačne naoblake formirano od stabilnih i velikih kristala leda i kako je nešto tako moguće na samom kraju kalendarskog proljeća na sjevernoj hemisferi?

Na našu žalost osim konstatacije da se tipično polarni i sub-polarni fenomeni danas mogu vidjeti vrlo često u tropskim i sub-tropskim predjelima, poput nedavnog događaja nad Havanom, znanstvenici se nisu dali previše u istraživanja o tome što se događa s našom atmosferom i zašto je već na 5000 metara atmosfera puna ledenih kristala, naročito tamo gdje ih ne bi trebalo biti – točnije iznad Ekvatora i u područjima oko Ekvatora.

Najnovije promjene i još više znanstvene nedoumice

Nedavna fotografija iznimno rijetke V duge nad Floridom.

Nedavna fotografija iznimno rijetke V duge nad Floridom.

Krajem studenog 2013-te, neposredno pred zalazak Sunca, Paula Phillips iz Sumtervilleu na Floridi je snimila iznimno rijetku pojavu V – duge. Zapravo nad tim dijelom Floride su u tom trenutku bile vidljive dvije V duge koje su bile toliko blizu jedna drugoj da se gledateljima sa tla činilo kako vide jednu dugu s iznimno neobičnim rasporedom boja.

V duga nad Floridom.

V duga – pojava koja začuđuje.

„Nisam nikada vidjela nešto slično,“ izjavila je za Spaceweather zapanjena Paula, „fotografirala sam fenomen na nebu jednostavnom Samsungovom kamerom, nadala sam se da ta čudna duga neće nestati dok sam po kući tražila kameru. Iznimno sam zapanjena da takav fenomen mogu snimiti u Floridi jer se V duge snimaju nad polarnim područjima.“

Ekspert za atmosfersku optiku Les Cowley je objasnio sljedeće:

V duga vidljiva u polarnim i sub polarnim predijelima za vrijeme hladnih zima, najčešće je u pratnji fenomena nazvanog "solarni psi."

V duga vidljiva u polarnim i sub polarnim predjelima za vrijeme hladnih zima, najčešće je u pratnji fenomena nazvanog “solarni psi.”

„ Ove dvije V duge su iznimno rijetke zbog svog oblika i mjesta nastanka. Nebeski osmijesi se često pojavljuju u dramatičnim trenucima dok Sunce izlazi, tada se na dijelu Kernovog luka koji se naziva, gornja tangentna arkada, stvaraju duge iz heksagonalnih komada leda.

V duge nastaju unutar fenomena nazvanog Parryjev luk.

V duge nastaju unutar fenomena nazvanog Parryjev luk.

No postoji dio Kernovog luka koji je iznimno rijedak, taj fenomen se naziva Parryjeva arkada, kada su slični kristali leda svi horizontalno postavljeni. Jako sam iznenađen da je nešto tako snimljeno nad Floridom jer nad sub-tropskim predjelima ne bi trebalo biti velikih kristala leda.“

V duga snimljena nakon zapada Sunca u području sjeverositoka SAD-a.

V duga snimljena neposredno nakon zapada Sunca.

Pa ipak, Spaceweather tvrdi da Florida ipak ima svoje ledene kristale leda u atmosferi na visini od pet do 10 kilometara gdje je uvijek dovoljno hladno da se vodena para zaledi i da se stvore relativno veliki i složeni ledeni kristali.

Cowley je bez puno objašnjenja dodao kako i druga topla mjesta na planeti imaju slične fenomene koji su iznimno rijetki no ipak se događaju tijekom cijele godine.

Rijetka istraživanja

U arhivi znanstvenog žurnala Nature, stoji pismo C. E. Peeka i 1896., godine u kojoj zabrinuti čitatelj traži objašnjenje za nastanak abnormalnih duga koje opisuje kao „V duge,“ ovo pismo se smatra prvim dokumentom koji opisuje i objašnjava neobičnu pojavu unutar Kernovog luka, no pretraživanjem interneta i znanstvenih žurnala, postaje jasno kako ovaj atmosferski optički fenomen nema materijala s kojim bi se mi mogli pohvaliti.

Švedski renesansi prikaz Kernovog luka.

Švedski renesansi prikaz Kernovog luka.

Interesantno je napomenuti da je prvi primjer Kernovog luka zabilježen 1535-te u Švedskoj na slici koja se naziva „Sunčevi psi,“ ovo ulje na platnu je napravio Urban Malare (Urban slikar), i reprezentira gotovo potpuno precizno viđenje skupa subpolarnih optičkih fenomena koji se, zahvaljujući promjenama u globalnoj klimi, danas mogu vidjeti diljem svijeta.

Nama je najljepša fotografija V duge napravljena nad New Jerseyem u SAD-u 23.12., na žalost ne možemo vam je predstaviti na našim stranicama jer je zaštićena autorskim pravima, no možete je pogledati ovdje.

Iskreno se nadamo kako će znanstvenici uskoro biti puno više zainteresirani istraživati i objašnjavati fenomene poput V duga te da će javnost biti upoznata s razlozima stvaranja sve većih anomalija u planetarnoj klimi.

Strani izvori:

RARE V-SHAPED SUN HALO

Optics Picture of the Day

Vädersolstavlan

Abnormal Rainbows

Parry Arcs