SVIJET POD LUPOM

Najhladnija mjesta na svijetu

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Dok se mnogi smrzavaju već na sami spomen zime, postoje i oni koji stalno žive na iznimno niskim temparaturama. U nekim dijelovima svijeta život funkcionira i na –50 stupnjeva celzija, tek se ta temperatura smatra ozbiljnom hladnoćom. Nedavno su zabilježena dva mjesta s iznimnim minusima, jedno je dolina Oymyakon na sjeveroistoku Rusije, nadmorske visine 750 metara ispod razine mora, gdje je zabilježeno čak -71°C, a najhladnije mjesto na svijetu je na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji na Antarktici.

Ukoliko vam ikada postane pretoplo zimi, ili se jednostavno zaželite malo avanurističkih putovanja tipa preživljavanja, možete posjetiti neka od najhladnijih mjesta na planeti:

1. Dome Fuji, Antarktik

Dome Fuji

Dome Fuju, planina na Antarktiku, gdje je zabilježena najniža temperatura na planeti.

Najhladnije mjesto na planeti, na planini Dome Fuji, gdje je zabilježena najniža temperatura duž antarktičkog planinskog grebena, spušta se ispod -91°C, taj hladni zrak može zamrznuti ljudske oči, nos i pluća u roku od nekoliko minuta. Ovo se može dogoditi stoga što je ta temperatura gotovo 13 stupnjeva ispod točke na kojoj se CO2 transformira iz plina u suhi led (-78.5°C). Istraživači iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu snijegu i ledu su prikupili ove podatke koristeći satelite i drugu tehniku za mjerenje temperature u Antarktici.

Prijašnji rekord najhladnijeg mjesta na svijetu držala je ruska istraživačka stanica Vostok, gdje je 1983. godine zabilježena temperatura zraka od -89.2°C tijekom antarktičke zime. Znanstvenici misle da postoje i još hladnija mjesta budući da sateliti mjere prosječnu temperaturu po kvadratnom kilometru.

2. Dolina Oymyakon

 Oymyakon, najhladnije naseljeno mjesto na svijetu.

Oymyakon, najhladnije naseljeno mjesto na svijetu.

Dolina Oymyakon u sjeveroistočnoj Rusiji je poznata kao “pol hladnoće” i s prosječnom temperaturom u siječnju od -50°C, to je najhladnije trajno naseljeno naselje u svijetu. Također, to je najniža zabilježena temperatura za bilo koje trajno nastanjeno mjesto na Zemlji, te najniža temperatura zabilježena u sjevernoj polutki.

Selo, čiji naziv znači voda koja ne smrzava – zbog blizine termalnih izvora, gdje obitava oko 500 ljudi, bio je tijekom 1920-ih i 1930-ih, stanica za stočare koji su uzgajali sobove koji su se ovdje zaustavljali kako bi napojili stoku na termalnim izvorima. No, sovjetska vlada je željela riješiti “problem” nomadskih populacija, jer su vjerovali da ih je teško kontrolirati te da su tehnološki i kulturološki nazadni, stoga su od zaustavljališta napravili trajno naseljeno mjesto.

Mještani se uglavnom bave uzgojem stoke, koju tijekom zime napajaju na termalnim izvorima.

Mještani se uglavnom bave uzgojem stoke, koju tijekom zime poje na termalnim izvorima.

Mještani se svakodnevno susreću s problemima koji su nama nepoznati – smrzava se tinta u olovkama, naočale na licu, a baterije gube snagu. Automobile ostavljaju upaljene po cijeli dan iz straha da ih neće moći ponovno upaliti. Iako postoji mobilna mreža, sami mobiteli na tim hladnoćama ne rade. Problem predstavlja i pokop budući da je zemlja smrznuta, stoga to traje i po nekoliko dana, jer se prvo na zemlji pali vatra, a postom se u probušene rupe stavlja užareni ugalj i tako se malo po malo otkopava rupa.

Većina domova u Oymyakonu se grije na ugljen i drva za grijanje i uživaju u malo suvremenih pogodnosti, na primjer, mnoge kuće imaju vanjski toalet. Elektrane rade na ugalj, no kada je isporuka ugljena neredovita, radi i na drva. Ukoliko nestane struje, čitavo mjesto se gasi za nekih 5 sati, cijevi se smrzavaju i pucaju.

Mnoge kuće imaju vanjski toalet, za odlazak na to mjesto potrebna je zimska odjeća.

Mnoge kuće imaju vanjski toalet, za odlazak na to mjesto potrebna je zimska odjeća.

Tamo ništa ne raste, tako da ljudi jedu meso sobova i konja. Jedina trgovina nudi nužne potrepštine, a većina stanovništva uposlena je kao uzgajivači sobova, lovci i ribari. Liječnici kažu da mještani ne pate od neishranjenosti jer se hrane i mlijekom svojih životinja koje sadrži puno mikronutrijenata.

Mještani su također potpuno otvrdnuli na vremenske ne prilike, te se kod njih škole zatvaraju samo ako temeperatura padne ispod -52°C. Dnevne svjetlosti tijekom zime ima oko 3 sata, a ljeti čak 21 sat, kada temperature ne rijetko prelaze 30 stupnjeva celzija.

3.  Stanica Vostok, Antarktik

Ruska istraživačka stanica Vostok.

Ruska istraživačka stanica Vostok.

Nalazi se u blizini Južnog geomagnetskog pola, na oko 3500 metara nadmorske visine. Na ovoj ruskoj istraživačkoj stanici je stalno hladno, a 21. srpnja 1983. je zabilježena najniža temperatura zraka na planeti od -89,2.°C. Ključna geografska značajka oko Vostoka je jezero Vostok, jedno od najvećih svjetskih jezera, zakopano ispod 4 km glacijalnog leda.

Vostok se nalazi na ledu debelom oko 4 kilometra ispod kojeg se nalazi jezero Vostok.

Vostok se nalazi na ledu debelom oko 4 kilometra ispod kojeg se nalazi jezero Vostok.

4. Eureka, Kanada

Meteorološka stanica Eureka.

Meteorološka stanica Eureka.

Eureka istraživačka stanica smještena na kanadskom sjevernom otoku Ellesmere često je nazivana svjetskim najhladnijim naseljenim mjestom. Nalazi se na 80-toj paraleli, a kao meteorološka stanica je utemeljena 1947. Prosječna godišnja temperatura zraka je oko -20°C, a zimi se spušta na oko -40°C.

5. Denali, SAD

Denali ili Mount McKinley, najviši vrh u Sjevernoj Americi.

Denali ili Mount McKinley, najviši vrh u Sjevernoj Americi.

Denali, ili Mount McKinley, najviši vrh u Sjevernoj Americi, odavno se smatralo za najhladniju planinu na zemlji, sa zimskim temperaturama zraka od oko -40°C.

6. Ulaanbaatar, Mongolija

Ulaanbaatar, odnosno, Ular Bator se smatra najhladnijim glavnim gradom na svijetu.

Ulaanbaatar, odnosno, Ular Bator se smatra najhladnijim glavnim gradom na svijetu.

Smješten na mongolskim stepama, na oko 1.300 metara nadmorske visine, Ulaanbaatar se često opisuje kao svjetski najhladniji glavni grad. U siječnju, temperatura zraka rijetko se diže iznad -16°C.

7. Verhojansk, Rusija

Verhojansk je ranije služio za smještaj političkih zatvorenika.

Verhojansk je ranije služio za smještaj političkih zatvorenika.

Prema popisu stanovništva iz 2002, ovdje živi 1.434 stanovnika. Nastao je 1638. kao utvrda i služi kao regionalno središte za stočarstvo i rudarstvo za kositar i zlato. Nalazi se 404 km od Yakutska, te 1500 kilometara južno od Sjevernog pola. Između 1860-ih i početka 20. stoljeća koristio se za smještaj političkih prognanika, što ne čudi obzirom da je siječanjska prosječna temperatura -10°C, a srednje mjesečne temperature ostaju ispod nule od listopada do travnja.

8. Barrow, Aljaska

Barrow na Aljasci je toliko hladno mjesto da je prosječna temperatura u srpnju oko 4 stupnja. Žitelji Barrowa žive u stalnoj opasnosti od polarnih medvjeda.

Barrow na Aljasci je toliko hladno mjesto da je prosječna temperatura u srpnju oko 4 stupnja. Žitelji Barrowa žive u stalnoj opasnosti od polarnih medvjeda.

Barrow je najsjeverniji grad u SAD-u, nalazi se 2092 kilometara južno od Sjevernog pola, te 515 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Mali grad s 4581 stanovnikom je izgrađen na vječnom ledu koji je na mjestima dubok do 396 metara i obiluje super hladnim i vjetrovitim zimama. Sunce zalazi krajem studenog i ne pojavljuje se do kraja siječnja. Čak i tijekom ljeta ostaje hladno. Srednja temperatura je smrzavajuća do lipnja, a prosječna srednja temperatura za ljetni mjesec srpanj je samo 4,6°C.

Ukoliko su vam ova odredišta i temperature zanimljive samo na karti, u potrazi za hladnijim krajevima ne morate ići dalje od vaših domovina. Sve zemlje bivše Jugoslavije obiluju planinama, koje su zimi sasvim dovoljno hladne, a također su vrlo atraktivne za zimske sportove ili jednostavno za osvajanje vrhova.

Coldest village in the world just got even COLDER… weather takes turn for the worse in -71C Russian hamlet where even the planes can’t land in winter

Revealed: Coldest place on Earth discovered on Antarctic mountain where temperatures plummet to below -91C

Top 10: the world’s hottest and coldest places

7 of the coldest places in the world to live