PONERIZACIJA DRUŠTVA

U SAD-u se proizvodi riža s ljudskim genima

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Na 3200 hektara obradivih površina u blizini Junction Cityja u Kanzasu je zasađena GMO riža u koju su namjerno usađeni ljudski geni. Ova Frankestein riža je prvotno trebala biti uzgajana samo u zatvorenim laboratorijima zbog opasnosti od križanja s uobičajenom rižom, no nakon Obaminog odobravanja zakona s kojim se ovakvim i sličnim projektima daje potpuni imunitet, nikoga više nije briga što se sadi na američkom tlu.

Kako je sve počelo?

2006-te Ventria Bioscience je potiho počela kultivirati GMO rižu s genima iz ljudskih jetara jer su se nadali kako će proteini iz riže omogućiti stvaranje lijeka protiv dijareje izazvane trovanjem hranom i vodom u trećem svijetu. Uz pomoć odobrenja ministarstva poljoprivrede SAD-a, Ventria je izašla iz laboratorija i 2007-te na otvorenom zasadila polja s GMO rižom.

Ventrijuna riža izgleda poput svake druge riže, no njeni geni su pomiješani s genima ljudske jetre.

Ventrijina riža izgleda poput svake druge riže, no njeni geni su pomiješani s genima ljudske jetre.

Originalno je ova bio tehnološka kompanija planirala GMO rižu zasaditi na području savezne države Missouri no poljoprivredne i pivovarske kompanije poput Anheuser-Busch su se usprotivile najavljujući bojkot sadnje i otkupa riže iz cijele države, u slučaju da se Missouri zatruje s nekontroliranim i neispitivanim GMO sjemenjem za koje se uopće niti ne zna kako djeluje na ljude i životinje u slučaju konzumacije.

Nakon brojnih pokušaja pregovora diljem SAD-a Ventria je završila u Kanzasu gdje je dobila zeleno svjetlo za sadnju sjemena koje se načelno smije saditi samo u strogo kontroliranim i zatvorenim laboratorijima.

Zašto bi se trebali bojati od ovakvih zasada?

Desetljećima GMO industrija pokušava uvjeriti javnost kako su njihovi proizvodi bolji i uspješniji od onih proizvoda koje je priroda sama ponudila ili pak biljaka koje su nastale prirodnim križanjem između različitih podvrsta.

Ovako izgleda pupčana vrpca nastala nakon konzumacije GMO proizvoda. Svaka  trudnica koja se hranila GMNO rižom je imala po nekoliko desetaka čvotova na pupčanoj vrpci.

Ovako izgleda pupčana vrpca nastala nakon konzumacije GMO proizvoda. Svaka trudnica koja se hranila GMO rižom je imala po nekoliko desetaka čvorova na pupčanoj vrpci.

Nakon što su brojne znanstvene studije otkrile kako nas bio-inženjerske kompanije lažu te da su njihovi proizvodi, točnije sadnice, sjeme i kemijski agensi iznimno opasni po ljudsko i životinjsko zdravlje, čak i kancerogeni,  te da su usjevi od GMO biljki u potpunosti nesigurni i manjkavi, što se najbolje da vidjeti na primjeru Indije, u kojoj su propali svi farmeri koji su umjesto prirodnog sjemenja zasadili GMO biljke koje im je ponudio Bill Gates s pokroviteljstvom Monsanta.

GMO prehrana uzrokuje rast tumora i kancerogenih stanica. Zašto se o tome upornmo šuti?

GMO prehrana uzrokuje rast tumora i kancerogenih stanica. Zašto se o tome uporno šuti?

Samoubojstava seljaka Indije, koji su upropastili obiteljska gospodarstva jer su godinama imali slabe usjeve iz GMO sjemenja za koje su trebali plaćati godišnju naknadu, su pokazali da GMO politika nema ništa zdravo, pošteno i humano u sebi.

Zašto bi riža s ljudskim genima mogla biti opasna?

Kako djeluje riža s genima ljudske jetre, na nas i našu okolinu je čista nepoznanica jer Ventria nikada nije napravila ispitivanja koja bi to pokazala niti je FDA (krovna američka agencija za hranu i lijekove) tako nešto zahtijevala. Uzgajanje takve riže na otvorenim poljima znači da će prirodni oprašivači (vjetar i kukci) raditi ono što se dogodilo i s Monsantovim usjevima diljem svijeta, točnije oprašivači su prenijeli polen GMO biljaka na prirodne usjeve zbog kojih su seljaci diljem svijeta morali, i da to nisu htjeli, plaćati, tantijeme za GMO patente, a danas je gotovo i nemoguće tvrditi da u 30 godina GMO namještaljki, neka zemlja može biti slobodna od GMO varijacija, jer vjetar i kukci ne poznaju granice.

Vratimo li se nazad na 3200 hektara riže s ljudskim genima, otvoreno se pitamo koliko je polja riže od 2007-te do 2013-te postalo inficirano s genetičkom mutacijom o kojoj nemamo pojma.

Kontaminacija prirodnih i organskih polja s GMO sjemenjem predstavlja ozbiljan problem, samo neke zemlje su imale dovoljno prisebnosti reagirati na GMO opasnost, poput Francuske ili Mađarske, gdje je zabranjeno sijati GMO proizvode, a sva polja za koje se sumnjalo da su kontaminirana su spaljena do zemlje.

Mađarska je zabranila GMO sjemnje i sva polja zasijana GMO-ima je zapalila.

Mađarska je zabranila GMO sjemenje i sva polja zasijana GMO-ima je zapalila.

Uzimajući u obzir već navedene prirodne oprašivače poglavito vjetar, zemlje koje su zabranile GMO proizvode će vjerojatno stalno trebati držati na oku kvalitetu svoga sjemenja, i vjerojatno će svakih nekoliko godina trebati nastaviti s praksom spaljivanja sumnjivih polja. U SAD-u je situacija puno gora jer je predsjednik Barak Obama zaštitio sve bio-tehnološke kompanije uključujući i Ventriou da bez ikakve kontrole i pažnje od moguće kontaminacije, nastavi s ispitivanjima i uzgojem svojih probnih usjeva na otvorenom. Čak što više Obama je spriječio svoje vlastite državne službe da provjeravaju GMO kompanije, tako da se čini kako one danas imaju potpuni imunitet pred državnim i internacionalnim zakonima, te da za eventualne propuste ili pak trovanja populacije i eko-sfere ne moraju nikome odgovarati.

Nakon sađenja riže s ljudskim genima 2007. godine, Jane Rissler iz UCS-a Udruge zabrinutog znanstvenika SAD-a, je izjavila sljedeće:

„Riža s ljudskim genima nije proizvod koji bi većina javnosti željela konzumirati. Gotovo je ludo uzgajati „lijekove“ na otvorenom, to jest lijekove koji nisu nastali prirodnim odabirom i mutacijama.“

FDA pere ruke od krivice

FDA je do sada s brojnim odlukama pokazala kako uopće ne rade u korist potrošača koje bi trebala zaštititi. Da podsjetimo Food and Drug Administration je nastala kao organizacija koja će štititi interese građana SAD-a u domenu javnog zdravstva, zdravstvene zaštite, deklaracije i učinkovitosti lijekova i hrane, kontrole proizvodnje hrane i lijekova, regulacije proizvodnje, transporta i prodaje istih te u sebi objedinjuje brojne druge agencije poput veterinarske skrbi i lijekova, transporta i kontrole krvi, proizvodnje i kontrole kakvoće dodataka hrani i tako dalje.

FDA je toliko moćna da odgovara jedino predsjedniku SAD-a i senatu ove države. Pored 223 ureda širom SAD-a, 13 državnih laboratorija i desetke tisuća inspektora, ova agencija ima urede u Karibima i Puerto Ricou, Kini, Indiji, Costa Rici, Čileu, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

1906., predsjednik Theodore Roosevelt je odobrio zakon o lijekovima i hrani, a iz ministarstva poljoprivrede i dijelom ministarstva zdravstva je nastala FDA koja je trebala biti najjača obrana stanovništva SAD-a u kapitalističkim pothvatima koji često nisu imali u vidu ljudsko zdravlje.

Novcem se oblikuje politika SAD-a. Najveći lobisti su najmoćnije korporacije svijeta, njihov utjecaj ne može ukrotiti čak niti FDA, jer ovisi o donacijama bogatih tvrtki.

Novcem se oblikuje politika SAD-a. Najveći lobisti su najmoćnije korporacije svijeta, njihov utjecaj ne može ukrotiti čak niti FDA, jer ovisi o donacijama bogatih tvrtki.

Na našu žalost, FDA danas je zaokupljena profiterstvom i brojni lobisti poljoprivrednih, farmaceutskih industrija konstantno plaćaju ogromne svote novca samoj FDA ili pak namještaju svoje ljude u okrilje FDA kako bi njihovi proizvodi postali legalni na tržištu SAD-a i diljem svijeta. Lobiranje je izmišljotina navodno liberalnih korporacijskih i demokratskih snaga SAD-a i koliko god to nama izgledalo kao potkupljivanje, svaki američki političar pripada nekome od utjecajnih korporacijskih lobija, a najveće platiše su: energetičari, farmaceuti, proizvođači oružja, bio-inženjerske firme i proizvođači super modernih tehnologija.

S obzirom da FDA puno više interesira novac od zaštite ljudskog zdravlja, ne treba čuditi da su njihov posao preuzele građanske i znanstvene udruge koje vide kolika je opasnost od GMO proizvoda i patenata. Bill Freese iz CFS-a (Znanstvene udruge za kakvoću hrane) je objavio izvješće o Ventria riži, u kojoj stoji slijedeće:

„Genetski modificirane biljke koje služe za stvaranje lijekova mogu stvarati određene infekcije i ozbiljne alergije, a najvažnije od svega stvaraju reakcije u ljudskom imunološkom sustavu. Zbog toga s posebnom pažnjom trebamo ispitati i uzgajati rižu s ljudskim genima koju je patentirala Ventria.“

Znakovito je da su mediji u SAD-u u potpunosti prešutjeli ovaj pothvat, a FDA nije čak niti htjela komentirati kako je moguće da se bez njene kontrole i ispitivanja zasađuju nasad s ljudskim genima na tlu SAD-a. Britanski Daily Mail je davne 2007-te šturo pisao o ovoj temi, no osim ove tiskovine niti jedan nakladnik nije istraživao punih šest godina o tome što se događa na tlu Kanzasa.

Sumnjate li u opasnost od GMO inženjeringa, molimo vas da pročitate ostale tekstove koji se bave ovakvom tematikom:

Četiri dokaza da FDA uopće ne brine o ljudskom zdravlju

Nova studija veže GM hranu s leukemijom

Biotehnološke laži: GM kukuruz bez nutritivne vrijednosti, ali zato krcat kemijskim otrovima

Obama potpisao zakon kojim Monsanto dobiva imunitet!

Monsantov Roundup uzrokuje mentalne bolesti i gojaznost

Bill Gates, Monsanto i eugenika

MONSANTOV SVIJET POTKUPLJIVANJA I TROVANJA: Kako je vlada SAD-a postala servis i potrčko Monsanta!?

Pesticidi i GMO postali instant ubojice – besplatni školski obroci uzrokovali smrt 23 djece u Indiji

McRib – kombinacija GMO-a, toksičnih i zabranjenih sastojaka

Znanstvenik koji je otkrio opasnosti GMO-a otpušten, tim raspušten

GMO rasprava je završena: GM usjevi se moraju odmah staviti van zakona

Poljoprivredni GMO uzgoj truje zrak i pitku vodu diljem svijeta!

Biotehnološki lider Syngenta proglašen krivim za prikrivanje smrti životinja uzrokovanih GMO kukuruzom!

Američka agencija za zaštitu okoliša odobrila GMO insekticid odgovoran za pomor pčela

Monsantov GMO kukuruz doprinosi rastu tjelesne težine i ometa rad organa

CNN-ov heroj godine „Majka Robin“ upozorava da GMO može izazvati široko rasprostranjene deformacije pupčane vrpce

Francuska ustala protiv Monsanta i nastavila sa zabranama GMO hrane

Mađarska uništava sve usjeve zasijane GMO žitaricama koje je napravio Monsanto!!!

Izvori:

Human Genes Engineered Into Experimental GMO Rice Being Grown in Kansas

Human Genes Engineered Into Experimental GMO Rice

The rice with human genes

Human Genes Engineered Into Experimental GMO Rice Being Grown in Kansas

Food and Drug Administration