SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkriven novi trojanski asteroid

Autor: Denis Pellegrini

Matrix World

Astronomi su otkrili neočekivani  trokut na nebu – onaj čije točke čine Sunce, Uran i prvi trojanac asteroid ikad viđen blizu nagnutog planeta.

Otkriće trojanskog asteroida za Uran sugerira da Uran i Neptun mogu imati daleko više trojanskih asteroida nego što se to mislilo, kažu znanstvenici.

U astronomiji, trojanac je manji planet ili prirodni satelit koji dijeli orbitu s planetom ili većim mjesecom, ali ne dolazi do sudara zato što njihove orbite kruže na jednoj od dvije Lagrangianove točke stabilnosti, koje se nalaze otprilike 60 stupnjeva ispred ili iza većeg tijela. U suštini, velika zvijezda i manji planet orbitiraju oko zajedničkog baricentra (mjesto u svemiru gdje sile uzajamnog gravitacijskog privlačenja uravnotežuju jedne druge.) Prvog trojanca, Jupiterovog pratitelja, uočio je 1906. godine njemački astronom Max Wolf.

Kako biste stvorili predodžbu, zamislite Sunce i Zemlju kao dvije točke u trokutu čije su stranice jednake duljine. Druga točka tog trokuta je poznata kao trojanska točka ili Lagrangijeva točka koja je dobila ime po matematičaru koji ju je otkrio. Gravitacijsko privlačenje Sunca i Zemlje na takvoj točci balansira, što znači da su to relativno stabilne točke za asteroide i druge objekte.

440px-Lagrange_very_massive.svg

Za sada znamo da u našem sunčevom sustavu trojanci dijele orbitu s Neptunom koji ima devet trojanaca, Marsom koji ih broj sedam i Jupiterom čiji mu  je ukupan broj trojanaca 5,253. Dva Saturnova mjeseca dijele orbitu s trojancima, čak i Zemlja ima trojanca (2010 TK7), ali novootkriveni asteroid 2011 QF99 blizu Urana je prvi ikada viđen u blizini tog planeta.

Znanstvenici  su mislili da su trojanske točke Urana, sedmog planeta od Sunca , previše nestabilne da bi udomaćile asteroid. Koristeći Canada – France – Hawaii teleskop znanstvenici su otkrili prvog Uranovog trojanca.

Astronomi su otkrili asteroid 2011 QF99 koji  vodi Uran u planetarnoj orbiti. Tijelo koje je široko oko 60 kilometara, prema vanjštini nalik je asteroidu, ali je u sastavu  vjerojatno više nalik kometu.

Ovaj je asteroid udaljen od Sunca otprilike 19 astronomskih jedinica (AJ) što je 19 udaljenosti Zemlje od Sunca. Zemlja je udaljena od Sunca otprilike 150 milijuna kilometara ili 1 AJ. Sve zajedno, Sunce, Uran i asteroid tvore trokut čije su stranice duge otprilike 2,8 milijarde kilometara.

Nepravilnosti putanje orbite asteroida 2011 QF99 ukazuju da je privremeni pratilac Urana prvobitno došao iz vanjskih dijelova sunčevog sustava. Znanstvenici su izračunali da će dijeliti svoju orbitu s planetom samo oko 70 000 godina prije nego što napusti trojansku točku.

Jupiter_Trojans

Znanstvenici su na temelju novih podataka izračunali da su 0,1% svih asteroida i kometa udaljenih od Sunca od 6 do 34 AJ Uranovi  trojanci. Također procjenjuju da su oko 1% svih asteroida i kometa izvan Jupiterove orbite Neptunovi trojanci.

Značenje ovog otkrića podrazumijeva da se mnogo više trojanaca može skrivati blizu neočekivanih svjetova, kaže Rudolf Dvorak s Bečkog sveučilišta u Austriji. Takav niz trojanaca u našem sunčevom susjedstvu jača dokaze da drugi zvjezdani sustavi udomljuju veće primjerke ovih orbitalnih pratioca.