TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Revolucionarni izum – kristalna kugla za prikupljanje solarne energije

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

2012. godine, pojavio se izum koji je obećao okrenuti svijet solarne energije naopako. Arhitekti iz Rawlemona, Barcelona, dizajnirali su sferni globus za prikupljanje solarne energije koji izgleda poput divovske staklene pikule na robotskom čeličnom okviru, a sposoban je koncentrirati sunčevu i mjesečevu svjetlost i do 10.000 puta, što je 35% učinkovitije od tradicionalnih dvojno-osnih fotonaponskih dizajna.

Usporedna različitih soleranih kolektora u odnosu na Betaray.

Usporedba različitih solarnih kolektora u odnosu na Betaray.

André Broessel, njemački arhitekt iz Rawlemona, navodi da je njihov prvo prototip, “Micro-track” istraživan u njemačkom Centru za solarnu energiju u Baden-Württembergu te da su rezultati bili više nego optimistični, stoga su nastavili dalje.

Dizajneri solarne kugle su predvidjeli razne načine iskorištavanja svog izuma.

Dizajneri solarne kugle su predvidjeli razne načine iskorištavanja svog izuma.

Solarna kugla je bila finalist nagrade “World Network Technology” 2013. godine, što je timu Rawlemona dalo poticaj za daljnja istraživanja, te su sada dizajnirali drugu verziju kugle – “Betaray”, koja je još više uglačana nego prijašnja verzija. Betaray je dizajniran da koncentrira difuzno svjetlo i generira snažan snop solarne energije. Može koristiti sunčevu energiju iz Sunca i Mjeseca, pa čak i kada je oblačan dan, dok konvencionalni kolektori trebaju 4 puta više dolaznog svjetla prije nego što počnu proizvoditi energiju.

Betaray solarni kolektor je iznimno osjetljiv na svjetlost, te prikuplja čak i mjesečevu svjetlost.

Betaray solarni kolektor je iznimno osjetljiv na svjetlost, te prikuplja čak i mjesečevu svjetlost.

Dizajn ove kugle prikuplja do 70% više sunčeve energije nego fotonaponski paneli koji koriste dvojno-osno praćenje. Dizajnirana je da se rotira i slijedi sunce, a koristi se za prikupljanje sunčeve svjetlosti za stvaranje električne ili toplinske energije i može biti u potpunosti integrirana u zidovima ili stropovima zgrada, a također je vodootporna te na nju vremenske prilike nemaju utjecaja. Toliko je osjetljiva na svjetlost da prikuplja čak i mjesečevu svjetlost.

Moramo priznati da osim učinkovitosti, ovaj dizajn zaista ima futuristički izgled koji se lako uklapa u svaki krajolik, jednako kao i u interijere i eksterijere. Za pojedinačni prikaz ostalih slika u galeriji, kliknite na bilo koju sliku.

Reference:

Rawlemon’s New Betaray Crystal Ball Harvests Light From The Sun, Moon and Clouds!

Giant Marble Harvests Energy from Sun and Moon