PONERIZACIJA DRUŠTVA

Držanje za ruku – novi način kažnjavanja agresivnih učenika

Autor: Vedran Kohut

Matrix World

Oko 200 studenata škole “Westwood High School” u Mesi, Arizona je sudjelovalo u događaju “držanje za ruke” kao podrška ravnatelju škole koji je na neobičan ali učinkovit način kaznio dvojicu učenika koji su se potukli.

VIjest o neobičnoj kazni za učenike koji su se potukli, je uskoro našla mjesta na nacionalnim TV programima SAD-a.

Vijest o neobičnoj kazni za učenike koji su se potukli, je uskoro našla mjesta na nacionalnim TV programima SAD-a. Fotografija vlasništvo CBS-ovog kanala 5.

Ravnatelj Tim Richard zatražio je od dvoje dječaka da se drže za ruke pred svojim kolegama učenicima, kao disciplinsku mjeru za tučnjavu. Oni su nevoljko pristali na tu kaznu. Slika učenika, čija imena su zaštićena, bila je stavljena na Facebook od strane kolege učenika, što je izazvalo polemiku oko ispravnosti kazne.  Nekolicina je podržala tu odluku.

Ovo neobično disciplinsko rejšenje je prenio i USA Today.

Ovo neobično disciplinsko riješenje je prenio i USA Today.

To je bio miran događaj, izjavila je glasnogovornica distrikta Helen Hollands. Medjutim,  dužnosnici “Mesa Public Schools” rekli su da je kazna prekršila politiku okruga. Uobičajene disciplinske mjere za tučnjavu uključuju suspenziju ili stavljanje u pritvor.

Učenici Richardsove škole  daju podršku svome ravnatelju držeći se za ruke.

Učenici Richardsove škole daju podršku svome ravnatelju držeći se za ruke.

“Mislim da se ovako nešto neće ponoviti,” rekla je Hollands.

Rekla je da ne zna hoće li Richard, koji je zaposlen na početku školske godine, biti ukoren za disciplinovanje izvan kutije, ali je kazala da su se dužnosnici okruga sastali sa ravnateljem da bi mu dali do znanja da prinudno držanje za ruke krši politiku okruga.

Smatrate li da je držanje za ruku puno bolja kazna od suspenzije ili izbacivanja iz škole?

Smatrate li da je držanje za ruku puno bolja kazna od suspenzije ili izbacivanja iz škole?

Upitan da li je neko od učenika protestirao zbog ove odluke, predsjednik upravnog odbora “Mesa Public Schools” Steven Peterson, odgovorio je: Ne, baš suprotno. Peterson je rekao da je svjestan nezadovoljstva nekih učenika sa medijskim reportažama o dogadjaju u njihovoj školi.

Školski okrug izdao je priopćenje:

Nakon držanja ruku, mladići nisu ponovili tuču.

Nakon držanja ruku, mladići nisu ponovili tuču.

Okrug ne podržava izbor školske discipline dato ovim učenicima, bez obzira na njihovo prihvatanje ili volju da sudjeluju. Vodstvo okruga će raspraviti ovaj slučaj sa ravnateljem škole, i pregledati okružni protokol u odnosu na školsku disciplinu sa svim upraviteljima.

Prije nego što je slučaj otkriven, ravnatelj Richard je bio pohvaljen na sastanku upravnog odbora prošlog tjedna od strane upravnika Mesa škola Michaela Cowana.

Iako se Richarda proziva zbog kontroverznih rješenja smirivanja maloljetničke agresije, roditelj mu daju potporu.

Iako se Richarda proziva zbog kontroverznih rješenja smirivanja maloljetničke agresije, roditelji i neposredna okolina mu daju potporu.

Richard je započeo nekolicinu inovativnih programa na Westwoodu, kao što je vrijeme izvan predmetnih sati ako učenici ne padaju ni jedan od njihovih predmeta, da bi motivirao učenike da budu na vrijeme na satu i da rade više na svojim ocjenama.

Richard je izjavio da bi želio reći svoju stranu priče vezanu za držanje za ruku kaznu, ali su mu školski dužnosnici rekli da to ne učini.

Ova disciplinska mjera je u svakom slučaju zanimljiva i s obzirom na reakciju većine kolega učenika, možda bi trebalo ozbiljnije promisliti o promjeni ustaljenih protokola discipliniranja učenika u zemlji koja ima ogromnih problema u svojem školskom sustavu.

Možda bi se ovaj primjer disciplinske mjere mogao primijeniti i u našim školama gdje je nasilje sve učestalije.

Izvori:

Hand-holding punishment: Controversial discipline for two high school students

Students support principal with ‘hand-holding event’

Principal forces high school boys to hold hands as punishment for fight