VJEROVALI ILI NE

Objekt iz budućnosti otkriven u drevnoj grobnici?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Još uvijek ne posjedujemo odgovarajuću tehnologiju koja bi nam omogućila posjete u prošlost ili budućnost i još uvijek ne znamo mogu li takva putovanja postati stvarnost, no jednog ćemo se dana možda moći nazivati putnicima kroz vrijeme. Ili to već ipak možemo?

Postoji veliki broj raznih artefakata koji leže razbacani po napuštenim podrumima najvećih svjetskih muzeja povijesti. U tim se mračnim i prašnjavim kutovima muzeja mogu pronaći ključevi za neke od najvećih misterija čovječanstva. Neobični i nevjerojatni artefakti koji su pronađeni, proučavani i nakon toga odbačeni čine veći dio tih mjesta.

Do sada smo vam prenijeli nekoliko tekstova o neobičnim predmetima pronađenim diljem svijeta, a čija se svrha i točna starost još uvijek nagađaju. Često je riječ o misterioznim arheološkim otkrićima koja bi radikalno mogla promijeniti naše shvaćanje ljudske povijesti. Primjere možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.

U svojoj je knjizi “Time travel: A new perspective” autor J. H. Brennan raspravljao o mogućnosti da su takvi predmeti dokaz putovanja kroz vrijeme. “Razasuti po svijetu, nalaze se predmeti koji nikako ne pripadaju vremenskom razdoblju u kojem su pronađeni. Ljudski otisak istovremeno s dinosaurusima? Skeletni ostaci muškaraca i žena mnogo prije nego što se čovječanstvo pojavilo na planeti? Ovaj tekst pokazuje ne samo da je putovanje kroz vrijeme teoretski moguć nego i da su buduće generacije možda već sudjelovale u tome,” piše u svojoj knjizi.

Švicarski sat iz Ming grobnice. Fotografiju objavila Kineska nacionalna televizija.

Švicarski sat iz Ming grobnice. Fotografiju objavio bbs.bejingww.com.

Ova nas teorija tako dovodi do još jednog objekta kojeg su arheolozi pronašli pred nekoliko godina. U prosincu 2008.g su kineski arheolozi otvorili divovski lijes (sarkofag) u, kako se vjeruje, do tada 400 godina zapečaćenoj grobnici Si Qinga u okrugu Shangsi. Znanstvenici su vjerovali da su oni bili prvi koji su posjetili grob dinastije Ming u Shangsiju u južnoj Kini, no čini se da je netko ondje bio i prije njih. Ono što su ondje otkrili je bio minijaturni sat u obliku prstena marke Swiss, a za kojeg se smatra da je star oko 100 godina.

Kameni sarkofag s kojeg je ispao neobični sat.

Kameni sarkofag s kojeg je ispao neobični sat. Fotografiju objavio bbs.bejingww.com.

Tajanstveni je sat bio optočen blatom i kamenjem i pokazivao je 10:06 sati. U vrijeme dinastije Ming, satovi nisu postojali, dapače, tada još nije postojala niti Švicarska kao država. Ova je dinastija vladala Kinom u razdoblju od 1368. do 1644. g. “Kada smo pokušali ukloniti tlo omotano oko lijesa, odjednom je na pod pao komadić kamena i odjeknuo je metalnim zvukom,” rekao je Jiang Yanyu, bivši kustos muzeja Guangxi. “Podignuli smo objekt i ustanovili da je riječ o prstenu. Nakon što smo uklonili i zemlju te ga pobliže istražili, šokirala nas je činjenica da je riječ o satu.”

Netko će reći da je ovaj sat dokaz o putovanju kroz vrijeme i da ga je posjetitelj iz drugog vremena izgubio. Drugi će reći da je riječ o prevari. No, u svakom slučaju, ovo je prilično intrigantna i neobična priča.