BISERI

Neobični događaji za pamćenje – znakovi vremena

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Medijski naslovi su u zadnjih nekoliko desetljeća prepuni negativnih konotacija, od krvoprolića, političkih spletki, ekonomskih namještaljki i laži, pa sve do sapunica modnih izmotavanja i iživljavanja svake vrste. Rekli bismo da se sve svelo na senzacionalizam i rijetko provjerene informacije, pa ipak s vremena na vrijeme imamo priliku primijetiti događaje koji ne mijenjaju povijest, ali ostavljaju duboki trag u svakom empatičnom ljudskom biću. Ovaj tekst je posvećen neobičnim događajima koji se pamte.

Binti Jua – gorila koja je spasila malenog dječaka

1996. godine gorila Binti Jua iz zološkog vrta u Brookfieldu (Illinois) je ljudima pokazala što zapravo znači životinjska brižnost. Osmogodišnja gorila je došla u pozornost medija nakon incidenta koji bi svakom promatraču zaustavio srce, naime Binti Jua je spasila trogodišnjeg dječaka koji je pao u ograđen dio s gorilama, pri padu je slomio jednu ruku, oderao je jednu stranu lica i na mjestu se onesvijestio.

Binti Jua u trenutku hvatanja malenog dječaka.

Binti Jua u trenutku hvatanja malenog dječaka.

Binti je sasvim mirno prišla dječaku dok su ljudi vrištali misleći kako će ga ozlijediti, podigla ga je u naručje, podragala ga je po leđima, slomljenu ruku mu je stavila na prsa te ga je nosila punih 18 metara do vrata kaveza kako bi ga predala radnicima zološkog vrta.

Binti Jua snimljena pred vratima kaveza za gorile, gdje je mirno čekala da čuvari zološkog vrta preuzmu onesvješteno dijete,

Binti Jua snimljena pred vratima kaveza za gorile, gdje je mirno čekala da čuvari zološkog vrta preuzmu onesviješteno dijete.

Da stvar bude interesantan Binti Jua je tada imala vlastito 18-to mjesečno mladunče Koola kojeg je nježno stavila na leđa da bi oslobodila ruke za nošenje dječaka, a kada su druge gorile htjele prići dječaku ona je na njih počela režati kako bi ih odbila. Dječak koji je pao sa šest metara visine se u potpunosti oporavio nakon brzog “gorilskog” spašavanja, a heroina ove priče je postala i maskota zološkog vrta dok bi na njenom primjeru mogli učiti i poneki pripadnici ljudske vrste.

Ovaj događaj je ostao bez presedana iako je poznato kako gorile relativno lako uspostavljaju prijateljstva s ljudima, o tome je tijekom 70-tih godina XX. vijeka pisala i izvještavala i slavna Dian Fossey.

Zbogom mliječni zubi

Široki dječji "krezubi" osmijeh.

Široki dječji “krezubi” osmijeh.

Neke stvari uzimamo u potpunosti “zdravo za gotovo.” Jedan od takvih događaja je period u kojem svako dijete zamjenjuje mliječne zube sa stalnima. Sjetite li se ranog djetinjstva i bezubih osmijeha nakon “drmanja” i ispadanja mliječnih zubića, sigurno niste ni mislili da se unutar vaših desni događaju promjene koje, kada se malo bolje pogledaju, nalikuju na kakvu strašnu scenu iz filma strava i užasa.

Skriveno od pogleda, rasadište stalnih zuba koji istiskuju plitke mliječne zube iz dječje vilice.

Skriveno od pogleda, rasadište stalnih zuba koji istiskuju plitke mliječne zube iz dječje vilice.

Naime formiranje novih stalnih zuba unutar ljudskih vilica je proces koji djeca osjećaju samo indirektno ili u slučaju ako koji zubić “iznikne” na pogrešnom mjestu, pa ipak ako pogledate što se događa unutar kostiju vilice, gotovo zvuči nevjerojatno da u tom periodu nas više brinu mliječni zubi koji se kimaju, a ne “rasadište” novih zuba.

Toby i Heimlichov zahvat

Debbie Parkhurst je ostala živa zahvaljujući snalažljivosti svog psa Tobyja, naime Debbie je gotovo umrla prije godinu dana kada joj se komad jabuke zaglavio u dušniku. Zaprepaštena žena je u to vrijeme bila sama u kući sa svoja dva psa, pokušala je osloboditi dušnik od komada jabuke bacajući se na naslon fotelje, kad ta vrsta Heimlichovog zahvata nije uspjela u panici se počela udarati o prsa.

Debbie Parkhurst i Toby.

Debbie Parkhurst i Toby.

Ti pokreti su privukli Tobyjevu pažnju koji joj se bacio na prsa kako bi je oborio na pod, nakon toga je počeo skakati po njenom grudom košu i nakon nekoliko sekundi izbio joj je zrak iz pluća zajedno sa zaglavljenim komadom jabuke.

Ljubav koja i dalje traje, Toby sa svojom "mamom" Debbie.

Ljubav koja i dalje traje, Toby sa svojom “mamom” Debbie.

Čim je Debbie počela disati Toby je prestao skakati po njenim prsima i počeo ju lizati po licu. Uskoro je Deebie završila kod liječnika koji je otkrio kako je njeno zdravlje nenarušeno osim što su joj se na grudima napravile modrice u obliku psećih šapa. Debbie vjeruje kako joj se Toby tim činom htio zahvaliti jer su ga ona i njen suprug spasili od sigurne smrti pokupivši ga iz gradskog azila za pse lutalice netom prije nego što je trebao dobiti injekciju.

Prijatelj u sljepoći 

Poznato je kako posebno obučeni psi odlično obavljaju pomoć slijepim osobama diljem svijeta, pa ipak doista je rijetko da jedan pas sasvim prirodno postane vodič svom slijepom drugu.

Lilly i Maddison priča koja još uvijek traje.

Lilly i Maddison, priča koja još uvijek traje. Fotografija vlasništvo Jinathan Pow.

U azilu za napuštene pse u Shrewsburyju (Velika Britanija) upoznale su se dvije danske doge: Lilly i Maddison. Lilly su još kao psiću trepavice rasle s unutrašnje strane vjeđa, nakon čega je izgubila vid, dok je Maddison čim je došla u prihvatilište shvatila da se nešto događa s Lilly te je odmah počela voditi po prihvatilištu ne odvajajući se od svoje slijepe prijateljice ni jednog jedinog trena.

Lilly bezbrižno trčkara uz svog vodiča Maddison.

Lilly bezbrižno trčkara uz svog vodiča Maddison. Fotografija rossparry.co.uk.

Ova priča je razgalila srca mnogih ljudi, a bračni par Williams je odlučio usvojiti oba psa kako bi im pružio što bolju njegu i mogućnost šetnji po otvorenom. Danas Lilly i Maddison zajedno trčkaraju po parkovima i livadama u Creweu (Chesire).

Obitelj Williams sa svoja dva posebna ljubimca.

Obitelj Williams sa svoja dva posebna ljubimca.

Sigurni smo da ovakvih primjera ima još, potrudit ćemo se pročešljati internet kako bi vas obradovali s neobičnim vijestima, interesantnim podacima, malenim skrivenim “draguljima” o kojima niste imali prilike čitati, a koji će vas zasigurno iznenaditi, nasmijati ili očarati.

Uskoro slijedi nastavak.