TEHNOLOGIJA I ZNANOST

FDA će odobriti korištenje dječjeg lijeka za epilepsiju baziranog na marihuani

Autor: Iva Trapp Sikirić

Matrix World

Federalna nadležna tijela su odobrila dvije kliničke studije koje će testirati mogućnost da lijek baziran na marihuani može spriječiti napadaje kod epileptične djece kojoj tradicionalni lijekovi ne pomažu. Početkom 2014. godine, u San Franciscu i New Yorku provoditi će se testiranja učinkovitosti kanabidiola (CBD), kao preventivu napadaja među dječjim pacijentima sa raznim oblicima epilepsije. Iako će obije studije započeti sa po 25 pacijenta, FDA ne isključuje mogućnost povećanja tog broja kroz napredak istraživanja.

Dr. Roberta Cilio sa Sveučilišta California u San Franciscu i Dr. Orrin Devinsky sa Sveučilišta u New Yorku, će istraživati korištenje Epidoleksa, lijeka sastavljenog od 98 % pročišćenog kanabidiola, koji je proizvela britanska tvrtka GW Pharmaceuticals, poznata po proizvodnji organskih ekstrakta kanabinoida u medicinske svrhe. U nadolazećim studijima Cilio i Devinsky će koristiti Epidiolex u dvije doze –  25 mg/ml i 100 mg/ml.Dr. Cilio će provesti i dvije zasebne studije lijeka.

Predsjednik farmaceutske kompanije Geoffrey Guy, izjavio je  novinarima da pročišćeni lijek ne sadrži tetra-hidro-kanabinol (THC), psihotropski sastojak marihuane, te dodao kako će kliničke studije pomoći bolje razumjeti, ali i pružiti dodatno iskustvo o tome kako kanabidiol pomaže djeci u različitim skupinama, koju dobrobit su zamijetili, i kako se najbolje mogu mjeriti rezultati.

Monitoring djece s epilepsijom u kombinaciji sa snažnim opasnim kemijskim spojevima je do sada bio jedino oružje za borbu protiv dječje epilepsije, hoće li Canabis sativa Indica ponovno pokazati svoja čudesna svojstva i na epilepsiji.

Monitoring djece s epilepsijom u kombinaciji sa snažnim opasnim kemijskim spojevima je do sada bio jedino oružje za borbu protiv dječje epilepsije, hoće li Canabis sativa Indica ponovno pokazati svoja čudesna svojstva i na epilepsiji?

Osim određenih dokaza koji pokazuju efikasnost marihuane u liječenju epilepsije, kompanija je dobila i odobrenje nadležnih tijela za skoro pet godina pred – kliničkih pokusa. Guy je izjavio da će, ukoliko FDA bude zadovoljna sa prvim istraživanjima, epileptolozi u većim sveučilištima diljem SAD –a također koristiti lijek na skupinama od dvadesetak pacijenata sa raznim oblicima epilepsije. Dakle, FDA planira koristiti lijek na osnovu slučaj po slučaj, čineći tako ovaj derivat marihuane zabranjen za generalnu kliničku upotrebu na recept.

Do sad postoje brojne dokumentirane potvrde o terapeutskim svojstvima kanabidiola, uključujući i sprečavanje epileptičnih napada. Klinička istraživanja su pokazala kako je oralno konzumiranje CBD-a sigurno i prihvatljivo na zdravim subjektima, a američki mediji i posljednjih nekoliko mjeseci naglašavaju upotrebu ulja bogatog CBD-om za liječenje napada povezanih sa dječjim oblikom epilepsije zvanog Dravetov sindrom. To je teži, potencijalno smrtonosni oblik epilepsije, kojoj konvencionalni lijekovi uglavnom ne pomažu. Napadaji mogu oštetiti mozak te usporiti razvoj djeteta i zaustaviti njegov mentalni razvoj. U SAD-u postoji 5,440 dokumentiranih slučajeva Dravetovog sindroma, dok Europa bilježi broj od 6,710 slučajeva.

Hoće li kanabis uskoro postati jedna od najtraženijih medicinskih biljaka?

Hoće li kanabis uskoro postati jedna od najtraženijih medicinskih biljaka?

Medicinski istraživači vjeruju da kanabidiol pruža terapeutsku dobrobit interakcijom sa receptorima u mozgu i leđnoj moždini. Kroz posljednja dva desetljeća , znanstvenici su otkrili dvije različite vrste receptora za kanabinoide u mozgu, leđnoj moždini i periferijalnom tkivu (uključujući imunološko tkivo). Znanstvenici tvrde da kanabinoidni sustav vrši interakciju i sa brojnim  drugim neurotransmiterskim/neuromodelatorskim sustavima uz doseg koji obuhvaća cijelo tijelo. Znanstvenici također tvrde da sadašnja saznanja o kanabinoidnom sustavu navode na zaključak da preostaje još otkrivanja novih kanabinoidnih receptora.

Iako FDA još uvijek tretira marihuanu kao kontroliranu tvar kojoj medicinska upotreba nije priznata, 20 amerričkih država je odobrilo korištenje ove biljke u medicinske svrhe, uključujući Aljasku, Kaliforniju,  Connecticut, Illinois, Maine, Massachusetts i Washington. Zakonodavci država Minnesota, New York, Ohio i  Pennsylvania razmatraju prijedlog da odobre medicinsku marihuanu.