PONERIZACIJA DRUŠTVA

Bill Gates financira izgradnju zatvora u SAD-u

Autor: Vedran Kohut

Matrix World

Zaklada Billa i Melinde Gates (Bill & Melinda Gates Foundation – BMGF) ima toliko velike doprinose da jedino četiri najveća svjetska investicijska fonda imaju više novca od njih samih.  Zbog toga je BMGF jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih dobrotvornih organizacija na svijetu. Prema podacima na njihovoj internetskoj stranici, organizacija “radi da bi pomogla svim ljudima živjeti zdrav i produktivan život,” no s obzirom na najnovije činjenice, čini se da se da Bill i Melinda Gates imaju na pameti i neke druge ciljeve koji nemaju nikakve veze s dobrotvornim radom.

Zaklada Gates je do sada investirala u mnoge vrijedne projekte da bi pomogla ljudima diljem svijeta, na žalost, neka od ulaganja Gates Foundation Trust proturječe njihovim deklariranim ciljevima.

Na fotografiji vidite tipičan zatvor u SAD-u. Bill Gates ne može objasniti kako ulaganje u izgradnju zatvora može imati veze s dobrotvornim radom.

Na fotografiji vidite tipičan zatvor u SAD-u. Bill Gates ne može objasniti kako ulaganje u izgradnju zatvora može imati veze s dobrotvornim radom.

Web publikacija Mother Jones nedavno je analizirala povrat poreza Zaklade Gates za 2012.-tu godinu, ne bi li time otkrili gdje ulažu svoj novac.

Vjerojatno najviše iznenadjuje ulaganje od 2.2 miliona dolara u privatnu tvrtku za zatvore, The Geo Group, koja je bila optužena za brojna ugrožavanja i kršenje ljudskih prava.

Do sada se smatralo kako Bill Gates ima na umu samo altruističke ideje, no sjetimo li se njegova GMO angažmana, shvatiti ćemo da stvari nisu tako bajne, kako se na prvi pogled čine.

Do sada se smatralo kako Bill Gates ima na umu samo altruističke ideje, no sjetimo li se njegova GMO angažmana, shvatiti ćemo da stvari nisu tako bajne, kako se na prvi pogled čine.

Prema podacima izašlima u tiskovini Palm Beach Post, The Geo Group ima cijelu listu incidenata u svojim privatnim zatvorima. Država Texas je čak otkazala ugovor vrijedan 8 milijuna dolara sa The GEO Group zbog zatvora za maloljetnike u kojem su dužnosnici našli izmet na zidovima i podovima, zaključane izlaze u slučaju nužde i pretjeranu upotrebu suzavca na maloljetnicima.

“The GEO Group je svjesno stavljala radnike u rizik od ozljeda ili smrti, time što nije uvela svima poznate mjere koje bi zaštitile zaposlenike od fizičkih napada od strane zatvorenika.”

Mother Jones je također otkrila da je Zaklada Gates investirala 2.4 miliona dolara u G4S, firmu iz Velike Britanije koja upravlja zatvorima za maloljetnike. G4S je imala svoju seriju skandala oko smrti i zlostavljanja djece, o čemu su izvještavali BBC i The Guardian.

Što li dobročinstvo ima s izgradnjom zatvora, sumnjivim najamnicima i privatnim paravojnim službama?

Što li dobročinstvo ima s izgradnjom zatvora, sumnjivim najamnicima i privatnim paravojnim službama? Podatke objavila web stranica Mother Jones.

Među kompanijama koje su dobile donaciju od zaklade Gates, nalazi se i DynCorp kompanija koja je prisutna kao vanjski kooperant američke vojske u raznim zemljama, uključujući i Afganistan. 2010. izbio je na svjetlo dana skandal u Afganistanu, gdje su zaposlenici DynCorp-a unajmljivali afganistanske dječake da se oblače kao curice i plešu, te vjerojatno pružaju seksualne usluge (o tome je pisao The Guardian). Također, 1999. zaposlenici te kompanije u Bosni i Hercegovini su bili optuženi za silovanja i kupovanje djevojčica.

Ogromne cifre Gateosvih ulaganja ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Podatke objavila stranica Mother Jones.

Ogromne cifre Gateosvih ulaganja ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Podatke objavila stranica Mother Jones.

Među onima koje podupire sa velikim iznosima donacija spadaju čak i gigantske tvrtke kao Exxon Mobil, Walmart, Coca-Cola, Pepsico, McDonald’s, Burger King i druge. S obzirom da na svojoj web stranici tvrde “naši napori na području ishrane usmjereni su ka ispunjavanju dokazanih intervencija i razvoju boljih alata i strategija za pružanje trudnicama i maloj djeci hranjivih tvari koje su im potrebne”, pomalo je začudjujuća njihova ogromna financijska potpora velikim prehrambenim gigantima čiji proizvodi sigurno ne spadaju među one koje bi preporučili kao zdravu prehranu.

Gates je uložio novac u sve kompanije koje koriste GMO proizvode i abortirane fetalne stanice.

Gates je uložio novac u sve kompanije koje koriste GMO proizvode i abortirane fetalne stanice.

Njihova potpora velikim naftnim kompanijama kao što su ExxonMobil, Shell i BP direktno proturiječi njihovoj deklariranoj brizi o okolišu i posljedicama klimatskih promjena.

Putem zaklade oni mogu uvelike utjecati odnosno lobirati na svim područjima koja su im interesantna, uz porezne olakšice i pod krinkom dobročinitelja. Sve je veći njihov utjecaj i na američki školski sustav pa je tako 2012. Zaklada Gates donirala 76.5 miliona dolara privatnoj kompaniji Shared Learning Collaborative LLC za kontroverzni sustav prikupljanja informacija o učenicima i učiteljima, od čega je 44 miliona dolara išlo direktno kompaniji Wireless Generation u vlasništvu velikog medijskog magnata Ruperta Murdocha.

Taj sustav će se primjenjivati u nekolicini američkih saveznih država, te postoji opravdana sumnja roditelja učenika i učitelja u transparenost sustava za čiju sigurnost ne snose odgovornost države već privatne kompanije te postoji velika opasnost zlouporabe podataka. Tu se i postavlja pitanje zašto roditelji nemaju mogućnost odluke da njihova djeca ne budu dio tog sustava prikupljanja informacija.

Većina ovih informacija teško ćete pronaći na stranicama mainstream medija, dobrim dijelom stoga što su ti mediji u vlasništvu privatnih interesa te se ne bave ozbiljnim istraživanjem Zaklade Gates koja sa svojim ogromnim sredstvima itekako utječe na svijet oko nas.

Izvori:

The Gates Foundation’s Hypocritical Investments

Bill & Melinda Gates Foundation Invested Millions In Private Prisons

Bill Gates and Rupert Murdoch Liaise to Take Over Minds of Children

Regents agree to give NY student data to limited corporation run by Gates and operated by Murdoch’s Wireless Gen