SVIJET POD LUPOM

Rješenje tajanstvenih amazonskih struktura

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

U rujnu prošle godine predstavili smo vam jednu od većih misterija koje su se pojavile u toj godini, riječ je o neobičnim i zamršenim strukturama koje nalikuju na bijelu drvenu ogradu koja okružuje spiralu (članak možete pronaći ovdje). Tada još nije bilo poznato o čemu je točno riječ, odnosno, tko ili što stvara te neobične strukture, ali zahvaljujući znatiželji i upornosti istraživača, uspjeli smo, nakon šest mjeseci od otkrića, saznati tko je krivac.

structure-tile-578x433

Tajanstveni arhitekt koji se krije iza ovih prekrasnih i kompleksnih mreža je – pauk! Istraživački tim, na čelu s entomologom Phil Torresom je riješio slučaj pozornim praćenjem četrdeset tih strukturi koje su otkrivene u prašumi u blizini istraživačkog centra Tambopata, duboko u Amazoni. Praćenjem su otkrili tri mala pauka koji se odvajaju od tri odvojene spirale (koje se nalaze u sredini strukture) i koji bi nekud odjurili. Time se ispostavilo da su „tornjevi“, u stvari, razrađene vrećice s jajašcima.

Spider 1 WM-001

Foto: Jeff Cremer

O kojoj je vrsti pauka riječ, to tek treba otkriti, ali bez obzira o kojoj je vrsti riječ, razina roditeljskog ulaganja je vrlo neobična i složena, osobito ako se uzme u obzir da svaka struktura iznjedri po samo jedan primjerak. Pretpostavlja se da je riječ o pauku skakaču jer oblik tijela podsjeća na obitelj salticidae te imaju dva velika oka koja također podsjećaju na pauka skakača iako se ostale oči nalaze na drugom mjestu.

One of the structures, found on a bamboo stem. Photo: Ariel Zambelich/WIRED

Također je moguće da su ove strukture djelo pauka koji posjeduje i „mračnu stranu“ jer je tim u neposrednoj blizini nekih klastera primijetio nekoliko pauka koja svoja gnijezda kamufliraju truplima svoga plijena, kao što su mravi i manji pauci. Za više detalja o ovim neobičnim stanovnicima Amazone morati ćemo, ipak, još pričekati dok Torres i njegovi kolege nastavljaju s proučavanjem.