TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kiropraktika kao pomoć za osobe s dijagnozom autizma

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Doživotna skrb o osobama s dijagnozom autizma predstavlja ogroman financijski izdatak. S obzirom na kliničku heterogenost ovog poremećaja, pristupi liječenja su multidisciplinarni i uključuju i alternativne terapije, pogotovo kada nema farmaceutskog sredstva koje je učinkovito za osnovne simptome ASD-a. U slučaju trogodišnje djevojčice s autizmom, kiropraktički tretmani su se pokazali kao odlično rješenje za njene brojne probleme povezane s dijagnozom. Svi njezini teški simptomi su nestali, a pokazalo se i značajno poboljšanje u vezi svih pojava tipično vezanih uz autizam.

Nakon brojnih dijagnoza i bez mnogo pomoći, roditelji su se odlučili na odlazak lokalnom kiropraktičaru, gdje su djevojčicu s koktelom groznih simptoma koji uključuju uobičajene neurološke autistične manifestacije poput nepopustljivih glavobolja, refluksa kiseline, povraćanje, nesanice i napadaja podvrgnuli specijalnim tretmanima lociranja i korigiranja subluksacije.

Subluksacija je stručan izraz za blago izmještanje zglobova u tijelu. Najčešće i najvažnije subluksacije na koje kiropraktika obraća pozornost su one koje se događaju u kralježnom stubu, u zglobovima između pršljenova. Kod izmještanja pršljenova iz svoje normalne pozicije smanjuje se otvor izmedju pršljenova iz kojeg izlazi spinalni živac, pa dolazi do pritiska korijena živca. Dovoljan je mali pritisak na korijen živca da isti izgubi 60% svoje funkcije, pa tako normalnu funkciju gubi i organ na kojeg taj živac utječe.

Tretmani kiropraktike nisu neuobičajeni kod djece, a kod osoba s autizmom mogu donjeti značajna poboljšanja.

Tretmani kiropraktike nisu neuobičajeni kod djece, a kod osoba s autizmom mogu donijeti značajna poboljšanja.

Primjena korigiranja subluksacije rezultirala je potpunim rješavanjem simptoma kod djevojčice u roku od mjesec dana. Primijećena su i značajna poboljšanja u pitanjima blisko vezanih s autizmom što uključuje i mirnije ponašanje, povećani kontakt očima, bolji dojam veselog i sretnog ponašanja, poboljšani stav, povećani fokus i pozornost, te odgovor na zvukove iz riječi. Studija navodi da djevojčica i dalje napreduje što se očituje u značajnom povećanju vokabulara, nastavak poboljšanja pažnje i fokusa i potpuni nedostatak epileptičnih epizoda.

Majka djevojčice ne može dovoljno naglasiti utjecaj koji je kiropraktika imala na njenu kćer:

“Ona je sada bez svih svojih lijekova, pokazuje se poboljšanje u radu s radnim terapeutom te logopedom, čak su i odgojitelji u maloj školi primijetili ​​veliku razliku. Moja mi se mala djevojčica vraća – njezin pogled, ona ostvaruje kontakt očima sa mnom, pa čak je počela govoriti nekoliko riječi! Koristi svoje ruke kako bi pokazala pokrete vezane uz pjesmu – Itsy Bitsy Spider Song.”

Dr. Matthew McCoy, kiropraktičar te zdravstveni istraživač i urednik časopisa koji je objavio studiju navodi:

“Ako oštetite, stisnete ili na bilo koji drugi način ometate neurološke strukture u kralježnici, to može imati dalekosežne posljedice na funkcioniranje tijela. Kroz istraživačka izvješća poput ovoga nalazimo dokaze da ispravljanje otklona ili nenormalnih pokreta povezanih s ovakvim problemima kralježnice smanjuje živčane smetnje i ljudi osjećaju poboljšanje. “

Autori studije izjavljuju:

“Mi vjerujemo da zajednički rad kiropraktičara, liječnika, radnih terapeuta te ostalih zdravstvenih djelatnika osigurava vidljive rezultate zbog upravljanja korijenima uzroka, a ne samo liječenjem različitih simptoma kod ASD djece.”

Jedna od autorica studije naglašava da pronalaženje uzroka autizma, a ne samo maskiranje simptoma, je najučinkovitiji način za upravljanje ovim poremećajem. Smatra se da je jedan od takvih rizika i odstupanje i/ili nenormalno gibanje kralježnice nazvano “vertebralna subluksacija”, što rezultira strukturnim i neurološkim smetnjama kralježnice i živčanog sustava. Ovaj utjecaj može izazvati kaskadu neuroendokrinih događaja koji dovode do abnormalnog metabolizma kolesterola. Teorija je da, nakon što su distorzije kralježnice ispravljene, tijelo je bolje u stanju uravnotežiti svoju fiziologiju.

Vertebralna subluksacija je izraz za nepravilne položaje diskova u kralježnici, čime su živci oštećeni i ne funkcioniraju pravilno.

Vertebralna subluksacija je izraz za nepravilne položaje diskova u kralježnici, čime su živci oštećeni i ne funkcioniraju pravilno.

Drugi istraživači su također otkrili slične rezultate u pogledu bolesti kod autističnog spektra poremećaja pod upravljanjem kiropraktičkim tretmanima, a ovaj slučaj je jedan od nekoliko novih studija koje opisuju ovaj fenomen. Autori pozivaju na daljnje proučavanje u kontroliranim uvjetima.

Studija pod nazivom “Sustavni pregled literature o kiropraktičkoj skrbi bolesnika s autističnim spektrom poremećaja” napravila je sustavni pregled literature koja se bavi ovom tematikom s ciljem pružanja konteksta za daljnja istraživanja. Pregled literature otkrio je ukupno pet članaka koji se sastoje od tri izvješća slučaja, jednom kohortnom istraživanju i jednom randomiziranom istraživanju. U zaključku oni potiču daljnja istraživanja za konačne studije o kiropraktičkoj učinkovitosti kod autističnog spektra poremećaja. Obzirom na nedjelotvornost farmaceutskih agensa, istraživanja o kiropraktičkoj skrbi za osobe koje pate od autizma su razumna i opravdana.

Ukoliko pretražimo Internet na temu kiropraktičnih tretmana kod osoba s autizmom naći ćemo jako puno slučajeva koji opisuju napredak kod ovih osoba. Slučaj ove djevojčice je naveden jer je znanstveno istražen i dokumentiran i služi samo kao primjer da su alternativne metode liječenja često puno učinkovitije od konvencionalnih. Osim toga, one su i neškodljive i puno jeftinije od uobičajenih. Bez obzira što nisu popularne po medijima, postoje brojne alternativne metode koje mogu pomoći u rješavanju brojih simptoma koje prate autizam. O nekima smo i mi izvještavali, a možete ih vidjeti ovdje:
Gluten: komadić slagalice koji nedostaje u zagonetki o autizmu

Težina autizma povezana s količinom teških metala u krvi

Riješite svoje zdravstvene probleme ketogenom ishranom

Reference:

Chiropractic adjustments shown to reverse autism in three-year old girl

A systematic review of the literature on the chiropractic care of patients with autism spectrum disorder.

Vertebral subluxation