PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američko bespilotno čudovište MQ-4C Triton ima raspon krila veći od Boeinga 757

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Sjetimo li se predizbornih obećanja Baracka Obame o tome kako će SAD u budućnosti povući vojsku iz opasnih područja, kako će se novac koji se trošio za naoružanje koristiti za edukaciju i zdravstvenu njegu, tada postaje jasno da je obećanje ludom radovanje. Predsjednik SAD je umjesto mirotvorne politike odlučio stvoriti armiju bespilotnih letjelica koje će bez problema stalno nadgledati i strašiti ljude širom svijeta.

Triton u završnoj fazi testiranja. Je li ovo početak stvaranja vojske terminatora?

Triton u završnoj fazi testiranja. Je li ovo početak stvaranja vojske terminatora?

Boeing 757 ima raspon krila od punih 38 metara, postoje neke vrste zrakoplova s većim rasponom krila poput: An-225 Mirya koji je imao krila raspona 88,4 metra, i Airbusa A380 koji ima raspon krila od 80 metara, nama je Boeingov 757 model interesantan zbog činjenice da su bespilotne vojne letjelice konačno prerasle veličinu običnih vojnih zrakoplova, a najnovija ubojita američka igračka, punog imena, Northorp Grumman MQ-4C Triton FY15 UAS ima veći raspon krila od spomenutog Boeinga i to za gotovo dva metra.

Raspon krila različitih zrakoplova. Triton ima raspon krila dva metra veći od najvećeg Boeinga.

Raspon krila različitih zrakoplova. Triton ima raspon krila dva metra veći od Boeinga 757.

Ukupna cijena 68 naručenih primjerka Tritona, je nešto manja od 1,16 milijardi dolara, a za sada je poznato kako će Northorp Grumman trebati isporučiti prve bespilotne letjelice krajem 2015. dok će se kompletni asortiman isporučiti do 2017. Svih 68 komada ide direktno u ruke ratne mornarice SAD-a, te se smatra da će u skoroj budućnosti većina letjelica na nosačima zrakoplova biti bespilotnog tipa.

Northorp Grumman je toliko zadovoljan upravljivošću i izdržljivošću Tritona da je objavljeno da se letjelica može obrušavati s velike visine kako bi načinila pozitivnu identifikaciju ciljeva i to s 22% više tereta nego li je to zahtijevala američka vojska.

MQ-4C Triton

Gdje je kraj mogućnostima bespilotne letjelice MQ-4C Triton?

Tritoni će se navoditi iz dobro zaštićenih vojnih bunkera, s prvim operativnim centrom u NAS Jacksonvilleu u Floridi, sa stalnom ljudskom podrškom. Operativci će raditi 24 sata na dan u smjenama od po šest sati kako bi se omogućila najveća spremnost.

Ratna mornarica je zahtijevala od Northorp Grummana da im omogući ostvarivanje 15 misija mjesečno s minimalnim servisnim održavanjem i varijacijama u opremi.

Zadnje pripreme pred finalni probni let.

Zadnje pripreme pred finalni probni let.

Za sada je poznato kako će bespilotna letjelica težiti 14,5 tona, te će letjeti brzinom do 575 kilometara na sat i s maksimalnom visinom od 18 kilometara. Sama bespilotna letjelica je opremljena sa sustavom za nadgledanje koji može naciljati i snimati metu unutar radijusa od 2000 nautičkih milja, a jedan od interesantnih dodataka je kamera s aktivnim vidnim poljem od 360 stupnjeva. RT je izjavio kako je za sada nepoznato hoće li Triton biti opremljen oružjem, no poznato je da prethodni model Global Hawk, pokazao nedostatak zbog nenošenja oružja, pa se pretpostavlja da je logično za očekivati naoružavanje novih dronova (bespilotnih letjelica).

Triton za sada može ostati u zraku punih 46 sati, a smatra se kako će u skoroj budućnosti slične bespilotne letjelice na nuklearni pogon, neometano letjeti, po godinu dana, s ciljem da neometano špijuniraju i eventualno terminiraju zacrtane mete.

Izvor:

Navy tests enormous surveillance drone Triton

Navy’s 757-Sized Drone Will Provide Big-Time Surveillance

Northrop Grumman MQ-4C Triton

Boeing 757