TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Od algi do biogoriva za manje od sat vremena

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Novo znanstveno dostignuće koje koristi alge i pretvara ih u biogorivo za manje od sat vremena moglo bi predstavljati kraj svim brigama oko nestašice nafte. Inženjeri Odjela za energiju pacifičkog sjeverozapadnog nacionalnog laboratorija (PNNL) objavili su da su osmislili proces kojim smjesu od algi pretvaraju u biomasu od kojeg se može napraviti uporabljivo biogorivo. Genifuel Corp, tvrtka za proizvodnju biogoriva iz Utaha je licencirala tehnologiju i namjerava koristiti ovaj proces na većoj, industrijskoj razini.

Znanstvenici za biogoriva već godinama rade biomasu od algi za proizvodnju biogoriva, no ovim novim postupkom bitno se smanjuju troškovi povezani s procesom, koji su do sada bili previsoki.

Od mokre mase algi, preko bio-mase do rafiniranog goriva od algi.

Od mokre mase algi, preko biomase do rafiniranog goriva od algi.

Prema istraživačima, najvažnija ušteda troškova je korištenje mokrih algi, za razliku od većine aktualnih procesa koji zahtijevaju osušene alge. Proces sušenja koristi puno energije i stoga je vrlo skup.

U svim priopćenju PNNL piše:

“U procesu PNNL-a, masa od vlažnih algi se upumpava u prednji kraj kemijskog reaktora. Nakon što sustav počinje s radom, sirovo ulje izlazi za manje od sat vremena, zajedno s vodom i nusproduktivnim materijalom koji sadrži fosfor, a koji se može reciklirati i koristiti za uzgoj novih algi.”

Douglas Elliott, voditelj PNNL istraživačkog tima izjavljuje da se ovim procesom također pojeftinjuju inače skupa goriva od algi, te da će na taj način ona postati ekonomičnija. On izjavljuje:

“Velika je pobjeda ovog procesa to što se alge ne trebaju prethodno sušiti, što smanjuje troškove.  Zatim tu su i bonusi, poput toga da se iz vode može izvući koristan plin, te se još može reciklirati preostala voda i hranjive tvari što se koristi za uzgoj novih algi, što dodatno smanjuje troškove.”

Iako su i drugi timovi proizvodili ulje od vlažnih algi, razlika je da ovaj proces djeluje kontinuirano, kao na tekućoj vrpci, za razliku od ostalih postupaka koji proizvode samo u pojedinačnim serijama. Osim toga, ovaj proces ne koristi opasne kemikalije i otapala da bi se izdvojilo dragocijeno ulje iz algi, već se umjesto toga koristi visoka temperatura i pritisak.

Elliot dodaje:

“To je nešto poput korištenja ekspres lonca, samo mi koristimo puno veći tlak i temperaturu. Na neki način, mi kopiramo proces iz Zemlje gdje se alge pretvaraju u ulje tijekom milijuna godina. Samo što mi to radimo brže, puno brže.”

Dakle, proizvodi iz ovog postupka su:

  • sirovo ulje, od kojeg se može proizvoditi zrakoplovno gorivo, benzin ili dizelsko gorivo.
  • čista voda, koja se može ponovno upotrijebiti za uzgoj algi.
  • plinsko gorivo, koje se može paliti za električnu energiju ili pročistiti kako bi se dobio prirodni plin kao gorivo za vozila u obliku stlačenog prirodnog plina.
  • hranjive tvari kao što su dušik, fosfor, kalij – ključni nutrijenati za uzgoj algi.

Osim potencijala za mnogo više prinose, gorivo od algi je još uvijek čišće od nafte, budući da one koriste ugljični dioksid iz atmosfere. U poljoprivredi, alge mogu rasti u širokom rasponu staništa, od oceanskih područja do okolišnih otpadnih voda. Ovo gorivo nije opasno kao nuklearno gorivo i biorazgradivo je, za razliku od solarnih panela i ostalih mehaničkih zahvata. Ono također ne konkurira zalihama hrane i dovoljno je slično benzinu da može biti rafinirano u već postojećim objektima za rafiniranje.

Uzgoj algi za proizvodnju bio-goriva čini zatvoreni, iskoristivi krug.

Uzgoj algi za proizvodnju biogoriva čini zatvoreni, iskoristivi krug.

Najveći bi trošak možda bio uzgoj algi, jer ako se uzgajaju u otvorenim uzgajalištima, mogu se dobiti previše natopljeni i ne korisni usjevi, dok u zatvorenim, kontroliranim sustavima uzgoj ispada skup zbog održavanja, stoga bi to mogao biti izazov, no kada bi se to možda uzgajalo u hidroponskom sustavu o kojem smo više pisali ovdje – to bi bio dvostruki dobitak.

Još je jedna prednost ovog procesa – mogu se koristiti bilo koje vrste algi, čak i mješoviti sojevi. Mogu se uzgajati bilo koji sojevi, čak i oni s manje lipida i opet ih se može pretvoriti u gorivo.

Uz konoplju, koja je još više iskoristiva od algi, o čemu više možete čitati ovdje, alge bi zaista mogle biti odličan i jeftin izvor goriva čime bi se moglo stati na kraj naftnom lobiju.

Reference:

Geek Oil: Scientists Manufacture Biofuel from Algae in Minutes

New Technology Turns Algae To Bio-Crude In Less Than An Hour

Algae to Crude Oil: Million-Year Natural Process Takes Minutes in the Lab

Scientists Turn Algae Into Crude Oil In Less Than An Hour