SVIJET POD LUPOM

Super brzo zamrzavanje mora ubilo na tisuću riba oko Norveškog otoka Lovunda

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada je prije par dana Sjevernom Amerikom prohujao polarni vorteks, svi su mislili kako je u pitanju samo još jedna anomalija u jeku navodnog globalnog zatopljenja, no čini se da smo mi jako daleko od pretvaranja planete u suhu i vruću polupustinju jer se nenormalni „ledeni“ fenomeni događaju i na sjeveru Europe.

Ribe se smrzle u nekoliko minuta

Norveški javni radio je izvijestio o neobičnom događaju oko otoka Lovund, trenutačno smrzavanje velikog jata riba koje su gonili pelikani do sada nije snimio nitko, niti se smatralo da je tako nešto moguće, pa ipak žitelji Lovunda su uspjeli zabilježiti na tisuće haringi koje su upale u ledenu zamku.

Hoćemo li ove zime imati prilike vidjeti još čudnovatih ledenih događaja?

Hoćemo li ove zime imati prilike vidjeti još čudnovatih ledenih događaja?

Uz temeraturu zraka od -7,8 stupnjeva celzijeve ljestvice u kombinaciji sa snažnim istočnim vjetrom more se oko Lovunda sledilo, no čudnovata je činjenica da se morska voda uspjela zamrznuti toliko brzo da se nesretne ribe nisu mogle spasiti bijegom u dublje nezaleđeno more.

Neimenovani stanovnik otoka Lovunda koji je napravo fotografije zamrznutih riba je bio jednako iznenađen s fenomenom kao i ostatak javnosti. Aril Slotte voditelj odsjeka za pelagične ribe na Oceanografskom Institutu Norveške je izjavio da nije rijetkost da se jata plavih riba toliko približe obali kada ih gone različiti predatori, na žalost nije komentirao njihovo naglo smrzavanje.

Još jedan polarni vorteks

Uzimajući u obzir da se na području Sjeverne Amerike ponovno stvorio novi polarni vorteks, mogli bismo očekivati još iznenađujućih ledenih fenomena.

Novi polarni vorteks i zamrznuta rijeka Delaware u Trentonu - New Jersey.

Novi polarni vorteks i zamrznuta rijeka Delaware u Trentonu – New Jersey. Fotografija vlasništvo Polaris.

Da podsjetimo, temperature zraka na području Kanade i SAD-a su se bile podigle na samo dva dana, od prošlog polarnog vorteksa, a već je izdano upozorenje zbog novog super-ledenog vala koji će još jednom poharati ova područja. Za sada je poznato da se novi polarni vorteks širi od sjeveroistoka te da bi u narednih par dana trebao zahvatiti područja Velikih jezera i središnjeg dijela SAD-a.

Arktičke temerature uz jak vjetar su stvorile neobične ledene figure po velikim dijelovima Velikih jezera.

Arktičke temperature uz jak vjetar stvorile su neobične ledene figure po velikim dijelovima Velikih jezera. Fotografija Getty Images.

Nije poznato hoće li se ponoviti prošlotjedna situacija koja je smrzla tropske i sub-tropske nasade u Floridi i hoće li novi ledeni val trajati jednako dugo kao i prošli.

Sjever Europe još uvijek uživa puno blažoj zimi od sjevera Amerike zbog utjecaja tople meksičke struje koja dopire sve do južnih voda Islanda.

Izvor Matrix World:

Patokracija, HAARP, kanabis, duhan i promjena klime – kako su ove stvari povezane?

Najbrže opadanje sunčeve aktivnosti u zadnjih 9300 godina i malo ledeno doba

Obrnute duge i naglo zaleđivanje gornjih dijelova atmosfere – najava ledenog doba?

„Novosti“ o ledenom dobu su netočne – ono dolazi ranije, ne kasnije!

Vanjski izvori:

The Sea Froze So Fast That It Killed Thousands Of Fish Instantly

The sea froze and killed thousands of fish instantly

Here comes polar vortex TWO: Just when you thought it was safe to go outside… another blast of Arctic air to hit US next week