SVIJET POD LUPOM

Progon “vještica” u Saudijskoj Arabiji u porastu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Vještica je bila gola. Ovaj je prizor začudio stidljive časnike vjerske policije Saudijske Arabije – Odbora za promicanje vrlina i sprečavanje poroka (CPVPV), a koji je došao u njezinu sobu zbog rutinskog pretresa skrovišta u zapadnom pustinjskom gradu Madinah’s Al-Seehu. Zastali su u šoku i dozvolili joj da se obuče.

No žena se, još uvijek naga, uspjela provući kroz prozor svoga stana i pobjeći. Uslijedila je mahnita potraga. Jedinica je osumnjičenu pronašla nakon što je ona propala kroz krov susjedne kuće i pala na pored kreveta u kojem su spavala djeca. Prekrili su joj tijelo i uhitili ju uz tvrdnju da posjeduju dokaz koji indicira da je žena prakticirala vještičarenje, a to je uključivalo tamjan, talismane i video snimke o magiji.

Sudbinu ove žene nije lako utvrditi, ali njezina je muka uobičajena. Sudeći prema kaznama koje su drugi optuženi dobili zbog bavljenja vještičarenjem u Saudijskoj Arabiji, posljedice su gotovo sigurno bile teške i ozbiljne. Prošle je godine zbog takvih optužbi uhićeno oko 215 osoba što je mnogo iznad godišnje razine prethodnih godina.

naslovna

Potpomognuta novim nalozima, vjerska je policija Saudijske Arabije uhitila mnoge osobe, uglavnom siromašne strankinje koje rade kao kućne pomoćnice. Kazna za to djelo ondje je vrlo stroga i može uključivati i smrtnu kaznu. Porast uhićenja se dogodio nedugo nakon što je vjerska policija te zemlje 2009.g najavila osnivanje „Anti-vještičje jedinice“. Jedinica je zadužena za „hapšenje vračara i unazađivanje štetnih utjecaja uroka“, navodi Jerusalem post koji je također izvijestio da su knjige o Harryu Potteru zabranjene u cijeloj zemlji.

Paranoja vezana uz vještičarenje proizlazi iz straha temeljenog na vjeri, a kojeg se drže mnogi saudijski muslimani, ali aktivist za ljudska prava kaže da se Saudijci, nezadovoljni osobljem u domaćinstvima, često osvećuju optužujući ih za čarobnjaštvo jer je to uobičajen način.

„Ako postoji spor kod poslodavca, recimo, domaća radnica tvrdi da nije zaprimila plaću ili da su njezini uvjeti za rad nepodnošljivi, puno se puta, nažalost, događa da tuženik izriče protuoptužbu,“ rekao je Adam Coogle, istraživač za Nadzor ljudskih prava za The Atlantic. „A često će se te protuoptužbe odnositi na vještičarenje, čarobnjaštvo i slično.“

A optuženima tada ne ide u prilog činjenica da jedan sudac, koji je dio Odbora za promicanje kreposti i sprečavanje prostitucije, što je dio religijskog sustava policije, odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju. „Kada imate situaciju koja je tako proizvoljna i ostavljena na sučevu diskreciju, žene bez sredstava za obranu mogu na neki način biti ostavljene same,“ dodao je Coogle.

A kampanja progona ne pokazuje znakove neuspjeha. U svibnju su prošle godine dvije azijske sluškinje osuđene na 1000 udaraca bičem i 10 godina zatvora nakon što je njihov šef tvrdio da je bio ugrožen njihovom magijom. A u srpnju prošle godine su saudijske novine objavljivale sliku indonežanske sobarice koja je bila tražena zbog optužbe da je bacila čini na svojeg šefa zbog čega je on, navodno, počeo obolijevati od epileptičkih napadaja. „Kunemo se da ju ne želimo povrijediti nego zaustaviti njezina zla djelovanja protiv nas i drugih,“ rekao je tada njezin tužitelj na vijestima. Također, prema napisima novinske agencije Saudijske Arabije, SPA, u lipnju 2012.g je jedan čovjek pogubljen odsijecanjem glave zbog bavljenja čarobnjaštvom. Čovjek, idetificiran kao Muree bin Issa al-Asiri, je, navodno, pronađen s okultnom aparaturom koja je uključivala “knjige i talismane iz kojih je naučio kako ozlijediti štovatelje Boga”, kako se navodi u priopćenju objavljenom od strane Ministarstva unutarnjih poslova u kojem se dodaje da optuženik priznao i preljub s dvije žene.

untitledU zemlji u kojoj je strogo zabranjeno javno štovanje bilo koje religije osim islama, strani su kućni radnici oni koji donose nepoznate tradicionalne vjerske ili narodne običaje i mogu postati ranjive i lake mete. „Ako vide te ljude kako prakticiraju svoje običaje, odmah pretpostave da je riječ o nekoj vrsti čarobnjaštva,“ rekao je Coogle. No, vjerovanje u nadnaravno i magiju je zapravo prilično često u muslimanskoj kulturi. Prema Kur’anu, jinni su demonska nadnaravna bića koja su stvorena iz vatre kada i čovjek. Neke osobe vjeruju da džiniji mogu ozlijediti i uzrokovati štetu, te nije neuobičajeno da se „opsjednuti“ obrate vjerskim iscjeliteljima ili vračevima zaduženim za oslobađanje zla.

A sudove kontroliraju suci, najčešće vjerski klerici, koji imaju neograničenu slobodu da interpretiraju i definiraju sadržaj čarobnjačkog zločina. Oni također mogu odrediti i kapitalnu kaznu, ukoliko ju smatraju prikladnom. Saudijska je Arabija treća zemlja u svijetu (nakon Kine i Irana) po broju smrtnih kazni. U ovakvim su slučajevima dokazi ograničeni na svjedočenje i prezentaciju „čarobnjačkih“ predmeta pronađenih u posjedu optuženog.

Kućni radnici, od kojih mnogi tečno ne govore arapski jezik, se suočavaju sa velikim izazovima pri svojoj obrani. Coogle kaže da ponekad čak ni ne znaju što se točno dešava. „Mislim da postoje slučajevi u kojima vlasti osiguraju prevoditelja, ali rečeno mi je da prijevodi nisu uvijek pouzdani, a prevoditelji nisu uvijek na raspolaganju.“ Bez obzira na to, optuženi se moraju suočiti s vjerskim klerikom koji igra ulogu tužitelja i suca, a često može dodati i nove optužbe ili modificirati postojeće.

Iako su neki od takvih slučajeva dobili i međunarodnu pažnju, Coogle očekuje da mnogi nisu stigli do naslovnica. „S obzirom na izoliranost tih pojedinaca,“ kaže, „mislim da se događa mnogo toga za što ni ne znamo.“