SVIJET POD LUPOM

Studija: psi vrše nuždu u skladu s Zemljinim magnetnim poljem

Autor: Urednici Matrix Worlda
Matrix World

Češki i njemački znanstvenici su objavili novu studiju koja sugerira da psi odabiru mjesta za vršenje nužde duž osi sjever – jug, u skladu sa Zemljinim magnetskim poljem. Zašto odabiru sjever ili jug, a ne zapad ili istok je još uvijek nepoznanica.

Istraživanje je obuhvatilo dnevne navike 70 pasa tijekom 1893 vršenja velike nužde i 5582 uriniranja tijekom više od dvije godine. Oni su dosljedno, u vrijeme mirnog elektromagnetskog “vremena” obavljali nuždu tako da su bili njuškom okrenuti ka sjeveru ili jugu. Istraživači su također otkrili da kada je Zemljino magnetsko polje bilo u previranju – naime, ono se mijenja tijekom otpuštanja solarnih baklji, geomagnetskih oluja i drugih događanja, orijentacija pasa prema smjeru sjever – jug je bila manje predvidljiva.

Otkriveno je da psi obavljaju nuždu poravnati s osi sjever - jug, no razlog zašto to čine još nije poznat.

Otkriveno je da psi obavljaju nuždu poravnati s osi sjever – jug, no razlog zašto to čine još nije poznat.

Dok su psi oba spola vršili veliku nuždu u smjeru sjever – jug, samo su ženke urinirale u tom smjeru. Znanstvenici nagađaju da to možda ima veze s time što mužjaci samo dignu nogu dok uriniraju, a ženke to rade spuštajući kukove što je slično poziciji u kojoj se vrši velika nužda.

Istraživači o tome ovako govore:

“Još uvijek je zagonetka zašto se psi tako ravnaju, čine li to oni “svjesno”, odnosno može li se magnetsko polje osjetilno percipirati – psi “vide”, “čuju” ili “njuše” smjer kompasa ili ga doživljavaju kao haptički poticaj, ili se njihova recepcija kontrolira na vegetativnoj razini – oni se osjećaju bolje/ugodnije ili lošije/manje udobno u određenom smjeru. Naša analiza sirovih podataka ukazuje na to da psi ne samo da preferiraju smjer sjever – jug, već da u isto vrijeme izbjegavaju smjer istok – zapad.”

Važno je i napomenuti da psi nisu pokazivali ovu sklonost dok su bili u šetnji, vođeni na uzici, nego su je iskazivali samo kada su mogli sami slobodno pronalaziti mjesto gdje će vršiti nuždu, te su bili pušteni na velika polja gdje drugi objekti poput zgrada ili drveća nisu bili uvjet okretanja.

Ovaj nalaz se pridružuje dugom i rastućem popisu istraživanja koja pokazuju da životinje, divlje i udomaćene, mogu osjetiti Zemljino geomagnetsko polje i koordinirati svoje ponašanje u skladu s njim.

Kuglice željza iz unutarnjeg zha golubova. Znanstvenici vjeruju da one djeluju kao kompas kod ptica.

Kuglice željza iz unutarnjeg uha golubova. Znanstvenici vjeruju da one djeluju kao kompas kod ptica.

Psi nisu jedine životinje koje su osjetljive na Zemljin magnetizam. Analiza Google Earth satelitskih snimaka iz 2008. otkrila je da krda stoke širom svijeta imaju tendenciju stajanja u smjeru sjever-jug na ispaši, neovisno o smjeru vjetra ili dobu dana. Isto ponašanje uočeno je kod dvije različite vrste jelena.

Losos se kod doba parenja koristi svojim osjećajem za magnetizam Zemlje kako bi pronašao put do mrijestilišta. Ptice, na sličan način, migriraju duž magnetskih linija. Istraživanje iz 2013. o kojem smo pisali ovdje, izvještava da su golubovi opremljeni mikroskopskim kuglicama željeza u svojim unutarnjim ušima, koje mogu biti odgovorne za osjetljivost životinja na geomagnetsko polje. Čak su i mravi su dokazali da imaju osjećaj za poravnanje Zemlje i razlikuju sjever, jug, istok i zapad.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako i zašto psi (i druge životinje) osjećaju i koriste magnetsko polje planeta. Autori navode da bi ova studija trebala natjerati biologe ali i liječnike da ozbiljno preispitaju kakve bi učinke magnetske oluje mogle imati na organizme.

Reference:

Dogs poop in line with Earth’s magnetic field, says study

Pointer Dogs: Pups Poop Along North-South Magnetic Lines