SVIJET POD LUPOM

Električna oluja s horizontalnim munjama zahvatila pola Britanije

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Velika Britanija je u zadnjih nekoliko mjeseci imala prilike proživljavati oluju za olujom, i sve su proglašavane „olujama stoljeća.“ Nakon ogromnih valova, poplava i orkanskih vjetrova britansko otočje se suočilo s do sada neviđenim horizontalnim munjama praćenim velikim komadima tuče i jakom kišom.

Meteorolozi na muci

Britanski otoci su poznati po promjenjivom vremenu u snažnim oborinama, reklo bi se da su meteorolozi do sada iskusili sve što se moglo vidjeti u sve nestalnijoj klimi nad Velikom Britanijom, pa ipak snimke horizontalnih munja koje su se mogle uočiti na gotovo polovici teritorija Ujedinjenog Kraljevstva još jednom su pokazale da priroda i dalje može zapanjiti svojom silinom.

Šira okolica Londona, Midlands i istočna Anglija bili su na udaru vjetra jačeg od 128 kilometara na sat, uz povremene padaline tuče koja je težila do pola kilograma.

Veliki komadi tuče su padali po Britaniji.

Veliki komadi tuče padali su po Britaniji. Fotografija vlasništvo AngelTR4, skinuta s Twittera.

Brimingham i okolna područja trpjela su najveći broj udara munja, a komadi tuče veći od pola kilograma mogli su se naći i užoj okolici Leicestera.

Zbog drveća nabacanog na željezničke pruge i autoputove u jugozapadnom dijelu Engleske, ponajviše oko Warwikshirea, promet je patio od velikih zastoja, dok se zastoj mogao vidjeti i na predjelu između Londona i Norwicha.

Daily Mail smatra da će Britanija iskusiti poplave u narednim danima zbog velike količine padalina, naročito u južnim i zapadnim predjelima dok se pogoršanje stanja očekuje ponajviše na područjima Wiltshirea, Dorseta, Hampshirea, zapadnog Berkshirea i Surreya tijekom narednog tjedna.

U nedavnim olujama nastradala je i Cumbria s velikim plimnim valom i poplavama.

U nedavnim olujama nastradala je i Cumbria s velikim plimnim valom i poplavama. Fotografija vlasništvo North News & Pictures Ltd.

Ne zaboravimo da su velika područja Somerseta još uvijek pod vodom, te da se zabačena sela mogu dosegnuti samo uz pomoć brodica. Uprava Somerseta smatra da je situacija toliko ozbiljna da se može reći kako su prošli točku bez povratka, te da im je potrebna pomoć iz cijele države da bi, koliko toliko, spriječili raspad sustava infrastrukture u okrugu. Britanski premijer je dobio zahtjev za slanjem vojske u ovo područje, a nedostatak pumpi i teške mašinerije koja može održavati nasipe i brane je postala kronična.

Sa sličnim problemima već se tjednima bori i okrug Sedgemoor, no smatra se da će se slični problemi pojaviti i u drugim okolnim okruzima jer kiša još uvijek pada nad većinom Britanije.

Horizontalne munje

Matrix World je do sada imao prilike pisati o brojnim nevjerojatnim atmosferskim optičkim fenomenima, (linkovi se nalaze na kraju teksta), no nismo se posebno bavili horizontalnim munjama.

Britanci su imali prilike vidjeti niz horizontalnih munja u nedavnoj oluji.

Britanci su imali prilike vidjeti niz horizontalnih munja u nedavnoj oluji. Slika vlasništvo louise72, skinuta s Twittera.

Ovakve munje se na engleskom jeziku nazivaju „Anvil crawlers“ ili „puzavice s nakovnja,“ svoje specifično ime su dobile jer izgledaju kao spore iskre koje frcaju s nakovnja nakon udarca čekića. Horiznotalne munje obično nastaju na velikim visinama i udaljenim gledateljima se mogu učiniti kao spori optički fenomeni koje je lako zapaziti golim okom.

Ove vrste munja su relativno rijetke i događaju se samo kada se stvaraju snažne super ćelije olujnih oblaka, kao što smo mogli vidjeti nedavno nad Britanijom.

Do sada su horizontalne munje bile najčešće vidljive na rubovima oblaka u kojima su se stvarale velike pijavice nad Prerijom (tornada).

Želite li pogledati galeriju s fotografijama snimljenima u Britaniji u zadnjih mjesec i pol dana, kliknite na bilo koju sliku.

Izvori Matrix World:

Patokracija, HAARP, kanabis, duhan i promjena klime – kako su ove stvari povezane?

Najbrže opadanje sunčeve aktivnosti u zadnjih 9300 godina i malo ledeno doba

Iz svemira snimljen misteriozni atmosferski fenomen – SPRITE – DUH!

Snimljena nevjerojatna serija munja!

Čudesne nebeske pojave!

Jesu li spriteovi – atmosferski električni fenomeni – ključni čimbenik vanzemaljskog života?

GODINA SVEMIRSKIH OLUJA: Nakon Sunca, oluje su zahvatile i Saturn

Atrakcija s jezera Maracaibo gdje posjetitelji svakog dana mogu uživati u neprekidnom nizu gromova i munja

Grmljavinske oluje – izvori gama zračenja

Laseri se mogu koristiti u točnom navođenju udara munje!

Munje, okrugle munje, blue jets, spriteovi, elveovi i drugi čudnovati atmosferski fenomeni.

Vulkani, potresi i podzemne munje

SAD: Oluja nalik na gigantski plimni val, ispaljuje munje koje se kreću horizontalno

Kako su povezane simultane vulkanske erupcije i stvaranje novog otoka u Pacifiku s aktivnošću Sunca i električnim univerzumom?

V duge i promjene u atmosferi

Obrnute duge i naglo zaleđivanje gornjih dijelova atmosfere – najava ledenog doba?

Noćne duge – Mjesečeve duge

Strani izvori:

Freak electrical storm batters half the country as incredible pictures emerge of ferocious lightning forks and giant hailstones

Britain’s coast battered by 30ft waves, high tides and giant hailstones as fiercest storms in 20 years leave trail of destruction… and there’s more on the way

Lightning Types and Classifications