PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američki medicinski eksperimenti potaknuti nacističkim pokusima na ljudima

Autor: Lucija Perkov

Matrix World

Tijekom Drugog svjetskog rata brojni su nacistički liječnici provodili masovne bolne i često smrtonosne eksperimente nad ljudima iz koncentracijskih logora bez njihova pristanka. Na žalost ta odvratna praksa nije nestala s vojnom pobjedom nad nacističkom Njemačkom, već se u mnogočemu nastavila razvijati u SAD-u. 

Ove neetične eksperimente možemo podijeliti u tri kategorije:

Prva kategorija eksperimenata provodila se u svrhu preživljavanja vojnog osoblja nacista. Ova kategorija je uključivala tretiranje zatvorenika u komorama s niskim tlakom zraka, isprobavanje najveće visine s koje se mogu koristiti vojni padobrani bez posljedica. Nacistički znanstvenici takođe su zamrzavali zatvorenike kako bi pronašli učinkovitu metodu liječenja hipotermije svojih vojnika, te na zatvorenicima testirali morsku vodu od koje su pokušavali pretvoriti u pitku.

Nacistički medicinski eksperimenti u uzrokovali su patnju, invaliditet i smrt stotina tisuća ljudi.

Nacistički medicinski eksperimenti u uzrokovali su patnju, invaliditet i smrt stotina tisuća ljudi.

Druga kategorija eksperimenata  je za cilj imala liječenje ozljeda i bolesti s kojima su se vojnici susretali na bojištu. Liječnici su na zatvorenicma testirali cijepiva i serume protiv nekih zaraznih bolesti, ali su ih i izlagali fozgenu i aperitu, ne bi li pronašli protuotrove za ove bojne otrove.

Treća kategorija eksperimenata vršila se pod vodstvom zloglasnog Jozefa Mengela kako bi se postigli njemački nacistički ciljevi poput arijevskog izgleda, Lebensborn projekta, sterilizacije Roma, te proglašenje židova inferiornom rasom.

U posljednje vrijeme nacisti su počeli opravdavati ove neetične eksperimente iz Drugog svjetskog rata primjerom da su ih koristile i SAD.

Eksperimenti na ljudima su se nekada smatrali sasvim etičnima i "nromalnima." NAjtužnije od svega je da je SAD radila takve stvari, pa ipak tvrdi kako je "vođa slobodnog i demokratskog svijeta."

Eksperimenti na ljudima, pa čak i bebama, su se nekada smatrali sasvim etičnima i “normalnima.” Najtužnije od svega je da je SAD radila takve stvari, pa ipak tvrdi kako je “vođa slobodnog i demokratskog svijeta.”

Proučavanja u kaznionici Stateville u SAD-u za vrijeme Drugog svjetskog rata kad su se američki vojnici borili na Tihom oceanu. Glavni cilj proučavanja je bilo otkrivanje lijeka protiv malarije, tada pogubne bolesti koja je oduzimala živote vojnicima. Životinje su se pokazele kao neadekvatni uzorci za ispitivanje lijekova, a nedovaljan broj ljudi se prijavio za dobrovoljno testiranje neprovjerenih ljekova, stoga je zatvorenicima iz navedene kaznionice rečeno kako će im se smanjiti kazna, kako će dobiti privilegije i biti posebno tretirani sudjeluju li u istraživanju, ali bi su također mogli umrijeti od srčanog udara uslijed eksperimentiranja s izazvanjem visoke tjelesne temperature.

Zatvorenici su se činili idealnim pokusnim modelima jer se njihovo ponašanje moglo kontrolirati, već su bili pod cjelodnevnim nadzorom, a u slučaju da nešto krene po zlu oni ionako nisu imali nikoga kome je osobito stalo do njihovih života. Zbog obečanih uvjeta 441 zatvorenik je potpisao papir na kojem je pisalo „Pristajem na sve rizike ovog eksperimenta.“, potom je mučno eksperimentiranje započelo.

U ovakvim laboratorijima tijekom ranog XX vijeka se eksperimentiralo s različitim patogenima kako bi ih što lakše aplicirali na ljude "pokusne kuniće."

U ovakvim laboratorijima tijekom ranog XX vijeka se eksperimentiralo s različitim patogenima kako bi ih što lakše aplicirali na ljude “pokusne kuniće.”

Prvog dana zatvorenici su zaprimili po deset ugriza komaraca, međutim to je ubrzo završilo kobno po sve prisutne u laboratoriju te je na poslijetku preživio samo jedan liječnik i jedan zatvorenik, ubojica Nathan Leopold, koji je preuzeo volontersku ulogu medicinskog asistenta.

Osim Leopolda, mnogi drugi zatvorenici su volontirali i asistirali u provođenju eksperimenta. Zatvorenici su se međusobno nadzirali, snižavali temperaturu i davali ljekove protiv malarije oboljelima. Mnogi od njih su doživjeli srčane udare uzrokovane tjelesnom temperaturom od 41,1°C, a svima je zabilježeno da su umrli prirodnom smrću. Jednaki ishod dočekao je i Nathan Leopolda, nakon ispitivanja je preminuo od srčanog udara kojeg su vjerovatno uzrokovali ljekovi koje je uzimao za vrijeme trajanja eksperimenta.

Kaznionica Stateville u kojoj su se provodili, po zdravlje opasni eksperimenti na zatvorenicima.

Kaznionica Stateville u kojoj su se provodili, po zdravlje opasni eksperimenti na zatvorenicima.

Unatoč brojnoj smrtnosti ovo ispitivanje se smatralo velikim uspjehom u medicini i nastavilo se prakticirati idućih trideset godina samo u toj kaznionici, a novinski članak iz 1940. hvali praktičnost ispitivanja, a zatvorenike naziva domoljubima.

Po završetku rata na suđenju u Nürnbergu nacistima se sudilo za eksperimente počinjene u logorima, a glavna obrana njihovog odvjetničkog tima bio je argument za dekriminalizaciju neetičnih eksperimenata koji je prozivao slučaj eksperimentiranja u američkoj kaznionici  Stateville, kao potpuno jednak slučaj onima iz nacističkih logora.

Premda je tužiteljstvo tada vidjelo studiju u sasvim novom svijetlu, smatrali su da potpisana izjava u Statevilleu čini bitnu razliku između nacističkih i američkih eksperimenata, te su nacistički lječnici ipak osuđeni.

Zatvorska medicinska istraživanja su u naredna tri desetljeća procvjetala u potrazi za novim ljekovima. Javno mijenje o slučaju je tek donekle interveniralo 1970. po pitanju eksperimenata koji su se počeli smatrati neetičnim zbog uvjeta u kojima zatvorenici nikako nisu mogli dati slobodan pristanak.

Izbor zatvorenika pokazao se kao idealan model za ispitivanja koje financira američka Vlada i postavio se temeljnim za novo ispitivanje vezano za lječenje malarije kemoterapijom. Smatra se da je sudjelovanje u ispitivanju ustvari povoljno za zatvorenike koji su na taj način društveno korisni, ali se i umanjuju služenje kazne. Unutar tog sustava uloga zatvorenika u ispitivanjima je postala značajnija, a neetična ispitivanja su postala nešto sasvim drugačije.

Lakoća kojom je došlo do preokreta je zaista vrijedna divljenja, ali je i zabrinjavajuća po pitanju morala eksperimentalne biomedicine na ljudima. Na pragu tolerancije projekt Stateville nas poziva na razmišljanje o moralnim implikacijama, uz kombiniranje racionalne znatiželje s brigom za dobrobit ljudi, ali i vlastito blagostanje.

Matrix World tekstovi sa sličnom tematikom:

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 2

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 3

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 4

U Kini obavljeno 330 milijuna abortusa od 1971. godine

STERILIZACIJA: Peruanska najmračnija tajna

ZNANSTVENA DIKTATURA: Nova Eugenika – kontrola stanovništva modernim metodama!

ZNANSTVENA DIKTATURA: Nova Eugenika – kontrola stanovništva modernim metodama! Dio: 2

Znanstvenik koji kontrolira ljude

Kronologija eksperimenata nad ljudima

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 2.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 3.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 4.dio

Izvori:

Nazi Medical Experiments

Malaria Research at Stateville Penitentiary